Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο αποφασιστικά

Πλούσια συμπεράσματα από τη δουλιά στην εργατική τάξη και στη νεολαία της Αθήνας, από την προσπάθεια για ενίσχυση των δεσμών του Κόμματος με τα λαϊκά στρώματα, που αποτελούν πολύτιμο εφόδιο στην παραπέρα πορεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, αναδείχτηκαν από τις εργασίες της 16ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψής της, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η κριτική αποτίμηση της δίχρονης πορείας της ΚΟΑ από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη, η γενίκευση της θετικής εμπειρίας που κατέκτησε από τις μεγάλες μάχες που έδωσε, η επισήμανση αδυναμιών που προέκυψαν στα δύο αυτά χρόνια με την ταυτόχρονη κατάδειξη των αιτιών και του τρόπου αντιμετώπισής τους, ο πλούσιος προβληματισμός για το πώς καλύτερα οι δυνάμεις της θα συμβάλουν στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου του Κόμματος, αξιοποιώντας υπαρκτές δυνατότητες, συντέλεσαν στην ενίσχυση της αισιοδοξίας ότι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα θα ανταποκριθεί στις μάχες που έρχονται.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης έληξαν την Κυριακή με την εκλογή νέας Επιτροπής Πόλης. Γραμματέας της επανεκλέχτηκε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τις εργασίες παρακολούθησε πολυμελές κλιμάκιο της ΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως εκτιμήθηκε, η ΚΟΑ του ΚΚΕ βελτίωσε το σχεδιασμό και τον προσανατολισμό της στην εργατική τάξη και στη νεολαία, όπως και τον προσανατολισμό στην ενίσχυση των δεσμών του Κόμματος με τα λαϊκά στρώματα, επικέντρωσε τη δράση της στο ζήτημα της ισχυροποίησης του Κόμματος και της ΚΝΕ. Προσπάθησε να εξειδικεύσει κατά κλάδο, σε τομείς δουλιάς και να αναπτύξει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων. Συμπερασματικά απ' αυτή τη δράση υπογραμμίστηκε ότι η πάλη για τα λαϊκά προβλήματα δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στους μαζικούς φορείς και στις συσπειρώσεις, αλλά να αναπτύσσεται ανοιχτή δράση - ζύμωση - πάλη και από τις Κομματικές Οργανώσεις, για όλα τα προβλήματα, διατυπώνοντας θέσεις και αιτήματα. Ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η προβολή της πρότασης για κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ώστε να λυθούν ριζικά τα λαϊκά προβλήματα, τεκμηριωμένα και με στοιχεία. Αλλά και η ανάγκη για πρωτοπόρα δράση των μελών και των ΚΟΒ, ώστε και δεσμοί να αποκτώνται και κόσμος να απεγκλωβίζεται από τα άλλα κόμματα.

Για την εργατική τάξη

Στοιχείο ισχυροποίησης ήταν και παραμένει η συγκέντρωση δυνάμεων σε κλάδους που έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα το προηγούμενο διάστημα σε κλάδους, όπως στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις τηλεπικοινωνίες, κ.α. Αξονας για το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι η παρακολούθηση των εξελίξεων κατά κλάδο, η οργάνωση του μετώπου απέναντι στην εργοδοσία και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, η επεξεργασία θέσεων, η διαρκής παρέμβαση σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα να προωθηθεί ο στόχος της κομματικής οικοδόμησης. Ακόμα, ο συντονισμός δράσης ανάμεσα σε εδαφικές και κλαδικές Αχτίδες, η επέκταση της θετικής εμπειρίας που προέκυψε από τη συγκρότηση επιτροπών στήριξης του Κόμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δουλιά στα συνδικάτα, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για τη μαζικοποίησή τους αλλά και για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ και τη διεύρυνση των δυνάμεων που συσπειρώνει. Οπως και για την ενίσχυση της προσπάθειας για την ταξική - αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης.

Για την Παιδεία

Εκτενής αναφορά έγινε στην κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν. Εκτιμήθηκε ως σημαντική η συμβολή των Κομματικών και ΚΝίτικων δυνάμεων, τονίστηκε ότι η Οργάνωση βγαίνει απ' αυτή τη μάχη πιο έμπειρη και δυναμωμένη πολιτικοϊδεολογικά. Σημειώθηκε ότι το κύριο που αναδείχτηκε είναι η ανάγκη να πρωτοστατούμε στην πάλη, να ανοιγόμαστε πλατιά σε νέο κόσμο που μπαίνει στη μάχη για πρώτη φορά, να παρακολουθούμε προσεκτικά και αντικειμενικά τις διαθέσεις, να προβλέπουμε όσο είναι δυνατό, να αντιμετωπίζουμε επιθέσεις και ελιγμούς των άλλων κομμάτων όπως και δυνάμεων αριστερίστικων και αναρχικών. Θετικά εκτιμήθηκε η προσπάθεια να ξετυλίγονται ενιαία οι αγώνες φοιτητών, εκπαιδευτικών, συνδικάτων, όπως και η παρέμβαση στους συλλόγους γονέων για στήριξη των κινητοποιήσεων. Ιδιαίτερα συμπεράσματα βγήκαν από την παρέμβαση της Οργάνωσης στους εκπαιδευτικούς, αλλά και από την προσπάθεια συνδικάτων και του ΠΑΜΕ για στήριξη των κινητοποιήσεων καθώς τα ζητήματα της Παιδείας οφείλουν να γίνουν υπόθεση της εργατικής τάξης. Θετικός ήταν και ο απολογισμός της δουλιάς της ΚΟΑ στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του Κόμματος.

Για τους ΕΒΕ

Η ΚΟΑ κατέβαλε σοβαρή προσπάθεια να διευρυνθεί ο ορίζοντας των αιτημάτων και των διεκδικήσεων με τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα ώστε να προωθείται η κοινωνική συμμαχία. Μεταξύ των θετικών ήταν η συγκρότηση της πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα με ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων, με αφορμή το Ασφαλιστικό, το οποίο στηρίχτηκε από δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Για τις γυναίκες

Βασικό ζήτημα που απασχόλησε την ΚΟΑ ήταν ο προσανατολισμός των δυνάμεών της στην ανάπτυξη της πολιτικής δουλιάς στις γυναίκες και της μαζικής πάλης, με επίκεντρο τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, για τα γυναικεία προβλήματα ως συνέπεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδιασμού και τονίστηκε η ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης αυτής της καθυστέρησης με συγκεκριμένα μέτρα.

Αλλα ζητήματα

Συγκεκριμενοποιήθηκαν οι στόχοι σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη δουλιά στη νεολαία και για τη στήριξη της ΚΝΕ. Αναδείχτηκε σε σοβαρό καθήκον για όλες τις Κομματικές Οργανώσεις η στήριξη της ΚΝΕ ώστε να αναπτύσσεται η στρατολογία, η οικοδόμηση, να δυναμώσουν τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, να γίνεται ολοένα και πιο γερή και μαζική.

Τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για την οικοδόμηση, η οποία ιεραρχείται σε πρωταρχικό καθήκον της νέας Επιτροπής Πόλης. Τονίστηκε η ανάγκη να καλλιεργηθεί στις γραμμές του Κόμματος η αξία της οργανωμένης πάλης μέσα από το Κόμμα.

Τέλος, έγινε απολογισμός της προσπάθειας για ενίσχυση του ιδεολογικού επιπέδου των μελών και στελεχών της ΚΟΑ και τέθηκαν οι στόχοι για το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ