ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
Στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Πρόγραμμα πολύμορφων εκδηλώσεων για τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη

Μια από τις αφίσες που εξέδωσε η ΠΣΟ για την κορυφαία γιορτή της παγκόσμιας εργατικής τάξης
Μια από τις αφίσες που εξέδωσε η ΠΣΟ για την κορυφαία γιορτή της παγκόσμιας εργατικής τάξης
Στην πλατεία Συντάγματος θα χτυπήσει την Τρίτη, 1η του Μάη, η καρδιά της εργατικής τάξης της Αθήνας, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ηδη, με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις και άλλες δραστηριότητες, το μήνυμα του πρωτομαγιάτικου απεργιακού αγώνα φτάνει στους τόπους δουλιάς, σε όλη τη χώρα, ενώ τις επόμενες μέρες θα ενταθεί το πλατύ άνοιγμα των ταξικών συνδικάτων.

Στόχος, η φετινή Πρωτομαγιά να αποτελέσει ένα μαζικό απεργιακό βήμα κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων, με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το μεροκάματο, το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό το πραγματικό περιεχόμενο της 1ης του Μάη θα αναδειχτεί και στις πολύμορφες εκδηλώσεις που τις επόμενες μέρες θα διοργανώσουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με κεντρικές τις παρακάτω:

  • Εκδήλωση για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 26 Απρίλη, από τις 6.30 μ.μ. με θέμα: «Εργατικά Ατυχήματα - Επαγγελματικές Ασθένειες και η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».
  • 2ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου, στις 28 Απρίλη, από το χώρο εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
  • Τουρνουά ποδοσφαίρου ομάδων σωματείων και Κοινοτήτων Απεξάρτησης στις 4 και 5 Μάη, στο γήπεδο 5X5 του Δήμου Ιλίου (επί της οδού Λεωφόρου Χασιάς 130).

Για την καλύτερη προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της απεργιακής συγκέντρωσης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν συνδικάτα, συνδικαλιστές, φορείς και σύλλογοι της νεολαίας, των αγροτών και των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνει την Κυριακή 22 Απρίλη η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στον Περισσό, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6 το απόγευμα, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Θα περιλαμβάνει, ακόμα, απαγγελία του χρονικού του Μάη του '36, προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων, έκθεση αρχειακού υλικού και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ «KAPA RESEARCH»
Στην τσέπη η επιδότηση, στο δρόμο οι εργαζόμενες

Το θράσος με το οποίο οπλίζει τους εργοδότες η εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά - και μάλιστα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο - στην περίπτωση της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων KAPA RESEARCH (ΚΑΠΑ ΡΙΣΕΡΤΣ) και συγκεκριμένα στο παράρτημά της στο Λαύριο.

Οι 40 εργαζόμενες (έκαναν τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις) πήγαν στις αρχές της περασμένης βδομάδας να πιάσουν δουλιά για να αντικρίσουν συνεργεία που ξήλωναν τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Οταν ζήτησαν να μάθουν τι συμβαίνει, πήραν την αποστομωτική απάντηση, ότι η εταιρεία φεύγει και αν θέλουν δουλιά... να πάνε στην Αθήνα!!! Πρόκειται για προκλητική απάντηση και μόνο για το γεγονός ότι μόνο τα εισιτήρια Λαύριο - Αθήνα κοστίζουν όσο και το μεροκάματο των 15 ευρώ την ημέρα ή ...3,33 ευρώ την ώρα για 4ωρη απασχόληση που έπαιρνε η πλειοψηφία των εργαζομένων!

Μόνο μετά από παρέμβαση της Γραμματείας Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποζημιώσει τις εργαζόμενες και να τους δώσει και αναδρομική πληρωμή των μισθών με βάση την κλαδική σύμβαση καθώς πλήρωνε με βάση την ΕΓΣΣΕ. Οι εργαζόμενες γνώρισαν από πρώτο χέρι τις συνέπειες από την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, και της στήριξής τους από τους τοπικούς άρχοντες και τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ. Η εταιρεία επιδοτήθηκε αδρά για να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο λόγω της υψηλής ανεργίας στην περιοχή του Λαυρίου. Την ίδια στιγμή, διάφοροι υποψήφιοι του δικομματισμού με σκοπό την υφαρπαγή ψήφων φρόντισαν να της βρουν εργαζόμενες για 15 ευρώ μεροκάματο.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τις απολυμένες αλλά και όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία. Να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή εργασία και συλλογική σύμβαση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, με πρώτο σταθμό τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο άγαλμα Μεταλλωρύχων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εντονη ανησυχία για τα Λιπάσματα Καβάλας

Τη γνωστοποίηση και του επιχειρησιακού σχεδίου απαιτούν οι βουλευτές του Κόμματος

Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, και Μακεδονίας - Θράκης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα.

Οπως αναφέρουν στην Ερώτηση, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου Θεσσαλονίκης η διοίκηση της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» με την τακτική της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή και συνεχή λειτουργία του εργοστασίου Καβάλας. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της συρρίκνωσης της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (ΑΕΒΑΛ - ΣΥΝΕΛ - Δραπετσώνα).

Η απελευθέρωση των αγορών, η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας οδηγούν στο κλείσιμο και του τελευταίου εργοστασίου λιπασματοβιομηχανίας προς όφελος των μεγαλεμπόρων, εισαγωγέων. Εντονη για τους λόγους αυτούς είναι η ανησυχία των 750 περίπου εργαζομένων και εκατοντάδων μικροεπαγγελματιών της Καβάλας.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει στο σωματείο εργαζομένων το επιχειρησιακό σχέδιο (έχει εκπονηθεί μετά την είσοδο της AGRICOL στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ που είναι ο μεγαλομέτοχός της) για να ενημερωθούν τι ακριβώς σχεδιάζει. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν «θα παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να σταματήσει τις εξελίξεις που οδηγούν στο κλείσιμο του εργοστασίου και να αναλάβει με κρατική ευθύνη τη λειτουργία του, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων για τους αγρότες».

Επίσης, με αίτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να καταθέσουν το επιχειρηματικό ή επιχειρησιακό σχέδιο της ΒΦΛ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΟΥΣΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας θα πραγματοποιήσουν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί του ομίλου Λαναρά, την ώρα που ο δήμαρχος θα εγκαινιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, που κατασκευάστηκε με δωρεά του «ευεργέτη» Χρήστου Λαναρά και της οικογένειάς του, των απογόνων του δηλαδή που κλείνουν τα εργοστάσια.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: Στις εκλογές που έγιναν στο Σύλλογο Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας, ψήφισαν 523 εργαζόμενοι και έλαβαν: Η ΔΑΣ 472 ψήφους κι εξέλεξε 8 συμβούλους στο 9μελές ΔΣ και 3 στην Εξελεγκτική Επιτροπή. Η «Ανεξάρτητη Κίνηση», 50 ψήφους κι 1 σύμβουλο στο ΔΣ. Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στην Ομοσπονδία ψήφισαν 507 κι έλαβαν: Η ΔΑΣ 454 ψήφους, 12 αντιπροσώπους στο ΕΚΛ και 5 στην Ομοσπονδία κι η «Ανεξάρτητη Κίνηση» 49 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο στο ΕΚΛ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ: Σε επίσχεση εργασίας και σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και των Εργαστηρίων έχουν προχωρήσει οι γιατροί του Νοσοκομείου του Πύργου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον περασμένο Γενάρη μέχρι και σήμερα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, την Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα θεάτρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
Διπλασιασμός της συμμετοχής στις εκλογές

Διπλασιασμό της δύναμής του πανελλαδικά και σχεδόν τριπλασιασμό των ψηφισάντων στην περιοχή της Αθήνας κατέγραψε το πανελλαδικό Συνδικάτο Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Η Αλληλεγγύη», που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και εκπροσώπων στην ΟΣΝΙΕ και στο ΕΚΑ. Σε όλη την Ελλάδα ψήφισαν συνολικά 1.316 αποκλειστικές νοσοκόμες έναντι 668 στις προηγούμενες εκλογές (αύξηση 648 ή 97%). Ειδικά στην Αθήνα, ψήφισαν 1.122 από 421 (αύξηση 701 ή 166%). Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, οι αντιπρόσωποι που εκλέγει το Συνδικάτο στην ΟΣΝΙΕ αυξάνονται στους 26 από 14 και στο ΕΚΑ στους 15 από 6. Η μαζικοποίηση του Συνδικάτου, με τις ταξικές δυνάμεις στο τιμόνι του, αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων του κλάδου και αποτέλεσμα της συνέπειάς του στους αγώνες για το Ασφαλιστικό και ενάντια στην εκμετάλλευση των αποκλειστικών από τα δουλεμπορικά γραφεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ