Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προσπάθειες κατευνασμού

ΜΟΣΧΑ - ΠΡΑΓΑ.--

Σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος υπογράμμισε «ότι για τις νέες απειλές που αντιμετωπίζουμε, απαιτούνται νέες στρατηγικές για την πρόληψη και την άμυνα». Πρόσθεσε επίσης, μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σερντιούκοφ, ότι «καλούμε τη Ρωσία να συνεργαστεί μαζί μας στην αμυντική προσπάθεια ως συνέταιρος». Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επανέλαβε τη γνωστή θέση της Ρωσίας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας.

Αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε και με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους Ρώσους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Από την Τσεχία, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χένρι Ομπερινγκ, όπου και βρίσκεται, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι το σύστημα ραντάρ που θα εγκατασταθεί στην Τσεχία στα πλαίσια της «ασπίδας» θα προστατέψει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη από μια πιθανή πυραυλική απειλή προερχόμενη από το Ιράν και πως θα συνεισφέρει στην ικανότητα άμυνας του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ