Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές αιματηρές επιχειρήσεις

Δεν έγινε δεκτή, καταρχήν, η παραίτηση του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών

Από την κηδεία Παλαιστινίων χτες στη Ναμπλούς μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή

Associated Press

Από την κηδεία Παλαιστινίων χτες στη Ναμπλούς μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το αιματηρότερο σαρανταοκτάωρο από τα τέλη Νοέμβρη ήταν το τελευταίο για τα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία από την Παρασκευή το βράδυ είναι αυστηρά αποκλεισμένα, με αφορμή την «Ημέρα των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών», που τιμήθηκε στο Ισραήλ, την Κυριακή. Συνολικά, Σάββατο και Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 9 Παλαιστίνιοι, σε τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές επιχειρήσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη.

Το Σάββατο, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε το αυτοκίνητο μαχητή της «Τζιχάντ», μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντάς τον και τραυματίζοντας αρκετούς περαστικούς. Είχε προηγηθεί εκτόξευση ρουκετών κατά ισραηλινών εδαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα. Λίγο αργότερα, στην Τζενίν, 2 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και μία ανύποπτη 16χρονη έχαναν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στην Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Την Κυριακή, άλλοι 2 νεαροί μαχητές του «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» σκοτώθηκαν μετά από σύντομη ανταλλαγή πυρών στη Νάμπλους, της Δυτικής Οχθης, όταν περικυκλώθηκε το σπίτι που είχαν καταφύγει από ισραηλινές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός, έξω από τη Ραμάλα, επειδή πετούσε πέτρες σε ισραηλινά τανκς.

Τις νέες αυτές αιματηρές επιχειρήσεις καταδίκασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια και ο Πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος περιοδεύει στην ΕΕ και βρισκόταν στην Ελλάδα. Εκπρόσωποι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και της «Τζιχάντ» ορκίστηκαν «εκδίκηση» και κάλεσαν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να διακόψει τις επαφές του με την ισραηλινή ηγεσία. Κάλεσμα «συσπείρωσης και ενότητας του παλαιστινιακού λαού πίσω από τις οργανώσεις του προκειμένου να κάνει ό,τι μπορεί για να απαντήσει στις σφαγές» απηύθυνε και η «Χαμάς», χωρίς σαφώς να ζητά διακοπή των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών.

Πολιτική κρίση;

Την παραίτησή του υπέβαλε, στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, Χάνι Καουάσμι. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Χανίγια και αναμένεται η επιστροφή του Προέδρου Αμπάς στα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα.

Ο Καουάσμι, ένας από τους ανεξάρτητους υπουργούς της κυβέρνησης, φέρεται έντονα δυσαρεστημένος από την έλλειψη συνεργασίας που επιδεικνύουν οι επικεφαλής των διαφορετικών Σωμάτων Ασφαλείας, που ελέγχονται και από διαφορετικές οργανώσεις. Θεωρείται, επίσης, ότι κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο διορισμός του Μουχάμαντ Ντάχλαν, στελέχους της «Φατάχ» (χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Γάζας, διαθέτοντας προσωπικές ομάδες ενόπλων και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς υπαίτιους της ενδοπαλαιστινιακής έντασης), στη θέση του συμβούλου για θέματα ασφαλείας του Προέδρου Αμπάς, θέση από την οποία ουσιαστικά εποπτεύει το έργο του υπουργού Εσωτερικών.

Τέλος, νέα έκκληση απηύθυναν προσωπικότητες από όλα τα θρησκευτικά δόγματα για την απελευθέρωση του ανταποκριτή του ΒΒC Αλαν Τζόνστον, για τον οποίο η παλαιστινιακή ηγεσία επιμένει ότι είναι ζωντανός και ότι κρατείται από μία μη πολιτική οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ