Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «SEA DIAMOND» ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Εντοπίστηκε το «μαύρο κουτί»

Μέχρι και χτες, 8 μέρες μετά το ναυάγιο, ακόμα δεν είχαν οριστεί πραγματογνώμονες, όπως προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το ΥΕΝ, το ρομποτικό σκάφος έχει εντοπίσει το «μαύρο κουτί»

Associated Press

Σύμφωνα με το ΥΕΝ, το ρομποτικό σκάφος έχει εντοπίσει το «μαύρο κουτί»
Στην κόντρα γέφυρα του βουλιαγμένου κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» εντοπίστηκε χτες το πρωί το λεγόμενο «μαύρο κουτί» από το ρομποτικό βαθυσκάφος VDR ωκεανογραφικού πλοίου «ΦΙΛΙΑ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και άρχισαν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού του. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ η διαδικασία αυτή γίνεται «παρουσία εισαγγελικού λειτουργού», ενώ «με εντολή - κατά το ΥΕΝ - της οικείας Λιμενικής Αρχής η όλη επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί μόνο με μηχανικά μέσα (χωρίς να έρθουν σε επαφή με το VDR ανθρώπινα χέρια) προκειμένου να παραδοθεί ως έχει στις αρμόδιες Αρχές».

Παρόλα αυτά, μέχρι και χτες, 8 μέρες μετά το ναυάγιο, ακόμα δεν είχαν οριστεί πραγματογνώμονες - όπως επιβάλλεται από το νόμο για ναυάγια όπως αυτό του «SEA DIAMOND» - από τον εισαγγελέα Νάξου και το λιμεναρχείο Σαντορίνης που διεξάγουν τις έρευνες και ανακρίσεις. Επίσης ακόμα εξακολουθούν να παραμένουν «εκτεθειμένα» φάκελοι και έγγραφα του πλοίου στα γραφεία του Νορβηγικού Νηογνώμονα και της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ασφάλειας στο πλοίο, υλικό που θα έπρεπε να είχε παρθεί από τις αρμόδιες αρχές από την πρώτη στιγμή, για να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο αλλοίωσης.

Επιπλέον αυτών υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αποφάσισε να διενεργηθεί προανάκριση από τον αξιωματικό του ΛΣ Π. Σαλίβερο, πρώην Διευθυντή του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων και σήμερα Κλαδάρχη Προσωπικού ΛΣ που σημαίνει ότι είναι εντελώς αναρμόδιος. Ενώ από πρώην επιθεωρητή της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, φέρεται να διέπραξε «σοβαρότατα ποινικά αδικήματα» που αφορούσαν σε παραλείψεις κανονισμών ασφαλείας σε επιβατηγά πλοία. Υπόθεση που βρίσκεται στο αρχείο του Ναυτοδικείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ