ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Απόλυτη ταύτιση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και «πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Ατράνταχτες αποδείξεις για την απόλυτη ταύτιση της κυβερνητικής πολιτικής με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής, δεσμευόμενος για ακόμα «πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» τα επόμενα χρόνια μέσω της επιτάχυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Σίτι του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν πλούσιο απολογισμό για το «συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο» που υλοποιεί η κυβέρνησή του, προκειμένου «να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον» και «να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα», καυχώμενος μάλιστα ότι «η ελληνική οικονομία είναι πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική από ποτέ».

«Εργαζόμαστε με συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την έμπρακτη ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας του Ελληνα και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στο «εκλεκτό ακροατήριό» του. Περηφανεύτηκε ότι «η Ελλάδα εξελίσσεται σταδιακά σε επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας», αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ποια είναι τα «οφέλη» για τους εργαζόμενους από αυτήν την εξέλιξη...

Αντίθετα, ήταν πολύ σαφής και συγκεκριμένος για τα οφέλη και κίνητρα που απολαμβάνει σήμερα «μια επιχείρηση που αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια επιχείρηση «απολαμβάνει ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον», «πληρώνει λιγότερους φόρους και επωφελείται ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος», «συναντά απλούστερες διαδικασίες εγκατάστασης», «μπορεί να επιδοτείται έως και το 60% των επενδύσεών της, μέσω του αναπτυξιακού νόμου», «μπορεί να χρηματοδοτείται έως και το 55% από το Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα"». Επίσης, «μπορεί να αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που άνοιξε νέες επενδυτικές δυνατότητες», «συναντά απελευθερωμένες αγορές, που λειτουργούν με σταθερούς κανόνες, κοινούς για όλους», ενώ «πολύ σύντομα, θα έχει, επίσης, και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Για όποιον δεν κατάλαβε, ο πρωθυπουργός φρόντισε να συνοψίσει: «Με μια φράση: η σύγχρονη Ελλάδα διαμόρφωσε και βελτιώνει συνεχώς ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον»...

Δε δίστασε να δεσμευτεί για τα επόμενα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την αξιοποίηση (διάβαζε ξεπούλημα) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και την προετοιμασία για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην αγορά ενέργειας, λέγοντας ότι «υπάρχει ήδη πλήρης απελευθέρωση των αγορών ενέργειας», ενώ θριαμβολόγησε, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο». Επιπλέον, η Ελλάδα «μεταβάλλεται σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό», χάρη στις «σημαντικές επιδοτήσεις και τα αυξημένα κίνητρα για όλες τις μορφές τουρισμού», που προσφέρει η κυβέρνηση στους μεγαλοξενοδόχους, επισημαίνοντας ότι ήδη «έχουν δρομολογηθεί οι πιο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που έγιναν ποτέ». Δεν είπε, βέβαια, ποιοι κερδίζουν από αυτές και ποιο είναι το τίμημα για το περιβάλλον.

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο» την ελληνική (κατ' ευφημισμόν) ναυτιλία, καυχώμενος για τις εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος το 2006 ύψους 14 δισ. ευρώ, δίχως όμως να αναφέρει και ποιοι το καρπώθηκαν... Και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της προώθησης των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας (διάβαζε των εφοπλιστών).

Και στη χτεσινή ομιλία του, αλλά και στην προχτεσινή κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του εκτρωματικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ. Συνέχισε, όμως, την επιχείρηση παραπλάνησης και την αντιστροφή της πραγματικότητας, ισχυριζόμενος ότι με το νόμο «ενθαρρύνεται η αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων» ή ότι «αναβαθμίζεται η λειτουργία τους, ώστε να παρέχουν πτυχία με αναγνωρισμένη αξία στην Ευρώπη»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στην πολιτική καταλήστευσης των Ταμείων

Η προκλητική στήριξη της πολιτικής της καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι η «απάντηση» της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου με χιλιοειπωμένες διακηρύξεις περί «μηδενικής ανοχής στη διαφθορά».

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δε δίνει απαντήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία στους εργαζόμενους και συνταξιούχους για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, αλλά επιχειρεί - εκμεταλλευόμενη το ίδιο το σκάνδαλο - να «προσαρμόσει» πιο αποτελεσματικά τα Ταμεία στα πρότυπα της αγοράς, παραδίδοντάς έτσι τα αποθεματικά τους σε τραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται «οι αλλαγές» στη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση από τη Βουλή και υπερασπίστηκε ένθερμα ο Κ. Καραμανλής.

Μιλώντας προχτές στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει ως δήθεν προοδευτικό μέτρο την έγκριση των νέων διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ είναι βαθιά αντιδραστικό, καθώς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το στόχο του ελέγχου των Ταμείων από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν η αντίληψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι με το παραπάνω μέτρο «η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη», επιχειρώντας να μετακυλίσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την προστασία της περιουσίας των Ταμείων στις ασφυκτικά ελεγχόμενες διοικήσεις τους.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου της κυβέρνησης είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αναμάσησε το γελοίο «επιχείρημα» ότι η κυβέρνηση θα συνδράμει τα Ταμεία «να διεκδικήσουν αποζημιώσεις», αν διαπιστώσουν ότι εξαπατήθηκαν! Χαρακτήρισε ως «παράδειγμα μηδενικής ανοχής» την «υπόθεση του ασφαλιστικού ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων», επιχειρώντας να περιορίσει το θέμα σε ένα μόνο Ταμείο. Παρ' όλα αυτά, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι «τα μέτρα που παίρνουμε καθαρίζουν το τοπίο σε σχέση με τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων και θωρακίζουν την περιουσία αυτή»!.

Και αυτό τη στιγμή, που ο Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στην κυριακάτικη «Καθημερινή», ξεκαθάριζε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν να «επενδύουν» σε ομόλογα του Δημοσίου.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΤΑΠ - ΟΤΕ αναγκάζονται να πουλήσουν ομόλογα για να πληρώσουν εφάπαξ και συντάξεις, ο Σ. Τσιτουρίδης περιορίστηκε να επισημάνει ότι «η πολιτεία εγγυάται τη χρηματοδότηση του συστήματος και τις συντάξεις για όλους» και ότι αυτή τη στιγμή «κανένα Ταμείο δε σπάει κανένα ομόλογο για να πληρωθούν συντάξεις».

Από την πλευρά του, ο Θ. Ρουσόπουλος προανήγγειλε ότι η σύμβαση της JP Morgan για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ που «φορτώθηκε» σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, θα δοθεί στη Βουλή, δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Απολογισμός προς την πλουτοκρατία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ:

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΟΝΝΕΔ ήταν απολογισμός προς την πλουτοκρατία. Για τις νέες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών είχε μηδενική αναφορά στα σύγχρονα δικαιώματά τους, ήταν μια προσπάθεια απόκρυψης της εχθρικής αντιμετώπισης των διεκδικήσεών τους και των αγώνων τους από την κυβέρνησή του.

Τα μέτρα και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά τη ζωή της νεολαίας, αποκαλύπτουν πόσο ψεύτικοι είναι οι ισχυρισμοί της ΝΔ ότι έχει "προοδευτική" πολιτική, ότι διαμορφώνει "ίσες ευκαιρίες" και ότι αντιμετωπίζει την ανεργία, τη διαφθορά και τις ανισότητες.

Η πολύμορφη καταστολή των μαζικών αγώνων των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση, αποδείχνει πόσα υποκριτικά είναι τα λόγια ότι θέλουν και επιδιώκουν τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική.

Η χρεοκοπία της πολιτικής της ΝΔ στη νεολαία, στα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου, όποιος και να είναι ο διαχειριστής, έχει τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό και τη νεολαία».

Επίσης, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο διεθνές συμπόσιο κεφαλαιαγορών, σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ σημειώνει:

«Χίλιες αλήθειες είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προς τους κεφαλαιοκράτες - εφοπλιστές αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησής του για αυτούς, μάλιστα όσον αφορά τα κέρδη τους, που όντως είναι αμύθητα, τα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές ίσως είπε και λίγα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται, ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι στο έργο της τεράστιας κερδοφορίας κεφαλαίου -εφοπλιστών είχε και αυτό μεγάλη συνεισφορά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να εξηγήσει εφόσον, όπως υποστηρίζει, από την κερδοφορία του κεφαλαίου κερδίζουν και οι εργαζόμενοι, αφού τα κέρδη του είναι αμύθητα - 8,5 δισ. ευρώ, ήταν τα κέρδη μόνο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΑΕ για το 2006 - γιατί οι εργάτες πήραν 77 λεπτά αύξηση και η λαϊκή οικογένεια είναι καταχρεωμένη;

Εφόσον τα εφοπλιστικά κέρδη μόνο το 2004 ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολάρια, γιατί αυξάνεται η ανεργία των ναυτεργατών και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις;

Γιατί τα εισιτήρια για τους νησιώτες και τους εργαζόμενους διαρκώς ακριβαίνουν;

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ