ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗ Ν. ΠΕΡΓΑΜΟ
Θα εξυπηρετήσει ευρωΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές ανάγκες

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας το ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή το θέμα που αφορά στα κυβερνητικά σχέδια για κατασκευή ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Την Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης και έχει ως εξής:

«Με έγγραφο του ΓΕΝ προς το Δήμο Ελευθερών του Νομού Καβάλας, η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα που είχε θέσει το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή στρατιωτικού - ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο. Η αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση δεκάδων φορέων και χιλιάδων κατοίκων της περιοχής απέτρεψε τότε την έναρξη των έργων και την κατασκευή. Η επαναφορά από τη σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και οι σχεδιασμοί για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μπαίνουν πάνω από τα συμφέροντα του λαού της περιοχής.

Η δικαιολογία ότι θα γίνουν πρόσθετα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος είναι για να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού. Αν θέλει η κυβέρνηση να κατασκευάσει τα έργα αυτά μπορεί να τα προγραμματίσει μέσω του προγράμματος δημοσίων έργων και όχι μέσω ΝΑΤΟικών προγραμμάτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Γιατί η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα κατασκευής ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Ν. Πέραμο και ποιες ανάγκες θα εξυπηρετήσει αν όχι των ευρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
  • Αν έγιναν και ποιες συναντήσεις και συνεννοήσεις, από εκπροσώπους του υπουργείου και ξένους παράγοντες με παράγοντες του Ν. Καβάλας».
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Από αύριο στο δημαρχείο της Νίκαιας

Αρχίζουν οι εργασίες του συνεδρίου με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από Επιτροπές Ειρήνης όλης της Ελλάδας

Η αφίσα του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Η αφίσα του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με τον αέρα που της δίνει η σημερινή αντιιμπεριαλιστική δράση της αλλά και η πλούσια σε αγώνες ιστορική πορεία της, βαδίζει προς το 15ο Συνέδριό της, που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 21 Απρίλη και μεθαύριο Κυριακή 22 Απρίλη στο δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10).

Τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν 400 αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας, καθώς και ξένες αντιπροσωπείες φιλειρηνικών κινημάτων από Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Τσεχία.

Τα θέματα που θ' απασχολήσουν τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου είναι:

Αύριο Σάββατο

  • Οι βασικές διεθνείς εξελίξεις που αποδεικνύουν την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού.
  • Η ποικιλόμορφη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μέσω των αποφάσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Ο ρόλος και η δράση της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ στις σημερινές συνθήκες, καθώς και το πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα.

Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου είναι: «Κίνημα ειρήνης δυνατό - Ενάντια στους πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ - Για Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις».

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

-- 09.00-10.00: Προσέλευση και εγγραφή αντιπροσώπων.

-- 10.00-11.00: Εναρξη εργασιών, συγκρότηση προεδρείου, χαιρετισμός δημάρχου Νίκαιας Σ. Μπενετάτου, χαιρετισμός προέδρου ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα και κεντρική εισήγηση από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

-- 11.00-11.20: Χαιρετισμοί προσκεκλημένων και ξένων αντιπροσωπειών.

- 11.20-11.30: Τιμητικές διακρίσεις.

-- 11.30-12.00: Διάλειμμα.

-- 12.00-14.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση.

-- 14.00-16.00: Διάλειμμα.

-- 16.00-18.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση.

-- 18.00-18.30: Διάλειμμα.

-- 18.30-20.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση

  • Κυριακή 22 Απρίλη

-- 09.30-11.00: Παρεμβάσεις - συζήτηση.

-- 11.00-11.30: Διάλειμμα.

-- 11.30-12.30: Πόρισμα Συνεδρίου και έγκριση απόφασης και ψηφισμάτων.

-- 12.30 - 13.30: Εκλογή Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

ΕΔΥΕΘ
Εναντίωση στις «πρωτοβουλίες συνεργασίας» τους

Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου των Α/ΓΕΕΘΑ

Να εναντιωθούν στα σχέδια των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, στις «πρωτοβουλίες συνεργασίας» για τη δήθεν «ασφάλεια» των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ. Θυμίζει πως η συνεισφορά και ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη «σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων» αποκαλύφθηκαν μέσα από το βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, από τους χιλιάδες τόνους βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, που έριξαν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα στη Βοσνία, στη Σερβία, στο Κόσσοβο, από τη ραδιενεργό και τοξική ρύπανση, που προκάλεσαν σε όλα τα Βαλκάνια. Επίσης, αποκαλύπτονται από την ωμή ανάμειξή τους στα εσωτερικά ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, από τις στρατιωτικές επεμβάσεις.

«Δυστυχώς η περιοχή είναι διάσπαρτη με κρεμασμένους, θύματα αυτής της πρόστυχης πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της "νέας τάξης" τους», σημειώνει η ΕΔΥΕΘ και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς να αναπτύξουν πολύπλευρη δράση και αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δυναμώσουν τον αγώνα για την ειρήνη, την πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών.

Συμφωνούν στο κύριο

Αποδεικνύοντας πως παρά τις όποιες «διαφορές» πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να υπηρετήσουν τον κύριο σκοπό, δηλαδή την υλοποίηση των ευρωατλαντικών επιλογών για ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Γ. Μπουγιούκανιτ, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρώτη Σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών.

Σε δηλώσεις που έκανε από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου επισκέφθηκε το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, επανήλθε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εάν υπάρχει βούληση, υπάρχει και λύση», είπε και πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του υπάρχει τέτοια βούληση. «Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των χωρών. Ο μόνος τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις». «Μπορεί να υπάρχουν αντιθέσεις, αλλά δεν υπάρχουν εχθρότητες μεταξύ των λαών μας», σημείωσε.

Η Τουρκία επιβάλλει «συνδιαχείριση» στο Αιγαίο

Με επιμονή και μεθοδικό τρόπο, η Αγκυρα έχει καταφέρει να ερωτάται απ' όσους σκοπεύουν να πλεύσουν και να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τη συνδιαχείριση των δραστηριοτήτων στο Αιγαίο επιβάλλει βαθμιαία η Αγκυρα, υποχρεώνοντας την ελληνική κυβέρνηση να «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις. Η επιτυχής τουρκική τακτική επιβεβαιώνεται από τις αιτήσεις για άδειες πραγματοποίησης ερευνών στο Αιγαίο, που υποβάλλουν στο τουρκικό ΥΠΕΞ όσα ερευνητικά σκάφη επιθυμούν να πλεύσουν στην περιοχή.

Οπως γράφτηκε χτες στο «Βήμα», χρειάστηκε η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για να ακυρωθεί η επιστημονική έρευνα που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ιταλικό ωκεανογραφικό σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ακύρωση του διάπλου του ιταλικού ωκεανογραφικού «Urania» έγινε διότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει άδεια για την έρευνά του και από την Αγκυρα, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του την Αθήνα.

Η υπόθεση του ιταλικού ωκεανογραφικού είναι παρόμοια με αυτήν που συνέβη πριν από περίπου δύο μήνες, όταν το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Λε Σουέ», που είχε ναυλωθεί από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, είχε ζητήσει άδεια από την Αθήνα, αλλά και από την Αγκυρα, προκειμένου να ανελκύσει τα σεισμογραφικά όργανα που είχε ποντίσει πέρυσι το Φλεβάρη, βορειοανατολικά της Κρήτης, το γερμανικό ωκεανογραφικό σκάφος «Ποσειδών». Η επανάληψη του ίδιου σκηνικού επιβεβαιώνει την επιδίωξη της Αγκυρας για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, αλλά και τη διευρυνόμενη αμηχανία τρίτων χωρών, ακόμη και Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι επιλέγουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τη λογική της ουδετερότητας ή των ίσων αποστάσεων. Στην περίπτωση του «Urania», η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διαβήματα προς τη Ρώμη με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αποστολή του.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μπαταχτσήδες οι Βρετανοί

Ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε διαβήματα προς τη Βρετανία για να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στην Κύπρο για τις βάσεις της στο νησί, ενέκρινε η κυπριακή Βουλή. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει τη λήψη μέτρων σε περίπτωση συνέχισης της άρνησης των βρετανικών αρχών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Εξάλλου, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η κυπριακή Βουλή προσβλέπει στη μελλοντική απαλλαγή της Κύπρου από οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία ή βάσεις στο έδαφός της. Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι πρέπει να ετοιμαστεί μελέτη με την εμπλοκή νομικών για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ