ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
«Ζει κι είναι κοντά μας»...

Πολιτική εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη πραγματοποιήθηκε, προχτές, στην Αμαλιάδα, με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του

«O Μπελογιάννης ζει μέσ' στην καρδιά μας./ Ο Μπελογιάννης ζει πάν' στις κορφές./ Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας,/ στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές». Ο στίχοι από το μελοποιημένο ποίημα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή γέμισαν την πλατεία «Νίκος Μπελογιάννης», στην Αμαλιάδα. Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ τίμησε - και φέτος - τον ήρωα κομμουνιστή, με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του. Ηταν 30 Μάρτη του 1952, χαράματα, όταν ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης έπεφταν νεκροί, χτυπημένοι από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος των ιμπεριαλιστών και των εγχώριων εκφραστών τους.

Μικροί και μεγάλοι, απ' τη γενέτειρά του και όχι μόνο, βρέθηκαν στην πολιτική εκδήλωση. Τα κατακόκκινα στεφάνια στόλισαν το μνημείο, στο κέντρο της πλατείας, ενώ σε όλη τη διάρκεια λειτουργούσε μικρή έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας. Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της ΚΟ Αμαλιάδας Γιάννα Κουτρουμπή, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε: «Θυμόμαστε, τιμάμε τον κομμουνιστή, τον επαναστάτη, τον άνθρωπο που έκανε το άλμα στον ουρανό γιατί αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στα πιο υψηλά ιδανικά, στη θεωρία που εμπνεύστηκαν τα πιο φωτεινά μυαλά».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο Ν. Μπελογιάννης δεν είναι απλά ένα ιστορικό πρόσωπο, μια ηρωική μορφή που έρχεται απ' το παρελθόν του κομμουνιστικού κινήματος, όπως αρκετοί θέλουν να τον παρουσιάζουν. Η θυσία και η δράση του, η υπόθεση που υπηρέτησε, συμβολίζουν τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας με τους εκμεταλλευτές του». Σημείωσε ότι, «όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και ο Μπελογιάννης δε γεννήθηκε ήρωας. Απέδειξε όμως ότι όταν ο άνθρωπος έχει σταθερές πεποιθήσεις, όταν εμπνέεται από υψηλά ιδανικά, όταν αφιερώνεται σε μια δίκαια υπόθεση, μπορεί να ξεπερνάει και τα πιο δύσκολα εμπόδια. Απέδειξε ότι οι κομμουνιστές επειδή αγαπάνε με πάθος τη ζωή είναι ικανοί να θυσιαστούν γι' αυτή».

Κλείνοντας την εκδήλωση, μίλησε για την «παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Ν. Μπελογιάννης», θυμίζοντας τα λόγια του: «Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω»...

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, πλήθος εκπροσώπων φορέων, μεταξύ των οποίων ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας, αντιπροσωπεία της ΝΑΣ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής κ.ά.

  • Ελληνες κομμουνιστές, άλλοι αντιφασίστες και αγωνιστές της ειρήνης και του σοσιαλισμού τίμησαν το Σάββατο 14 Απρίλη στην αίθουσα της Δημοκρατικής Ελληνικής Κοινότητας στο Βερολίνο τον Ν. Μπελογιάννη και τους τρεις συντρόφους του. Στις 30 Μάρτη, Ελληνες κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες κατέθεσαν λουλούδια στο άγαλμα του Μπελογιάννη, φιλοτεχνημένο με έξοδα της κυβέρνησης της ΓΛΔ από τον κομμουνιστή γλύπτη Φριτς Κρέμερ στην αυλή της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής του Βερολίνου.
ΠΑΣΟΚ
Στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση

Εξαντλώντας όλη την αντοπιλιτευτική ...κριτική του στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των αποθεματικών των Ταμείων, σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ - αποδεικνύοντας τη στρατηγική του σύμπλευση με τη ΝΔ - απέφυγε να σχολιάσει τα πλουσιοπάροχα κίνητρα και τις νέες φοροαπαλλαγές που πρόσφερε χτες ο πρωθυπουργός στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή που ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή για «επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου με τη λεηλασία των ασφαλιστικών Ταμείων», δε στάθηκε το ίδιο... επικριτικός απέναντι στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για συνέχιση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Το ΠΑΣΟΚ σκόπιμα έχει επιλέξει η δικομματική «κόντρα» να κινηθεί στο πεδίο της «διαφάνειας», αφού η πλήρης ταύτισή του με την πολιτική της κυβέρνησης δεν του αφήνει «ζωτικό χώρο» αντιπολίτευσης. Επικαλούμενος χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο το ΤΑΠ - ΟΤΕ αγόρασε ομόλογο 25 εκατ. ευρώ και ζημιώθηκε ήδη κατά 5 εκατ. ευρώ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτά τα στοιχεία «γελοιοποιούν τη θέση της κυβέρνησης ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο στο ΤΕΑΔΥ».

Να κληθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής «για να δώσουν εξηγήσεις, εκπρόσωποι των διοικήσεων 13 ασφαλιστικών ταμείων, ζήτησαν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Εξιλαστήρια θύματα «απαιτούν» οι δημοσκοπήσεις

Στην κατεύθυνση της θυσίας «εξιλαστήριων θυμάτων», προκειμένου να διασωθεί η σκανδαλώδης πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, «πιέζουν» οι δημοσκοπήσεις που «βγαίνουν στον αέρα» τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Με έκδηλη την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της «κοινής γνώμης», για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ, καταβάλλεται προσπάθεια να εκτονωθεί μέσω του αποκεφαλισμού ορισμένων υπουργών που εμπλέκονται άμεσα.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις προκύπτουν από τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες και προχτές.

Ειδικότερα, σε τηλεφωνική δημοσκόπηση (Αττική και Θεσσαλονίκη, δείγμα 1.000 άτομα) της «Αλκο» για λογαριασμό του «Αλτερ», 8 στους 10 (77,1%) δηλώνουν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο, ενώ ένας στους τρεις (30,5%) πιστεύει ότι υπήρξε κυβερνητική εντολή, έναντι 37% που θεωρεί ότι υπήρξε... συνεννόηση μεταξύ των διοικητών των Ταμείων. Το 65% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του ίδιου του Κ. Καραμανλή, αλλά οι ερωτήσεις εστιάζονται στους υπουργούς που πρέπει να απομακρυνθούν (Τσιτουρίδης, Αλογοσκούφης, Δούκας).

Σε άλλη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα», το 55,6% εμφανίζεται να ζητά την παραίτηση Τσιτουρίδη, το 44,5% του Δούκα και το 38,9% του Αλογοσκούφη. Επίσης το 63,4% πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Σε τρίτη δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του «Σκάι», 7 στους 10 πιστεύουν ότι στην υπόθεση των ομολόγων υπήρξε παράνομος πλουτισμός. Στην εκτίμηση ψήφου, πάντως, η ΝΔ προηγείται με 42,5% έναντι του ΠΑΣΟΚ που φτάνει το 39%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο ΣΥΝ με 4,5% και ο ΛΑΟΣ με 4%.

ΝΑΤΟικές πολεμικές ετοιμασίες στη Μεσόγειο

Ασκήσεις επέκτασης στη Β. Αφρική με τη συμμετοχή ελληνικού υποβρυχίου και φρεγατών

Σε εξέλιξη βρίσκονται στη Μεσόγειο τις μέρες αυτές, με τη συμμετοχή τριών μεγάλων μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τρεις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, με στόχο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Β. Αφρική και, γενικότερα, για την εκπαίδευση σε νεοταξικού χαρακτήρα αποστολές.

Η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2007», που άρχισε και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απρίλη, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ισπανίας. Συμμετέχουν και μονάδες χωρών της Β. Αφρικής (Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία). «Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΝ, είναι η συνεκπαίδευση μονάδων των χωρών του ΝΑΤΟ και Μεσογειακού Διαλόγου στις διαδικασίες ελέγχου εμπορικών πλοίων».

Η φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» συμμετέχει στην άσκηση «TAPON 2007», η οποία διοργανώνεται από την Ισπανία και θα διεξαχθεί στη Δ. Μεσόγειο και στα στενά του Γιβραλτάρ, 16 έως 27 Απρίλη. «Σκοπός, σύμφωνα με το ΓΕΝ, είναι η εξάσκηση των Ναυτικών Δυνάμεων στην αντιμετώπιση μιας σύγχρονης διεθνούς κρίσης».

Το υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» θα συμμετάσχει στην άσκηση «NOBLE MANTA '07», η οποία διεξάγεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας, 12 έως 22 Απρίλη. «Σκοπός είναι η εξάσκηση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ