ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το τείχος προκαλεί... εκρήξεις

Από τις διαδηλώσεις χτες ενάντια στο τείχος που θέλουν να ανεγείρουν οι Αμερικάνοι κατοχικοί

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις χτες ενάντια στο τείχος που θέλουν να ανεγείρουν οι Αμερικάνοι κατοχικοί
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο εμφύλιος μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών συνεχίζεται στις ΗΠΑ με τον Χάρι Ριντ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία να «αμύνεται» στην απειλή βέτο εκ μέρους του Μπους όσον αφορά την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ότι η Γερουσία θα προχωρήσει ένα βήμα ακόμη και εντός των ημερών θα ψηφίσει νόμο όπου θα προβλέπει την αρχή της μερικής αποχώρησης την 1η Οκτώβρη η οποία θα ολοκληρωθεί την 1 Απρίλη 2008...

Εν τω μεταξύ, το τείχος ασφαλείας στην Αντχαμίγια, έναν από τους τελευταίους σουνιτικούς θύλακες στα σιιτικά ανατολικά προάστια της Βαγδάτης συνεχίζει να προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις, εξαναγκάζοντας τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν, να προβεί σε δηλώσεις τονίζοντας ότι πρόκειται... για «προσωρινό μέτρο». Λίγο νωρίτερα, στη Βαγδάτη, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ Ράιαν Κρόκερ και ο Κασίμ Ατα, Ιρακινός στρατηγός, υπερασπίστηκαν την κατασκευή του τείχους, η οποία έχει επικριθεί σφόδρα από τους κατοίκους, Ιρακινούς βουλευτές και τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι που ζήτησαν μάλιστα να διακοπούν όλες οι ενέργειες και οι εργασίες που άρχισαν στις 10 Απρίλη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη δήλωσε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «κρίσιμοι» για την ιρακινή κυβέρνηση και την κάλεσε να εφαρμόσει το αμερικανικό σχέδιο ασφαλείας στην πρωτεύουσα για να προωθήσει τη συμφιλίωση.

Τουλάχιστον 78 Ιρακινοί και ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκαν και 104 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ραμάντι, σε εστιατόριο της Βαγδάτης στη συνοικία Καραντέτ Μαριάμ, κοντά στην Πράσινη Ζώνη, κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, και στην πόλη Μπακούμπα. Την Κυριακή, επίσης, σε επιθέσεις σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, 102 Ιρακινοί ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι 106.

ΙΡΑΝ - ΥΠΕΞ ΕΕ
«Πράσινο φως» για τις κυρώσεις

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Πράσινο φως να ισχύσουν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, του πυρηνικού και βαλλιστικού του προγράμματος, όπως αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη, έδωσαν χτες οι «27» Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο, καθώς δεν αναστέλλει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις, λόγω της άρνησης του Ιράν να «σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου», αναμένεται να υιοθετηθούν οριστικά πολύ συντομότερα απ' ό,τι οι αντίστοιχες του περασμένου Δεκέμβρη.

Ο Υπατος Αρμοστής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, επιβεβαίωσε χτες ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ιρανό διαπραγματευτή περί πυρηνικών, Αλί Λαριτζανί, στην Αγκυρα, προκειμένου να «πειστεί» το Ιράν για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με θέμα την επίλυση της κρίσης...

Λίστα «τρομοκρατών»

Κατά τη διάρκεια του χτεσινού Συμβουλίου, οι 27 ΥΠΕΞ, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν λίστα με πρόσωπα και ομάδες τα οποία χαρακτηρίζονται ως «τρομοκράτες». Οι αναφερόμενοι στη «λίστα του τρόμου», σύμφωνα με πληροφορίες, θα... δικαιούνται πληροφόρησης - πλέον - σχετικά με τους λόγους για τους οποίους περιλαμβάνονται στη λίστα και γιατί «πάγωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και τα περιουσιακά τους στοιχεία...

Η λίστα περιλαμβάνει 60 ομάδες και πρόσωπα, όπως η «Αλ Κάιντα», η «Χαμάς» και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, επιχειρώντας ξεκάθαρα να στοχοποιήσει λαούς και κινήσεις βάσει των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της ΕΕ...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες πολυαίμακτες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η πρόοδος της άνοιξης στο Αφγανιστάν σημαίνει και την ένταση των αιματηρών επιθέσεων στην υπό κατοχή χώρα: τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν χτες από δύο βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Χοστ. Η πρώτη έκρηξη που πυροδότησε βομβιστής αυτοκτονίας σε μαγαζί στην πολυσύχναστη αγορά της πόλης, σκότωσε δύο ανθρώπους (άλλες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 θύματα). Η δεύτερη, που ήταν επίσης επίθεση αυτοκτονίας, στοίχισε - πέραν αυτής του βομβιστή - τη ζωή άλλων δυο αμάχων και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Η ομώνυμη επαρχία Χοστ συνορεύει με την περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν στο Πακιστάν - όπου η υποτιθέμενη «συμφωνία» των φυλών με την κυβέρνηση του Πακιστάν κάθε άλλο παρά μείωσε τη δράση των Ταλιμπάν και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Επίσης χτες, βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου σκότωσε πέντε στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της δωσιλογικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν και παρόμοιος μηχανισμός σκότωσε δύο αστυνομικούς στις επαρχίες Νουριστάν και Ζαμπούλ.

Κατά τα λοιπά, η Ιταλική ΜΚΟ Emergency χαρακτήρισε «τερατώδη» την κατηγορία της «συνέργειας σε ανθρωποκτονία» που απαγγέλθηκε στον Αφγανό διευθυντή ενός από τα νοσοκομεία της, που συνελήφθη την 19η Μαρτίου, ημέρα απελευθέρωσης του δημοσιογράφου Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», διότι φέρεται να παρέδωσε (;!) στους Ταλιμπάν το διερμηνέα του δημοσιογράφου.

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προσπάθειες κατευνασμού

ΜΟΣΧΑ - ΠΡΑΓΑ.--

Σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος υπογράμμισε «ότι για τις νέες απειλές που αντιμετωπίζουμε, απαιτούνται νέες στρατηγικές για την πρόληψη και την άμυνα». Πρόσθεσε επίσης, μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σερντιούκοφ, ότι «καλούμε τη Ρωσία να συνεργαστεί μαζί μας στην αμυντική προσπάθεια ως συνέταιρος». Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επανέλαβε τη γνωστή θέση της Ρωσίας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας.

Αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε και με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους Ρώσους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Από την Τσεχία, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χένρι Ομπερινγκ, όπου και βρίσκεται, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι το σύστημα ραντάρ που θα εγκατασταθεί στην Τσεχία στα πλαίσια της «ασπίδας» θα προστατέψει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη από μια πιθανή πυραυλική απειλή προερχόμενη από το Ιράν και πως θα συνεισφέρει στην ικανότητα άμυνας του ΝΑΤΟ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις και κινήσεις για την «επόμενη μέρα»

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Αλβανία θα είναι απ' τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσουν οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Εντίτε Χάρτζι. Ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια «λύση» θα συμβάλει στην «εδραίωση σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια». Οι δηλώσεις της υπουργού δε σχολιάστηκαν άμεσα απ' το Βελιγράδι, που προτιμά να εστιάζει την προσοχή του στις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς, επικαλούμενος διαβεβαιώσεις του Ρώσου ομολόγου του είπε στην εφημερίδα Μπλιτς πως η Μόσχα δε θα απόσχει απ' την κρίσιμη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Εθνη και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει ένα δικό της σχέδιο ψηφίσματος. «Η ρωσική θέση για το Κοσσυφοπέδιο παραμένει σταθερή και αφορά στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ» κατέληξε ο Ντράσκοβιτς.

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα απ' την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη η αποστολή ομάδας πρέσβεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε Βρυξέλλες (στρατηγεία ΝΑΤΟ και ΕΕ), Βιέννη (όπου η έδρα του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι), Βελιγράδι και Πρίστινα. Στόχος των πρέσβεων θα είναι η εκτίμηση της συνολικής κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν την κρίσιμη συνεδρίαση για το μελλοντικό καθεστώς. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα συναντηθούν με εκπροσώπους Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, χτες, εκπρόσωποι χιλιάδων Κοσσοβάρων Σέρβων προσφύγων ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή θα συγκεντρωθούν κοντά σε σερβικό θύλακα του προτεκτοράτου, για να εκφράσουν στους πρέσβεις του ΟΗΕ την επιθυμία τους να επιστρέψουν στις εστίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ