Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«Θετική αίσθηση», αλλά χωρίς δεσμεύσεις για το εμπάργκο

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και του υπουργού Εξωτερικών, Ζιάντ Αμπού Αμρ

«Κανένας συνομιλητής μας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έθεσε επιπλέον όρους για να αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός. Η εντύπωσή μας είναι ότι τα πράγματα κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση. Περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ». Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου - αστραπή που παραχώρησε σε Ελληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζιάντ Αμπού Αμρ.

Ο κ. Αμπάς δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι είναι «από τις σπάνιες φορές που εισέπραξε από όλες τις πλευρές την υποστήριξη προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος». Εντούτοις, δεν ανέφερε να πέτυχε, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου μετέβη κάτι πιο συγκεκριμένο ως προς την άρση του εμπάργκο, αν και εκτίμησε ότι η «Ευρώπη αναγνωρίζει τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση», συμπληρώνοντας ότι κατέστησε σε όλους σαφές ότι «όσο ισχύει ο οικονομικός αποκλεισμός ενισχύονται τα ακραία στοιχεία στα παλαιστινιακά εδάφη».

Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη χτεσινή παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών (αρμόδιου για όλες τις δυνάμεις ασφαλείας - θέση/ αγκάθι στις ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις), τονίζοντας ότι «διατυπώθηκε μόνο πρόθεση» και ότι «το ζήτημα θα λυθεί χωρίς περαιτέρω κρίση όταν επιστρέψει στην Παλαιστίνη». Επέμεινε, ιδιαιτέρως, στη συνολική ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, χαρακτηρίζοντάς τη «χρυσή ευκαιρία για το Ισραήλ, γιατί αν την αποδεχτεί, τότε θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις και με τις αραβικές, αλλά και με όλες τις ισλαμικές χώρες, μηδεμιάς εξαιρουμένης (μετά από ερώτηση για το Ιράν)».

Τέλος, καταδίκασε τις φονικές ισραηλινές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνοντας ότι δε βοηθούν στη συνέχιση του διαλόγου, αλλά και τη στάση του Ισραήλ να θέτει «προαπαιτούμενα» στη συζήτηση. Εκτίμησε, τέλος, ότι η Ουάσιγκτον, αν και δεν αναγνωρίζει την παλαιστινιακή κυβέρνηση ούτε δέχεται την άρση του εμπάργκο, επιθυμεί μια λύση «στη βάση του οράματος Μπους για δύο κράτη, πριν τη λήξη της θητείας του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ