ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Μέτρα δημαγωγικού - προεκλογικού χαρακτήρα

Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τον υπουργό Αμυνας

Επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ στις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο του υπουργείου Αμυνας αποτέλεσε η χτεσινοβραδινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Αντικείμενο της ενημέρωσης, που είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ήταν ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου στο υπουργείο για το 2006 και ο προγραμματισμός για το 2007. Η ενημέρωση απ' την πλευρά του υπουργού Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, επικεντρώθηκε, εκτός από τις γενικόλογες αναφορές στην κυβερνητική πολιτική, σε μέτρα που, όπως τόνισε κατά την παρέμβασή της και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, έχουν δημαγωγικό - προεκλογικό χαρακτήρα. Η βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, όπως για το σκάνδαλο αποφυγής της θητείας, το μηνιαίο «μισθό» των 8,5 ευρώ του στρατιώτη, καθώς και τις αποστολές που έχουν αναλάβει οι Ενοπλες Δυνάμεις στο εξωτερικό.

Απαντώντας ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα κόμματα, στη βάση των εισηγήσεων που θα γίνουν, ενώ για τους επαγγελματίες οπλίτες έκανε γνωστό ότι το 10% απ' αυτούς που κατατάχτηκαν έχουν δηλώσει παραίτηση και για την κάλυψη των κενών θέσεων προκηρύχτηκαν οι 2.200 νέες θέσεις. Οσον αφορά στο «μισθό» του στρατιώτη των 8,5 ευρώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησής του υπό το πρόσχημα της ενίσχυσης αυτών που «έχουν ανάγκη». Για το ζήτημα των φυγόστρατων και των αναβολών είπε ότι «ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα της κατάργησης των αναβολών». Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι «δεν πιστεύω σε θεαματικά αποτελέσματα» και ότι ο διάλογος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών αποσκοπεί κυρίως στη δημιουργία καλού κλίματος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την ίδια ώρα γινόταν γνωστό πως τουρκικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο κοντά στη Μύκονο και πέταξαν πάνω από ελληνικές βραχονησίδες.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος έθεσε με συναινετικό τρόπο ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα και με τις αναφορές που έκανε θέλησε να επιβεβαιώσει τη συνέχεια της πολιτικής που και ο ίδιος υπηρέτησε.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Νεκρό το «σχέδιο Ανάν»

«Το "σχέδιο Ανάν" μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι της νεκροψίας, αλλά δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το δημοψήφισμα του 2004, κατά το οποίο οι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών, με συντριπτική πλειοψηφία, απέρριψαν το αμερικανόπνευστο σχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το κείμενο αυτό για λύση τάχα του Κυπριακού «ανήκει στο παρελθόν και δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει ή να λαθροβιώνει με διακοσμητικές αλλαγές».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης του Ιούλη 2006 - για σύσταση και λειτουργία τεχνικών επιτροπών προκειμένου να λυθούν βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τις δυο κοινότητες της νήσου - προσθέτοντας ότι πρόκειται για διαδικασία ουσίας και όχι τύπων. Τη συμφωνία αυτή ενώ αρχικά υπέγραψαν οι κατοχικοί, τώρα αρνούνται να εφαρμόσουν, δείγμα και αυτό της αξίας των όποιων «δεσμεύσεων» κατά καιρούς αναλαμβάνουν.

Σημειωτέον ότι με αφορμή τη συμπλήρωση τριετίας από την καταψήφιση του «σχεδίου Ανάν» κύκλοι στην Ελλάδα και την Κύπρο - πολιτικοί και άνθρωποι του Τύπου - που το προπαγάνδιζαν, έχουν εκ νέου επιδοθεί - με δηλώσεις και αρθρογραφία - σε μια εκστρατεία διαφήμισής του και σπίλωσης όσων είπαν «όχι». Ισως σε μια προσπάθεια να το ξαναφέρουν σε παραπλήσια μορφή. Πρόκειται λίγο - πολύ για τους ίδιους ανθρώπους που λίγο πριν από το δημοψήφισμα κινδυνολογούσαν ότι σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία έλεγε «όχι», κινδύνευε με αφανισμό...

Περί ενότητας...

«Οταν η Αριστερά είναι κατακερματισμένη, τότε οδηγείται στο περιθώριο - όπως είδαμε στις γαλλικές εκλογές. Μόνο να σκεφτεί κανείς έναν κοινό υποψήφιο, αντί για τους 6 διαφορετικούς, και η Αριστερά θα βρισκόταν μέσα στο παιχνίδι (...).

Από την άλλη πλευρά, αν θυμηθούμε το θαύμα που έκανε η συνεργασία ακριβώς αυτών των δυνάμεων, που οδήγησε σε κατάρρευση όλο το ευρωσύνταγμα, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ο μόνος δρόμος για την Αριστερά είναι η κοινή δράση. Είναι ο δρόμος που στην Ελλάδα ακολουθούμε σταθερά εμείς που συμμετέχουμε στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Είπε ίσως περισσότερα από όσα θα ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Δεν πάει καιρός, που ο ίδιος εκθείαζε σαν παράδειγμα προς μίμηση την ενότητα και την κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων της Γαλλίας. Ενότητα και κοινή δράση που διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη. Ενότητα και κοινή δράση που κατάφερε να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, να εξανεμίσει τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί είτε με αφορμή το ευρωσύνταγμα είτε με άλλες αφορμές. Ενότητα και κοινή δράση που ήταν μοιραίο να δράσει κατ' αυτόν τον τρόπο ακριβώς γιατί ουδέποτε συνομολογήθηκε με συμφωνία σε μια γενική γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού της Γαλλίας, εναντίωσης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον κάθε λαού και της Γαλλίας. Αλλωστε, τέτοιες στοχεύσεις δεν έχουν οι αριστερές δυνάμεις, στις οποίες αναφέρεται ο ΣΥΝ, στη χώρα αυτή. Και φυσικά δεν τις εγκαλεί για κάτι τέτοιο η ηγεσία του Συνασπισμού. Για ποιο λόγο τις εγκαλεί; Μα, γιατί έχασαν την ευκαιρία να «είναι μέσα στο παιχνίδι». Για τη συμμετοχή στο «παιχνίδι», λοιπόν, καίγεται ο ΣΥΝ, γι' αυτήν παλεύει στην Ελλάδα, κατά τη δήλωση του προέδρου του. `Η καλύτερα, γιατί έχασαν την ευκαιρία να συμπαρασύρουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σ' αυτό. Γιατί οι δυνάμεις στις οποίες αναφέρεται, όπως και ο ΣΥΝ εδώ, είναι χωμένες ως το λαιμό σ' αυτό το παιχνίδι χρόνια τώρα.

Η ελπίδα για κάθε λαό, για την εργατική τάξη κάθε χώρας βρίσκεται στην ενότητά τους έξω από το παιχνίδι που στήνουν οι δυνάμεις, που, από τη μια ή την άλλη θέση, υπηρετούν την αστική ιδεολογία και πολιτική. Στην ενότητά τους κόντρα σ' αυτό. Στην ενότητά τους μέσα στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες για την ανατροπή της εξουσίας της άρχουσας τάξης. Κάθε άλλη ενότητα υπηρετεί σκοπούς ξένους προς τα συμφέροντά τους.


Β.Ν.

Εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ν. Μπελογιάννη διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 του Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Ματσόπουλου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Β. Κολοβός, θα εμφανιστούν ιστορικά ντοκουμέντα και θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων, μουσική και τραγούδι.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Για την ηλεκτρική ενέργεια και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει αύριο Πέμπτη 26 Απρίλη η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Πτολεμαΐδας. Θα μιλήσει ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση της ΚΟ Αυλίδας

Η Κομματική Οργάνωση Αυλίδας του ΚΚΕ διοργανώνει την Παρασκευή 27 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για τον εργάσιμο και ελεύθερο χρόνο

Οι κομματικές οργανώσεις της Αχτίδας Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Εργάσιμος χρόνος - Ελεύθερος χρόνος» σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο, Σωκράτους 6. Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο Θανάσης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΗΛΕΙΑ
Τρομοκρατική επίθεση σε βάρος στελέχους του ΚΚΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Τρομοκρατική επίθεση δέχτηκε χτες, στις 4.50 τα ξημερώματα, το στέλεχος του ΚΚΕ Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, από «γνωστούς - αγνώστους», οι οποίοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του! «Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε το αυτοκίνητο και κινδύνεψε να καεί το ίδιο του το σπίτι, γεγονός που αποφεύχθηκε από καθαρή συγκυρία και τύχη», σημειώνει με καταγγελία της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ.

Η ΝΕ Ηλείας πραγματοποιεί, με αφορμή αυτή την τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος του στελέχους του Κόμματος, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, σήμερα, Τετάρτη 25 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Οπως σημειώνεται, τα φαινόμενα αυτά «έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες επιθέσεις κατά μελών και στελεχών του ΚΚΕ». Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι «η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία, στην πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής ήταν και είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Οσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο αποφασιστικά θα αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ