ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ
Δούλευε χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας

Ξεπέρασαν, ήδη, τους 30 οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2007

Το σημείο όπου χτες άφησε την τελευταία του πνοή ένας ακόμα οικοδόμος
Το σημείο όπου χτες άφησε την τελευταία του πνοή ένας ακόμα οικοδόμος
Ενα δοκάρι από μπετόν που κατέρρευσε έκοψε χτες το νήμα της ζωής ενός ακόμα εργάτη, που δούλευε στην κατεδάφιση διώροφης μονοκατοικίας, στην οδό Σαλαμίνος 26, στον Ταύρο. Οι περιγραφές των περιοίκων για τις συνθήκες εργασίας, η αυτοψία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αλλά και η καταγραφή του συμβάντος από μηχανικό του δήμου, που βρέθηκε επί τόπου, δείχνουν πως τα μέτρα ασφάλειας στην οικοδομή ήταν ανύπαρκτα και ήταν θέμα χρόνου να συντελεστεί ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 48χρονος Αλβανός εργάτης, εδώ και 20 περίπου μέρες, δούλευε μόνος του ή με έναν ακόμα συνάδελφό του στην κατεδάφιση του παλιού σπιτιού, με μοναδικό εργαλείο ένα κομπρεσέρ. Μέχρι και χτες είχαν αφαιρεθεί η ταράτσα και όλοι οι πλευρικοί τοίχοι του πάνω ορόφου. Σαν αποτέλεσμα, ένα πρόσθετο δοκάρι κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον οικοδόμο, το όνομα του οποίου δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι αργά χτες το βράδυ. Για τον απεγκλωβισμό του χρειάστηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική.

Στο υπό κατεδάφιση κτίριο δεν υπήρχε η παραμικρή υποστύλωση. Γεγονός που παραπέμπει ευθέως στην προσπάθεια των υπευθύνων να μειώσουν το κόστος του έργου, από τη στιγμή μάλιστα που για την κατεδάφιση δε χρησιμοποιήθηκε κανένα μεγάλο όχημα (σφυρί, εκσκαφέας κτλ.), τα οποία μάλλον κρίθηκαν ιδιαίτερα κοστοβόρα. Η επιλογή να «πέσει» το κτίριο μόνο με ανθρώπινα χέρια απαιτούσε πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, τα οποία είναι καταφανέστατο ότι δεν πάρθηκαν.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η μάχη για το μεροκάματο έχει μετατραπεί σε "παιχνίδι" με το θάνατο». Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο και στο ΠΑΜΕ, να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική που γεννά τα προβλήματά τους. Να σημειωθεί ότι οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2007 έχουν ήδη ξεπεράσει τους 30.

ΝΑΥΑΓΙΟ «SEA DIAMOND»
Συνεχίζεται η προανάκριση και η ρύπανση

Με την κατάθεση του υπάρχου συνεχίστηκε χτες η διαδικασία της προανάκρισης για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND, με απολογισμό δύο αγνοούμενους, την ίδια ώρα που απειλείται με οικολογική καταστροφή η θάλασσα της Σαντορίνης και όχι μόνο. Η διαδικασία της προανάκρισης από προχτές Δευτέρα έχει μεταφερθεί πλέον στον Πειραιά και συνεχίζει διενεργείται με επικεφαλής τον κλαδάρχη Προσωπικού ΛΣ Παρασκευά Σαλίβερο, τον οποίο διόρισε με απόφασή του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, αν και ο αξιωματικός αυτός θεωρείται αναρμόδιος και επιπλέον φέρεται να βαρύνεται με καταγγελίες για συγκάλυψη προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετώπιζαν ακτοπλοϊκά πλοία. Επίσης χτες αναμενόταν να καταθέσουν και 9 Ελληνες επιβάτες, ενώ ακόμα εξακολουθούν εισαγγελέας και λιμενικές αρχές να μην έχουν διορίσει πραγματογνώμονες.

Στο μεταξύ η διαρροή πετρελαιοειδών από το βουλιαγμένο πλοίο συνεχίζει να ρυπαίνει τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης. Οσο για το υποτιθέμενο σχέδιο για την απάντληση των 450 τόνων καυσίμων που βρίσκονται στις δεξαμενές του πλοίου, που υποτίθεται ότι έχει καταθέσει η πλοιοκτήτρια εταιρία ΛΟΥΗΣ και έχει εγκρίνει το ΥΕΝ, ακόμα δεν το έχει δει κανείς. Και βέβαια το «μαύρο κουτί» μέχρι και χτες παρέμενε στο Λιμεναρχείο Σαντορίνης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Ποινικές ευθύνες για τον πρώην και το νυν δήμαρχο

Σε μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου προχώρησε η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, κατά της ΔΕΥΑΜΒ, στην οποία καταλογίζει και ποινικές ευθύνες για τις παράνομες, καταχρηστικές και άκυρες απολύσεις δυο συνδικαλιστών, στελεχών του ΠΑΜΕ. Η μηνυτήρια αναφορά έρχεται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που απαιτούσε την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων και την επαναπρόσληψη των δυο απολυμένων, αλλά και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, που έφερε το θέμα και στη Βουλή.

Οι δυο συνδικαλιστές απολύθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ στη διάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Βόλου (ΝΔ) επειδή, ενώ είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας στη ΔΕΥΑΜΒ, τους ζητήθηκε να υπογράψουν νέα σύμβαση εργολάβου, με ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, και το αρνήθηκαν. Η νέα Δημοτική Αρχή (ΠΑΣΟΚ) αρνείται να επαναπροσλάβει τους απολυμένους.

Στη μηνυτήρια αναφορά της, η Επιθεώρησης Εργασίας, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας οι εργαζόμενοι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του αριθ. 14, παρ. 5 και του αριθ. 23, παρ. 2 του Ν. 1264/82 και άρα απολύθηκαν παράνομα, σημειώνοντας, πέρα από τις αστικές και τις ποινικές ευθύνες της ΔΕΥΑΜΒ για τη συνδικαλιστική δίωξη. Και η αναφορά καταλήγει ζητώντας τη λήψη μέτρων κατά του νομίμου εκπροσώπου της ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή του πρώην και του νυν δημάρχου Βόλου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα στα γραφεία του Συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10), από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

ΝΑΤ: Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη σχετικά με το ΝΑΤ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καλύψει όλα τα ελλείμματα του ΝΑΤ και των άλλων ταμείων (επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας) των ναυτεργατών από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις δεσμεύσεις. Επίσης, μεταξύ άλλων ρωτάει: «Γιατί η κυβέρνηση δεν εισπράττει βεβαιωμένες οφειλές προς το ΝΑΤ δεκάδων ναυτιλιακών εταιρειών, δεν προχωρά στην αύξηση των εισφορών των εφοπλιστών που είναι μειωμένες έναντι και αυτών των εργοδοτών στο ΙΚΑ, δεν παίρνει μέτρα για την αύξηση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών, που θα αυξήσουν και τα έσοδα, αλλά αντίθετα μειώνει τις θέσεις εργασίας και επιτρέπει τη ναυτολόγηση ναυτεργατών που δεν είναι ασφαλισμένοι κ.ά.».

ΟΤΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στο υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) με ταυτόχρονη επέκταση του θεσμού και σε άλλα επαγγέλματα και ειδικότητες χωρίς διαχωρισμούς παλαιών - νέων εργαζομένων. Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής επέδωσε σχετικό ψήφισμα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Π. Γεωργιάδη.

ΕΛΛΕΝΙΤ: Χωρίς επιδότηση ανεργίας και ένσημα, με κίνδυνο αυτό να έχει επιπτώσεις και στο δικαίωμα συνταξιοδότησής τους, μένουν εδώ και 15 μήνες οι 24 εργαζόμενοι της ΕΛΛΕΝΙΤ ΑΕ, που έμειναν άνεργοι μετά τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Από το Νοέμβρη του 2005 έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ειδικής επιδότησης της ανεργίας, όμως η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έμεινε στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΕΝΙΤ δεν εισπράττουν την ειδική επιδότηση της ανεργίας. Παράλληλα και ο ΟΑΕΔ τους αποκλείει από το ταμείο ανεργίας με το αιτιολογικό ότι εντάσσονται στο καθεστώς ειδικής επιδότησης.

ΕΙΑΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοί του, στις 8-10 π.μ. Αντιδρώντας στις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΙΑΑ και οι εργαζόμενοί του.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΩΝ
Εγκρίθηκε ο νέος αντιδραστικός Κώδικας

Προσαρμοσμένος στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, οι διατάξεις του οποίου θέλουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα πειθήνια όργανα και εκτελεστές της κυρίαρχης πολιτικής, είναι ο νέος Κώδικας Υπαλλήλων των Δήμων, τον οποίο ενέκρινε χτες ομόφωνα η κυβερνητική επιτροπή.

Η «ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού των δήμων» που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, ως «επίτευγμα» του νέου Κώδικα, εντάσσεται στο στόχο - όπως σημειώνεται στις σελίδες του - «να καταστεί η διοίκηση, κεντρική, περιφερειακή και τοπική, μοχλός για την επιτυχία του συνόλου των μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των αντιδραστικών αντιλαϊκών επιλογών του συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται ότι η συμπεριφορά του υπαλλήλου αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Ενισχύεται η έκτακτη απασχόληση σε βάρος της σταθερής εργασίας, καθώς απόλυση σημαίνει και κατάργηση οργανικών θέσεων. Θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορούν να συσταθούν μόνο για ειδικό επιστημονικό προσωπικό και για ειδικότητες μουσικών. Για να μονιμοποιηθεί κάποιος υπάλληλος θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια και να αποφανθεί θετικά το υπηρεσιακό συμβούλιο. Τέλος, προβλέπεται η τακτοποίηση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης περίπου 100 καθαριστριών εσωτερικών χώρων, όταν - θυμίζουμε - συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της πληρωμής των καθαριστριών των σχολείων με 1,10 ευρώ την ημέρα για κάθε αίθουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ