Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ
Δούλευε χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας

Ξεπέρασαν, ήδη, τους 30 οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2007

Το σημείο όπου χτες άφησε την τελευταία του πνοή ένας ακόμα οικοδόμος
Το σημείο όπου χτες άφησε την τελευταία του πνοή ένας ακόμα οικοδόμος
Ενα δοκάρι από μπετόν που κατέρρευσε έκοψε χτες το νήμα της ζωής ενός ακόμα εργάτη, που δούλευε στην κατεδάφιση διώροφης μονοκατοικίας, στην οδό Σαλαμίνος 26, στον Ταύρο. Οι περιγραφές των περιοίκων για τις συνθήκες εργασίας, η αυτοψία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αλλά και η καταγραφή του συμβάντος από μηχανικό του δήμου, που βρέθηκε επί τόπου, δείχνουν πως τα μέτρα ασφάλειας στην οικοδομή ήταν ανύπαρκτα και ήταν θέμα χρόνου να συντελεστεί ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 48χρονος Αλβανός εργάτης, εδώ και 20 περίπου μέρες, δούλευε μόνος του ή με έναν ακόμα συνάδελφό του στην κατεδάφιση του παλιού σπιτιού, με μοναδικό εργαλείο ένα κομπρεσέρ. Μέχρι και χτες είχαν αφαιρεθεί η ταράτσα και όλοι οι πλευρικοί τοίχοι του πάνω ορόφου. Σαν αποτέλεσμα, ένα πρόσθετο δοκάρι κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον οικοδόμο, το όνομα του οποίου δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι αργά χτες το βράδυ. Για τον απεγκλωβισμό του χρειάστηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική.

Στο υπό κατεδάφιση κτίριο δεν υπήρχε η παραμικρή υποστύλωση. Γεγονός που παραπέμπει ευθέως στην προσπάθεια των υπευθύνων να μειώσουν το κόστος του έργου, από τη στιγμή μάλιστα που για την κατεδάφιση δε χρησιμοποιήθηκε κανένα μεγάλο όχημα (σφυρί, εκσκαφέας κτλ.), τα οποία μάλλον κρίθηκαν ιδιαίτερα κοστοβόρα. Η επιλογή να «πέσει» το κτίριο μόνο με ανθρώπινα χέρια απαιτούσε πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, τα οποία είναι καταφανέστατο ότι δεν πάρθηκαν.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η μάχη για το μεροκάματο έχει μετατραπεί σε "παιχνίδι" με το θάνατο». Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο και στο ΠΑΜΕ, να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική που γεννά τα προβλήματά τους. Να σημειωθεί ότι οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2007 έχουν ήδη ξεπεράσει τους 30.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ