Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία επιβάλλει «συνδιαχείριση» στο Αιγαίο

Με επιμονή και μεθοδικό τρόπο, η Αγκυρα έχει καταφέρει να ερωτάται απ' όσους σκοπεύουν να πλεύσουν και να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τη συνδιαχείριση των δραστηριοτήτων στο Αιγαίο επιβάλλει βαθμιαία η Αγκυρα, υποχρεώνοντας την ελληνική κυβέρνηση να «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις. Η επιτυχής τουρκική τακτική επιβεβαιώνεται από τις αιτήσεις για άδειες πραγματοποίησης ερευνών στο Αιγαίο, που υποβάλλουν στο τουρκικό ΥΠΕΞ όσα ερευνητικά σκάφη επιθυμούν να πλεύσουν στην περιοχή.

Οπως γράφτηκε χτες στο «Βήμα», χρειάστηκε η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για να ακυρωθεί η επιστημονική έρευνα που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ιταλικό ωκεανογραφικό σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ακύρωση του διάπλου του ιταλικού ωκεανογραφικού «Urania» έγινε διότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει άδεια για την έρευνά του και από την Αγκυρα, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του την Αθήνα.

Η υπόθεση του ιταλικού ωκεανογραφικού είναι παρόμοια με αυτήν που συνέβη πριν από περίπου δύο μήνες, όταν το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Λε Σουέ», που είχε ναυλωθεί από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, είχε ζητήσει άδεια από την Αθήνα, αλλά και από την Αγκυρα, προκειμένου να ανελκύσει τα σεισμογραφικά όργανα που είχε ποντίσει πέρυσι το Φλεβάρη, βορειοανατολικά της Κρήτης, το γερμανικό ωκεανογραφικό σκάφος «Ποσειδών». Η επανάληψη του ίδιου σκηνικού επιβεβαιώνει την επιδίωξη της Αγκυρας για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, αλλά και τη διευρυνόμενη αμηχανία τρίτων χωρών, ακόμη και Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι επιλέγουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τη λογική της ουδετερότητας ή των ίσων αποστάσεων. Στην περίπτωση του «Urania», η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διαβήματα προς τη Ρώμη με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αποστολή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ