ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
Ψάχνοντας τον καλύτερο διαχειριστή

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Την ώρα που στο «G7» μετράνε κέρδη, στις γειτονιές μετράνε χρέη.

Κι εκεί που λες «πάλι καλά, τουλάχιστον επικοινωνούμε», μια «ανυποψίαστη» επιστημονική μελέτη έρχεται να σε φορτώσει και με ενοχές. Γιατί εκεί που σου χρωστάνε, σου ζητάνε και τα ρέστα.

Πράγματι, όλο το σύστημα είναι αλληλοεξαρτώμενο. Μόνο που όταν αποδέχεσαι να σου παρουσιάζουν την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, τα συμπεράσματα σε οδηγούν σε ήττα. Ετσι και με τις μέλισσες...

Ασφαλώς και δε φταις εσύ - προσωπικά - που το κινητό σου ζαλίζει μια μέλισσα, αλλά σίγουρα φταίμε - όλοι μαζί - όταν καταναλώνουμε ό,τι μας πασάρουν, για να έρθουν μετά να μας πούνε πως φταίμε κι από πάνω γιατί καταναλώνουμε. Κράτα το αυτό, για άλλες σκέψεις, αργότερα, για όλα αυτά που λέμε «τρόπος ζωής», τον οποίο - υποτίθεται πως - δεν μπορούμε να αποχωριστούμε, για τις τεχνητές ανάγκες που κυνηγάμε, το κλειστό στόμα που κρατάμε και έλα μετά να βγάλεις συμπέρασμα, γιατί ένα 90% που ψηφίζει εδώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλού Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνους, είναι το ίδιο που και πριν και μετά την κάλπη, βρίζει. Κάτι δεν πάει καλά, ε;

Πού είναι το παράξενο με τις καθυστερήσεις στις έρευνες; Οταν ήδη έχει «δικαστεί» ο καπετάνιος για «ανθρώπινο λάθος», όπως και στο «Σαμίνα», όπως στο «Δύστος», όπως... όπως...

Κάποτε έρχεται το τέλος για κάθε αυταπάτη: ότι ο στρατός, για παράδειγμα, είναι για να διασφαλίζει τα σύνορα. Οταν το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας κάνει έρευνα για τις απειλές που θα προκύψουν από την έλλειψη νερού σε τρίτες χώρες, ξαφνιάζονται ορισμένοι που στρατιώτες στη Γερμανία, του ενός δηλαδή κι αδιαίρετου στρατού των αστών, ασκούνται πυροβολώντας εικονικά... μαύρους στο Μπρονξ.

Γιατί; Αυτή δεν είναι η αποστολή τους; Δηλαδή, οι «δικοί μας» που ασκούνται στο Κιλκίς σαν δύναμη ταχείας επέμβασης ποιους προετοιμάζονται να χτυπήσουν μέσα κι έξω από τα σύνορα;

Ψιλά γράμματα, που γίνονται ακόμα ψιλότερα όταν με το παιδί σου δεν κουβεντιάζεις για το γεγονός ότι δεν είναι καριέρα η στρατιωτική σχολή, αλλά το κυνηγάς κι όλας γιατί δεν πιάνει τη βαθμολογία που χρειάζεται. Κι από πάνω θα σε πούνε και κόπανο. Σε λένε ήδη με κάθε δημοσκόπηση που βγάζει ότι το 90% ψηφίζει εκείνους που τον φτύνουν...

Τα παιδιά - τι παιδιά, δηλαδή, άντρες και γυναίκες με τα όλα τους - μιλάνε σε μια από τις απογευματινές εφημερίδες - στην «Ελευθεροτυπία» - ως γενιά των 700 ευρώ. Λεπτομέρεια: Μιλάνε όλα μόνο με το μικρό τους όνομα. Αυτονόητο το γιατί: Βασιλεύει η Δημοκρατία, τόσο που μια επώνυμη μαρτυρία, ούτε καν καταγγελία, ισοδυναμεί με απόλυση. Κι όμως αυτός ο τρόμος πρέπει να σπάσει...

Ασχετο: «Σύλλογος Παραχώρησης Εργασίας σε Τρίτους». Παραπέμπει, λίγο, σε εκκολαπτόμενους εργατοπατέρες;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ, ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ!»

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ; «Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου του "Σι Ντάιμοντ" (...) ενώ δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός πως δέκα ημέρες μετά το ατύχημα δεν έχουν καταθέσει ουσιώδεις μάρτυρες ως προς τα αίτια της πρόσκρουσης αλλά και τον εγκλωβισμό των δύο Γάλλων στο κουφάρι του καραβιού» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΟ ΠΑΡΤΙ: «Με ένα λόγο, το πάρτι το έχουν στήσει πάνω στο τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής κοινωνίας. Αφού φύλλο δεν κουνιέται, λογικό και επόμενο είναι να λένε και να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Με τόση αναλγησία, τόσο θράσος και τέτοια απύθμενη λαιμαργία, θα έπρεπε άπαντες οι συνταξιούχοι να έχουν περικυκλώσει Κουρή, Δούκα, Αλογοσκούφη και να εκτοξεύουν γιαούρτια. Με τέτοια καραμπινάτη κολεγιά με την πλουτοκρατική λαμογιά θα έπρεπε να σφυρίζανε σαν σφαίρες τα ζαρζαβατικά στου Καραγκιόζη τη φωλιά. Αφού τους παίρνει, μας τα παίρνουν. Η αδιαφορία πάει παρέα με την ασυδοσία» (ο Δ. Δανίκας στα «ΝΕΑ)».

ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ ΦΥΤΑ: «Ενώ νόμιζα πως όλα παίζονται πάνω στην ψυχραιμία και την καλή προετοιμασία των μαθητών, η μαύρη αλήθεια ήρθε και με προσγείωσε εκεί ακριβώς που δεν ήθελα: στον απόλυτο εξευτελισμό του σχολείου. Καθ' όλη τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, τα παιδιά με τη συνδρομή των γονιών και τη σιωπηρή κατανόηση των καθηγητών τους, μετρούσαν το υπόλοιπο των απουσιών τους κι ετοίμαζαν "δικαιολογητικά" υπολογίζοντας από Δευτέρα και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο σχολείο, αλλά να μείνουν σπίτι για να διαβάσουν απεριόριστα. Μάλιστα...» (η Ρ. Γεωργακοπούλου στα «ΝΕΑ»).

ΑΜΕΡΙΚΑ - ΑΜΕΡΙΚΑ: «Θύελλα για το βίντεο - σοκ από τον γερμανικό στρατό. Εκπαιδευτής καλεί νεοσύλλεκτο που ασκείται στη σκοποβολή να φανταστεί ότι βρίσκεται στο Μπρονξ των Ηνωμένων Πολιτειών και πυροβολεί ...Αφρο-Αμερικανούς» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ το ναυάγιο του «Sea Diamond»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βρώμικος πόλεμος τραπεζών χρηματιστών για τα ομόλογα

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ με σφραγίδα Καραμανλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλό καπέλο στα ακίνητα

ΤΑ ΝΕΑ: Με ζημιά 25% σπάνε ομόλογα 2 Ταμεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΖΟΓΟΣ με 4 δισ. ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΔΕΙΞΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ για τους ενόχους στα ομόλογα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΨΑΧΝΟΥΝ για 11 νέα ομόλογα!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καθαρίζω το τοπίο

Η ΑΥΓΗ: Πώς κλέβουν τα ομόλογα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Να η γαλάζια διαπλοκή με τον Mr Louis

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση ναυαγών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΡΟΣΤΑ 3,5 μονάδες η ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ΧΩΡΑ: Με νέους όρους οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αυτοί που κερδίζουν

«Την αισιοδοξία τους για τον περιορισμό των ανισορροπιών που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια οικονομία διατύπωσαν το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί οικονομιών των 7 πλουσιότερων κρατών» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Αυτοί που χάνουν

«41,2% του πληθυσμού είχε οικονομική αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών. 48% δήλωνε αδυναμία πληρωμής μιας εβδομάδας διακοπών. 51,3% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει με σημαντική δυσκολία τις καθημερινές ανάγκες του. 27,3% αντιμετωπίζει δυσκολίες ανταπόκρισης στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ηλεκτρικού ρεύματος και νερού» (τα στοιχεία στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

και οι μέλισσες...

«Οσο κι αν με την πρώτη ματιά παραπέμπει σε "τραβηγμένο" σενάριο κινηματογραφικής ταινίας αποτελεί στην πραγματικότητα εκτίμηση των επιστημόνων η άποψη ότι η αγάπη μας για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μιας σειράς υψηλής τεχνολογίας συσκευών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τεράστιες ελλείψεις τροφίμων στον πλανήτη. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στο δεδομένο ότι η ακτινοβολία από τέτοιου είδους συσκευές μπορεί να δίνει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του φυσικού κόσμου εξηγώντας την ξαφνική εξαφάνιση των μελισσών που συντελούν με την επικονίαση στη γονιμοποίηση των φυτών. Το φαινόμενο που έχει σοβαρές συνέπειες στις σοδειές πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ κι έχει εξαπλωθεί πλέον και στην Ευρώπη. Αυτό γίνεται επειδή η ακτινοβολία τέτοιου τύπου μπερδεύει το σύστημα προσανατολισμού των μελισσών που δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους και να επιστρέψουν στην κυψέλη τους» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ