Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το τείχος προκαλεί... εκρήξεις

Από τις διαδηλώσεις χτες ενάντια στο τείχος που θέλουν να ανεγείρουν οι Αμερικάνοι κατοχικοί

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις χτες ενάντια στο τείχος που θέλουν να ανεγείρουν οι Αμερικάνοι κατοχικοί
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο εμφύλιος μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών συνεχίζεται στις ΗΠΑ με τον Χάρι Ριντ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία να «αμύνεται» στην απειλή βέτο εκ μέρους του Μπους όσον αφορά την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ότι η Γερουσία θα προχωρήσει ένα βήμα ακόμη και εντός των ημερών θα ψηφίσει νόμο όπου θα προβλέπει την αρχή της μερικής αποχώρησης την 1η Οκτώβρη η οποία θα ολοκληρωθεί την 1 Απρίλη 2008...

Εν τω μεταξύ, το τείχος ασφαλείας στην Αντχαμίγια, έναν από τους τελευταίους σουνιτικούς θύλακες στα σιιτικά ανατολικά προάστια της Βαγδάτης συνεχίζει να προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις, εξαναγκάζοντας τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν, να προβεί σε δηλώσεις τονίζοντας ότι πρόκειται... για «προσωρινό μέτρο». Λίγο νωρίτερα, στη Βαγδάτη, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ Ράιαν Κρόκερ και ο Κασίμ Ατα, Ιρακινός στρατηγός, υπερασπίστηκαν την κατασκευή του τείχους, η οποία έχει επικριθεί σφόδρα από τους κατοίκους, Ιρακινούς βουλευτές και τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι που ζήτησαν μάλιστα να διακοπούν όλες οι ενέργειες και οι εργασίες που άρχισαν στις 10 Απρίλη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη δήλωσε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «κρίσιμοι» για την ιρακινή κυβέρνηση και την κάλεσε να εφαρμόσει το αμερικανικό σχέδιο ασφαλείας στην πρωτεύουσα για να προωθήσει τη συμφιλίωση.

Τουλάχιστον 78 Ιρακινοί και ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκαν και 104 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ραμάντι, σε εστιατόριο της Βαγδάτης στη συνοικία Καραντέτ Μαριάμ, κοντά στην Πράσινη Ζώνη, κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, και στην πόλη Μπακούμπα. Την Κυριακή, επίσης, σε επιθέσεις σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, 102 Ιρακινοί ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι 106.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ