Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Παρθένο πεδίο για τους επιχειρηματίες

Υπάρχουν λιγότερες από 200 δημόσιες κλίνες στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη στιγμή που θα έπρεπε να λειτουργούν 2.000 κατανεμημένες σε όλη τη χώρα

Ολόκληρες περιουσίες ξοδεύουν για την αποκατάσταση οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Ολόκληρες περιουσίες ξοδεύουν για την αποκατάσταση οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Αγώνας δρόμου με απίστευτους διαγκωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματιών γίνεται για την κατάληψη των πιο επίκαιρων θέσεων στον παρθένο χώρο της αποκατάστασης, καθώς ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει καμιά σοβαρή ανάπτυξη, αλλά η κυβέρνηση έρχεται απλόχερα να τον εκχωρήσει στο κεφάλαιο.

Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 2.000 κλίνες αποκατάστασης, υπάρχουν λιγότερες από 200 και αυτές στο λεκανοπέδιο Αττικής: «Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης» 140 κρεβάτια, ΚΑΤ 20, «Κρατικό Αθήνας» 6, «Ασκληπιείο» 20, «Θριάσιο» 10 και «Αττικό» 4. Ετσι, οι επιχειρηματίες έρχονται να καλύψουν -με το αζημίωτο βέβαια- και αυτό το κενό. Χτες παρουσιάστηκε το Κέντρο «Φιλοκτήτης» - λειτουργεί ήδη στο Κορωπί - με 125 κλίνες και με προοπτική να αποκτήσει άλλες 170 κλίνες.

Το λεγόμενο κλειστό νοσήλιο για τα κέντρα αποκατάστασης η κυβέρνηση της ΝΔ το διαμόρφωσε σε 150 ευρώ από το 2005. Ομως οι επιχειρηματίες πιέζουν και - όπως αναφέρθηκε χτες στην παρουσίαση του «Φιλοκτήτη» - έχουν τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για τη θεσμοθέτηση της παροχής κλινικής αποκατάστασης από αυτά τα κλειστά κέντρα. Αυτό θα σημάνει ότι τα κέντρα αποκατάστασης θα διεκδικήσουν τη νοσηλεία - μετά την κύρια αντιμετώπιση - περιστατικών από τα δημόσια νοσοκομεία με τη χρέωση και των αντίστοιχων εξετάσεων και των φαρμάκων. Μ' άλλα λόγια λόγια τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν μια ακόμα αιμορραγία για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από το κράτος μέσω δημόσιων δομών. Επιπλέον αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος - όπως και με την ενοικίαση κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας - για τη διοχέτευση δημόσιου χρήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Κατάληψη επίκαιρης θέσης στον τομέα της αποκατάστασης αποτελεί και η απόφαση ενός άλλου κέντρου, του «Ανάπλαση», για τη μετακίνησή του - μετά από δεκαετή δραστηριότητα - από το Χαλάνδρι στη Νέα Ιωνία και σε ιδιόκτητο χώρο απέναντι από το νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Η «Ανάπλαση», που θα στεγαστεί σε τετραώροφο κτίριο, θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε 330 ασθενείς ημερησίως και θα λειτουργήσει - όπως ανακοίνωσε η ίδια - εντός του 2007.

Εκτός βέβαια από τις παραπάνω μονάδες - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή παρουσίαση του «Φιλοκτήτη» - εμφανίζονται σαν μανιτάρια και στην επαρχία μικρότερες μονάδες που δημιουργούνται με επιδοτήσεις.

Αλλά πέρα από τις αμιγώς μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις η κυβέρνηση σχεδιάζει, όπως είπε και στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος (20/4/2007) κατά τη διάρκεια Επερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ, να προχωρήσει στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στον τομέα της αποκατάστασης. Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», με τις ΣΔΙΤ θα γίνουν τέσσερα μεγάλα κέντρα αποκατάστασης (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κρήτη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ