Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπέρβαση του ορίου κατά 50%

Σε 2,55 δισ. ευρώ το έλλειμμα σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη, με κύριες αιτίες την εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας και την παρακράτηση χρημάτων από το κράτος

Στο Ταμείο Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) υπάρχει υπέρβαση κατά 50% του ορίου 23% που επιτρέπει ο νόμος να επενδύονται στο Χρηματιστήριο καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, μετά την ενημέρωση (2.4.2007) που είχε από τον πρόεδρο του Ταμείου Σπ. Κωστάκη. Στο ΤΣΑΥ ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι.

Τα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένης και αναλογιστικής μελέτης - συζητήθηκαν στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ. Ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», τόσο στην ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ όσο και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, επικέντρωσε στην ανάγκη να αξιοποιούνται τα αποθεματικά του Ταμείου με σταθερό επιτόκιο και σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο και χωρίς μεσάζοντες. Να μην παίζεται ούτε ένα ευρώ στον τζόγο του Χρηματιστηρίου και να «επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα».

Η διοίκηση του ΤΣΑΥ δικαιολόγησε την υπέρβαση του 23% - που είναι ποσοστό επί του αρχικού κεφαλαίου - ως απόδοση της αγοράς μετοχών υψηλού ρίσκου, που επιτρέπεται, όπως υποστήριξε, από το νόμο. Αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε 1,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 430 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 366,8 σε ομόλογα.

Η πρόσκαιρη «απόδοση» του ψηλού ρίσκου απλώς μείωσε το έλλειμμα του Ταμείου που προκαλούν η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους. Το έλλειμμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, φτάνει τα 2,55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 οφείλονται στην εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας και στην παρακράτηση απ' το κράτος των εισφορών για τους λεγόμενους νεοασφαλισμένους (από την 1.1.1993), ύψους 140 εκατ. ευρώ, καθώς και 35 εκατ. ευρώ από τον περίφημο ΛΑΦΚΑ.

Αυτή η κατάσταση προοιωνίζεται την εξής οδυνηρή εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους νεοασφαλισμένους γιατρούς: Μετά από 37 χρόνια δουλιάς οι γιατροί που θα ασφαλίζονται στο κατώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 480 ευρώ σύνταξη και οι γιατροί που ασφαλίζονται στο ανώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 2.000 ευρώ, όταν σήμερα οι συντάξεις των μονοσυνταξιούχων (με 39 χρόνια εργασίας) είναι 2.144 ευρώ.

Η ΕΙΝΑΠ, με κατά πλειοψηφία απόφαση, απορρίπτει μόνο τις «υψηλού ρίσκου επενδύσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ - όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της - «μεγάλο μέρος των συναδέλφων δε θέλει καν να επενδύονται χρήματα στο Χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα». Επίσης, η ΕΙΝΑΠ θεωρεί απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας την «επιστροφή των όποιων τέτοιων χρημάτων» και ζητά να ανήκει στους εργαζόμενους η πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΣΑΥ και να ορίζεται απ' τους γιατρούς ο πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ