Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Απαράδεκτη οικονομικά και περιβαλλοντικά

Ενα τεράστιο πρόσθετο κόστος που κυμαίνεται από 640 εκατ. ευρώ έως 1,24 δισ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή ένα πρόσθετο χαράτσι 60 έως 110 ευρώ ετησίως για κάθε Ελληνα) θα κοστίσουν οι περιβόητες ...«νέες τεχνολογίες» στη διαχείριση των απορριμμάτων, που προωθούν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με αυτούς του ΣΥΝ, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τις επιδιώξεις για νέες πηγές κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό προκύπτει από μελέτη ομάδας επιστημόνων του ΤΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα. Μελέτη, στην οποία, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, «βρήκαμε αρκετά και τεκμηριωμένα στοιχεία που ενισχύουν παραπέρα, από επιστημονικοτεχνική άποψη, τις θέσεις του Κόμματός μας».

Ειδικότερα από τη μελέτη του ΤΕΕ:

  • Αποκαλύπτεται ότι οι «νέες τεχνολογίες» (καύση, πυρόλυση αεριοποίηση), αλλά και η βιολογική ξήρανση, που «φωτογραφίζεται» από τα περισσότερα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, δεν αποτελούν ενδεδειγμένες τεχνολογικές λύσεις ούτε από πλευράς κόστους, ούτε από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος. Αντίθετα, η μόνη ενδεδειγμένη λύση, μετά την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, βρίσκεται στην ανακύκλωση στην πηγή και στη μηχανική βιολογική επεξεργασία.
  • Αποδείχτηκε ότι το κόστος των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων είναι διπλάσιο, αν τις μονάδες αυτές τις διαχειρίζεται το ιδιωτικό κεφάλαιο και όχι οι δημόσιοι φορείς.
  • Εντοπίζεται ο κατακερματισμός του Εθνικού Σχεδιασμού σε υπερβολικό πλήθος μικρών εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης και γι' αυτό προβάλλεται τεκμηριωμένα η πρόταση για τη δημιουργία ευρύτερων γεωγραφικά διαχειριστικών ενοτήτων (8 Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων - ΟΕΔΑ επαρκούν για ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα).
  • Αποκαλύπτεται ότι είναι σκέτη κοροϊδία η εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης ότι μέχρι τις 31-12-2008 θα έχουν εξαλειφθεί οι ανεξέλεγκτες χωματερές.

Οσον αφορά την περίπτωση της Αττικής, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν χώροι επεξεργασίας και διάθεσης και εκτός Αττικής, με ταυτόχρονο αποκλεισμό του επιβαρυμένου Θριάσιου.

Οπως επισήμανε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής, είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας, διεκδικούμε να διασφαλιστούν έγκαιρα, με ευθύνη και δαπάνες του κράτους, οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων, είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή ΣΔΙΤ στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Επίσης, ζητούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση των όρων εργασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικά για την Αττική, ζητούμε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της οριστικής παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απορρύπανσής του. Τέλος, προτείνουμε τα αντισταθμιστικά τέλη να περιοριστούν στο αρχικό τους ύψος, δηλαδή 1,5% επί των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ, έναντι του 4,4%, με προοπτική κατάργησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ