Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Εναντίωση στις «πρωτοβουλίες συνεργασίας» τους

Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου των Α/ΓΕΕΘΑ

Να εναντιωθούν στα σχέδια των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, στις «πρωτοβουλίες συνεργασίας» για τη δήθεν «ασφάλεια» των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ. Θυμίζει πως η συνεισφορά και ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη «σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων» αποκαλύφθηκαν μέσα από το βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, από τους χιλιάδες τόνους βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, που έριξαν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα στη Βοσνία, στη Σερβία, στο Κόσσοβο, από τη ραδιενεργό και τοξική ρύπανση, που προκάλεσαν σε όλα τα Βαλκάνια. Επίσης, αποκαλύπτονται από την ωμή ανάμειξή τους στα εσωτερικά ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, από τις στρατιωτικές επεμβάσεις.

«Δυστυχώς η περιοχή είναι διάσπαρτη με κρεμασμένους, θύματα αυτής της πρόστυχης πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της "νέας τάξης" τους», σημειώνει η ΕΔΥΕΘ και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς να αναπτύξουν πολύπλευρη δράση και αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δυναμώσουν τον αγώνα για την ειρήνη, την πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών.

Συμφωνούν στο κύριο

Αποδεικνύοντας πως παρά τις όποιες «διαφορές» πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να υπηρετήσουν τον κύριο σκοπό, δηλαδή την υλοποίηση των ευρωατλαντικών επιλογών για ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Γ. Μπουγιούκανιτ, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρώτη Σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών.

Σε δηλώσεις που έκανε από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου επισκέφθηκε το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, επανήλθε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εάν υπάρχει βούληση, υπάρχει και λύση», είπε και πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του υπάρχει τέτοια βούληση. «Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των χωρών. Ο μόνος τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις». «Μπορεί να υπάρχουν αντιθέσεις, αλλά δεν υπάρχουν εχθρότητες μεταξύ των λαών μας», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ