ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προμελετημένο το «ναυάγιο» του ΝΑΤ

Δικαιολόγησε απόλυτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις απαλλαγές των εφοπλιστών από ασφαλιστικές εισφορές, την ώρα που, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», το ΝΑΤ δεν μπορεί να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις

Τις χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των εφοπλιστών υπερασπίστηκε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι το «ναυάγιο» του ΝΑΤ είναι προμελετημένο.

Δίνοντας εξετάσεις στους εφοπλιστές, η κυβέρνηση δικαιολόγησε τις προκλητικές απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές στο όνομα ότι έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας(!). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα του «Ρ», σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤ αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων ναυτεργατών από τον επόμενο μήνα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με την καταβολή των συντάξεων, επιχειρηματολογώντας υπέρ των χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος των εφοπλιστών. «Το ΝΑΤ ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος για τους συνταξιούχους», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στις επικουρικές. Παράλληλα, θεώρησε ως φυσιολογική τη στήριξη των εφοπλιστών γιατί «δίνουν δουλιά σε νέους ανθρώπους»(!). Είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος: «Αντί να ενισχύουμε την ανεργία, ενισχύουμε την εργασία. Δηλαδή, αντί για ένα επίδομα ανεργίας 500 ευρώ, δίδεται ένας μισθός 2.000 ή 3.000 ευρώ σε εργαζομένους στο Εμπορικό Ναυτικό, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να έχουν δουλιά, να έχουν έσοδα και να μην είναι άνεργοι, καθήμενοι στο σπίτι τους και παίρνοντας πολύ λιγότερα χρήματα». Και συνέχισε απτόητος: «Αυτή η ενίσχυση γίνεται με τον τρόπο που εσείς περιγράψατε διαφορετικά, ως βοήθεια προς επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες χρωστούν χρήματα στο ΝΑΤ. Το Ελληνικό Δημόσιο ενισχύει το ΝΑΤ, γιατί - όπως είπαμε - έχει προβλήματα και τα χρήματα αυτά που χρωστούν οι επιχειρηματίες τα κατατμεί, τα σπάει σε κομμάτια, προκειμένου να ενισχύσει θέσεις εργασίας στη ναυτιλία. Δηλαδή, δε χαρίζει χρήματα σε κανέναν. Δεν ξέρω εάν το έκανα κατανοητό. Είναι οφειλές που έχουν αυτοί οι ιδιοκτήτες, οι οποίες αντί να δίδονται και να ξαναεπιστρέφουν, με αυτό τον τρόπο ενισχύουν νέες θέσεις εργασίας στη ναυτιλία». Τι να (πρωτο)σχολιάσει άραγε κανείς;

ΠΑΣΟΚ
«Τζόγαραν» καλύτερα...

Να συγκαλύψει τη συνενοχή του με την πολιτική που εδώ και χρόνια λεηλατεί τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ εντείνοντας τη δικομματική αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ, την οποία επικεντρώνει στο ποια κυβέρνηση είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην κλοπή των χρημάτων των ασφαλισμένων.

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, με στόχο το συμψηφισμό κατήγγειλε τις «απώλειες» των Ταμείων επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Ευθυμίου υποστήριζε: «Τίποτα απ' ό,τι συμβαίνει μετά το 2004 δεν έχει καμία σύγκριση, ομοιότητα ή αναλογία με οποιοδήποτε παρόμοιο χειρισμό στην περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Ο Π. Ευθυμίου, στηρίζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που μίλησε για «λεηλασία των Ταμείων», αποφεύγοντας επιμελώς να θίξει την κοινή θέση του δικομματισμού για «αξιοποίηση» των αποθεματικών, επί της ουσίας υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ... τζόγαραν καλύτερα τα αποθεματικά. «Οι επενδύσεις γίνονταν σε σταθερά εγγυημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που επέτρεψε την άνοδο των αποθεματικών των Ταμείων από 3 δισ. ευρώ το 1993 στα 26 δισ. ευρώ το 2004», ισχυρίστηκε, χωρίς φυσικά να κάνει λόγο στις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν τα Ταμεία, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έσπρωξαν τα αποθεματικά στη Σοφοκλέους.

Ο Π. Ευθυμίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση «συγκάλυψης» και «αποπροσανατολισμού» και απέδωσε την «κλοπή» των αποθεματικών «στην έκδοση από το 2005, για πρώτη φορά, των σύνθετων δομημένων προϊόντων». Παράλληλα, δήλωσε ότι όσα αναφέρει η κυβέρνηση για την περίοδο του ΠΑΣΟΚ δεν «αφορούν την πραγματικότητα», γιατί ο Σ. Τσιτουρίδης και ο Γ. Αλογοσκούφης δίνουν διαφορετικά στοιχεία για τις «απώλειες της περιόδου 1999 - 2003»!!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μην τυχόν ενοχληθεί η Ουάσιγκτον!

Τον αντικομμουνισμό που προωθούν οι κυβερνήσεις των βαλτικών χωρών επικροτεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε τέτοιο σημείο, που να κρατά «ουδέτερη» στάση ακόμη και στις διαμαρτυρίες της Ρωσίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της Εσθονίας να καταστρέψει μνημείο για τα θύματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και για την καταπίεση της ρώσικης μειονότητας. Για να μην ενοχληθεί η Ουάσιγκτον που αποτελεί το ουσιαστικό στήριγμα των κυβερνήσεων των βαλτικών χωρών.

Η στάση της Αθήνας αποκαλύφθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13». Σύμφωνα με αυτό, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε με τον γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ και ζήτησε τη δημόσια τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Εσθονίας σε βάρος των δικαιωμάτων της ρωσικής μειονότητας, αλλά και για το μνημείο. Ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα ήπια αιτήματα της Μόσχας και συνέστησε στο Ρώσο πρεσβευτή να συζητήσει για αυτά τα θέματα... απ' ευθείας με τους Αμερικανούς.

Οταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος τήρησε στάση Πόντιου πιλάτου: «Για παρόμοια γεγονότα, είπε, υποστηρίζουμε σταθερά ότι η ιστορία δεν μπορεί να γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται, στη σύγχρονη Ευρώπη, αφορμή για να επηρεάζονται αρνητικά και να οδηγείται σε οπισθοδρόμηση η πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών».

Ο μπρούντζινος «Αλιόσα»

Ο νόμος σχετικά με την «απομάκρυνση των απαγορευμένων κτισμάτων» από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Τάλιν, εγκρίθηκε στις 15 Φλεβάρη 2007 από 46 βουλευτές έναντι 44 που το καταψήφισαν. Στην ουσία πρόκειται για έναν ακόμα νόμο που ενισχύει τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό στη χώρα και έχει προκαλέσει σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις.

Το μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη, του μπρούντζινου «Αλιόσα», αντιπροσωπεύει τους 275.000 Σοβιετικούς στρατιώτες και παρτιζάνους που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Εσθονίας από το ναζιστικό ζυγό.

Παραιτήθηκε η Ελ. Κούρκουλα

Την παραίτηση της από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε χτες η Ελ. Κούρκουλα με επιστολή της προς την πρόεδρο της Βουλής. Στην επιστολή της η ίδια διευκρινίζει ότι δε θα είναι ξανά υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και ευχαριστεί τον Κ. Σημίτη υποστηρίζοντας: «Ο ίδιος και οι επιλογές του για τον τόπο υπήρξαν το κίνητρο για την εμπλοκή μου στην πολιτική». Τη θέση της θα καταλάβει ο Αρ. Γιαννόπουλος, γιος του Ευ. Γιαννόπουλου.

Εκδηλώσεις για την 21η Απριλίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων του αντιδικτατορικού αγώνα έκανε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, στο χώρο του Κέντρου Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Την έκθεση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 40 χρόνων από το πραξικόπημα και θα είναι ανοιχτή έως το μεσημέρι της Κυριακής 22 Απρίλη.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκε πλήθος αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα και πολλοί πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες, ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ.

Εκδήλωση της ΚΟΘ

Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ το Σάββατο 21 Απρίλη. Στις 10.30 π.μ. θα ξεκινήσει πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ, η οποία θα καταλήξει στο πρώην κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρη, στα κρατητήρια του οποίου βασανίστηκαν αγωνιστές. Εκεί θα γίνει ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με πρόταση της Αλφα Μπανκ...

Τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και άλλοι επιτήδειοι «διαχειριστές» έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των «προτιμήσεων» των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από την απάντηση του προέδρου του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), Σ. Περράτη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση ισχυρίζεται πως η αγορά «δομημένου» ομολόγου έγινε «κατόπιν έγγραφης πρότασης της Alpha Bank και μετά από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ».

Είναι ολοφάνερο ότι στην ουσία η διοίκηση του ΜΤΠΥ επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις επιλογές, που για δικό της όφελος και προς το δικό της συμφέρον έκανε η τράπεζα του ομίλου Κωστόπουλου, η οποία και διεκπεραίωσε τη συναλλαγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ