Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ανέξοδη «υποστήριξη» από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Τη διαρκή και ανυποχώρητη στήριξη της Ελλάδας για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ομως, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δεν άκουσε ούτε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ούτε από τον πρωθυπουργό μια σαφή τοποθέτηση της Αθήνας υπέρ της άρσης του εμπάργκο, με το οποίο η Δύση έχει «τιμωρήσει» τους Παλαιστίνιους για τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

O Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα η λύση του παλαιστινιακού προβλήματος να είναι κοντά. Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε στη διαμεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης του 1983 - μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Παπούλιας - για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου. «Ηταν πολύ γενναία η απόφαση να μας δεχτείτε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Με τον πρωθυπουργό

Την άρση του εμπάργκο της διεθνούς κοινότητας εις βάρος των Παλαιστινίων ζήτησε ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ώριμες από ποτέ για τη δημιουργία αυτού του κράτους», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν ειρηνικά πλάι στο κράτος του Ισραήλ, χωρίς όμως να πάρει ξεκάθαρη θέση για το εμπάργκο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε. «Θέλω να τονίσω τη σημασία να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, ώστε, επιτέλους, να πάμε σε ένα κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, που να μπορεί να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ». Από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πρόβλημα να υιοθετήσει το αίτημα των Παλαιστινίων για άρση του εμπάργκο. Βέβαια, ένα χρόνο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόθυμα έκανε το μοχλό πίεσης, αναλαμβάνοντας αποστολή στην περιοχή για λογαριασμό Ευρωπαίων και Αμερικανών που ετοίμαζαν τις κυρώσεις σε βάρος των Παλαιστινίων, για να ...τιμωρήσουν την πολιτική τους επιλογή.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ