Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στην πολιτική καταλήστευσης των Ταμείων

Η προκλητική στήριξη της πολιτικής της καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι η «απάντηση» της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου με χιλιοειπωμένες διακηρύξεις περί «μηδενικής ανοχής στη διαφθορά».

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δε δίνει απαντήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία στους εργαζόμενους και συνταξιούχους για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, αλλά επιχειρεί - εκμεταλλευόμενη το ίδιο το σκάνδαλο - να «προσαρμόσει» πιο αποτελεσματικά τα Ταμεία στα πρότυπα της αγοράς, παραδίδοντάς έτσι τα αποθεματικά τους σε τραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται «οι αλλαγές» στη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση από τη Βουλή και υπερασπίστηκε ένθερμα ο Κ. Καραμανλής.

Μιλώντας προχτές στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει ως δήθεν προοδευτικό μέτρο την έγκριση των νέων διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ είναι βαθιά αντιδραστικό, καθώς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το στόχο του ελέγχου των Ταμείων από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν η αντίληψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι με το παραπάνω μέτρο «η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη», επιχειρώντας να μετακυλίσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την προστασία της περιουσίας των Ταμείων στις ασφυκτικά ελεγχόμενες διοικήσεις τους.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου της κυβέρνησης είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αναμάσησε το γελοίο «επιχείρημα» ότι η κυβέρνηση θα συνδράμει τα Ταμεία «να διεκδικήσουν αποζημιώσεις», αν διαπιστώσουν ότι εξαπατήθηκαν! Χαρακτήρισε ως «παράδειγμα μηδενικής ανοχής» την «υπόθεση του ασφαλιστικού ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων», επιχειρώντας να περιορίσει το θέμα σε ένα μόνο Ταμείο. Παρ' όλα αυτά, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι «τα μέτρα που παίρνουμε καθαρίζουν το τοπίο σε σχέση με τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων και θωρακίζουν την περιουσία αυτή»!.

Και αυτό τη στιγμή, που ο Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στην κυριακάτικη «Καθημερινή», ξεκαθάριζε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν να «επενδύουν» σε ομόλογα του Δημοσίου.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΤΑΠ - ΟΤΕ αναγκάζονται να πουλήσουν ομόλογα για να πληρώσουν εφάπαξ και συντάξεις, ο Σ. Τσιτουρίδης περιορίστηκε να επισημάνει ότι «η πολιτεία εγγυάται τη χρηματοδότηση του συστήματος και τις συντάξεις για όλους» και ότι αυτή τη στιγμή «κανένα Ταμείο δε σπάει κανένα ομόλογο για να πληρωθούν συντάξεις».

Από την πλευρά του, ο Θ. Ρουσόπουλος προανήγγειλε ότι η σύμβαση της JP Morgan για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ που «φορτώθηκε» σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, θα δοθεί στη Βουλή, δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ