ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Αντιδράσεις υπεράσπισης του αντιφασιστικού μνημείου

Στις 22 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας συγκέντρωση για την υπεράσπιση του αντιφασιστικού μνημείου του «Μπρούτζινου Αλιόσα», το οποίο οι εσθονικές αρχές ετοιμάζονται να καταστρέψουν. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, 500 περίπου άτομα, τους οποίους οι αστυνομικές αρχές απώθησαν προς διπλανή πλατεία.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στην πρέσβειρα της Εσθονίας στη Μόσχα, Μαρίνα Καλιουράντ, νότα διαμαρτυρίας σχετικά με τις βανδαλιστικές ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Εσθονίας σε βάρος του αντιφασιστικού μνημείου και των σορών των νεκρών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, που είναι θαμμένοι κοντά στο μνημείο αυτό. Στη νότα καλούνται οι αρχές της Εσθονίας να παραιτηθούν από ενέργειες «που επί της ουσίας αναθεωρούν το ρόλο των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας στη νίκη κατά του φασισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με τις στοιχειώδεις αρχές της ανθρώπινης ηθικής και του ανθρωπισμού».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει επίσης ότι η κόρη ενός αξιωματικού, η σορός του οποίου βρίσκεται θαμμένη δίπλα στο μνημείο, έχει απευθυνθεί με επιστολή της στον Πρόεδρο της χώρας Τόομας Χέντρικ Ιλβες, ζητώντας να μην πειραχτεί η σορός του πατέρα της και των άλλων αντιφασιστών, ενώ έχει κάνει σχετική προσφυγή στα δικαστήρια της Εσθονίας, ζητώντας να μην υλοποιηθούν οι φιλοναζιστικοί βαρβαρισμοί, στους οποίους προτίθεται να προβεί η ...«δημοκρατική» Εσθονία.

Τέλος, στη νότα ζητείται από τις αρχές της Εσθονίας «να αποφύγουν ενέργειες, που μπορεί να έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Εσθονία».

Να σημειωθεί ότι απάντηση στο κλίμα της αντικομμουνιστικής κι αντισοβιετικής τρομοκρατίας, δόθηκε και στην πόλη Νάρβα της Εσθονίας, όπου εργαζόμενοι κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Λένιν.


Ι.Π.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενίσχυση ασφάλειας στα σύνορα με Κολομβία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η ανάπτυξη στρατευμάτων στη διασυνοριακή περιοχή με την Κολομβία, στην επαρχία της Ζούλια, που αποτελεί μέρος του σχεδίου ενίσχυσης της ασφάλειας άρχισε χτες, με την πρώτη αποστολή 2.000 στρατιωτών.

Σύμφωνα με το στρατηγό Χουάν Βινσέντε Παρέδες, οι πρώτοι 2.000 στρατιώτες που ήδη έχουν αναπτυχθεί επιπροσθέτως, για να «στεγανοποιήσουν» την ασφάλεια της επαρχίας Ζούλια, είναι το Πρώτο Σύνταγμα Πεζικού του Μαρακαΐμπο, όπως και η 12η Ταξιαρχία Πεζικού, η οποία έχει τρία τάγματα και το επιχειρησιακό του κέντρο θα είναι στο Ματσίκες δε Περίχα. Ο Παρέδες πρόσθεσε ότι αποστολή τους επίσης είναι η υπεράσπιση των αγροτών και των παραγωγών από τους Κολομβιανούς ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και πρόσθεσε ότι η αποστολή αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδίου που ανακοινώθηκε από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ραούλ Μπαντουέλ, για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία, με την ανάπτυξη 15.000 επιπλέον στρατευμάτων.

Αξιοσημείωτη είναι η χρονική σύμπτωση της ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων, καθώς - σύμφωνα με την κυβέρνηση Ούγο Τσάβες αλλά και τις δυνάμεις που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία - υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά και θα κορυφωθεί περί τα τέλη Μάη, με αφορμή τη λήξη της άδειας λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου RCTV. Σε αυτό εντάσσεται και η παρουσία του προέδρου της RCTV, Μαρσέλ Γκρανιέρ, στις Βρυξέλλες ώστε να προσπαθήσει για μία καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην ΕΕ, Αλεχάντρο Φλέμινγκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενα καινούριο ορυκτό με σύνθεση που θυμίζει εκείνη του «κρυπτονίτη» στις φανταστικές περιπέτειες του Σούπερμαν ανακαλύφθηκε σε ορυχείο της πολυεθνικής «Ρίο Τίντο» στη Σερβία, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις γεωλόγων του βρετανικού «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας».

ΤΟΚΙΟ.-- Εκκληση για «πλατύ εθνικό διάλογο» με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση και «εκσυγχρονισμό» του ιαπωνικού συντάγματος που είχε συντάξει η αμερικανική κατοχική αρχή μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ξαναπεύθυνε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Αμπε.

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πρωτοκαθεδρία στις διεθνείς πωλήσεις αυτοκινήτων πήρε χτες από την αμερικανική «Τζένεραλ Μότορς» η ιαπωνική «Τογιότα» που ανακοίνωσε την πώληση 2.348.000 αυτοκινήτων παγκοσμίως μέσα στο πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους. Η «Τζ. Μότορς» αντίστοιχα πώλησε 2.026.000 αυτοκίνητα...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων οργανώσεων και κογκολέζικου στρατού στη βόρεια επαρχία Κίβου της ΛΔ Κονγκό είχαν μέσα στις τελευταίες βδομάδες ως αποτέλεσμα ένα κύμα τουλάχιστον 64.000 προσφύγων, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες απόγευμα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπεσνίκ Μουσταφάι, επικαλούμενος γενικά «υπερκόπωση» κατά τη διάρκεια του τελευταίου 20μηνου. Η παραίτηση υποβλήθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του από την ΠΓΔΜ, όπου συζητούσε με ομολόγους του τις προσπάθειες ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Μουσταφάι συμμετείχε σε διάφορα λόμπι με στόχο την άσκηση πιέσεων για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Ανέλαβε υπουργός στην κυβέρνηση Μπερίσα το Σεπτέμβρη του 2005.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Συναντήσεις με τον πρόεδρο Ασαντ, τον αντιπρόεδρο αλ Σάραα και τον υπουργό Εξωτερικών Ουάλεμ επρόκειτο να έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που μετέβη χτες στη Συρία. Θέματα συζήτησης η εξασφάλιση της συριακής υποστήριξης στη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι και η προοπτική ανάπτυξης δυνάμεων του ΟΗΕ στα λιβανο-συριακά σύνορα. Η άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ συνέπεσε με την επιβολή ποινής 5ετούς κάθειρξης και χρηματικού προστίμου στο δικηγόρο Ανουάρ αλ Μπούνι, ο οποίος επέκρινε, υπογράφοντας σχετική διακήρυξη, τη συριακή πολιτική στο Λίβανο, το περασμένο καλοκαίρι.

ΜΕΝΤΕΓΙΝ.-- Η Τζούντιθ Βεργάρα, στέλεχος της Εταιρείας για την Ειρήνη και την Κοινωνική Ανάπτυξη (Corpades), που επανειλημμένα έχει καταγγείλει τη βία των παραστρατιωτικών οργανώσεων, δολοφονήθηκε μέσα στο λεωφορείο με το οποίο πήγαινε στο γραφείο στην πόλη Μεντεγίν της Βόρειας Κολομβίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ακόκη έξι ανθρώπους συνέλαβαν χτες οι βρετανικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο 2000.

ΚΚΕ
ΟΧΙ στις διώξεις κομμουνιστών στη Λετονία

Συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών της βαλτικής χώρας

Τις διώξεις που υφίστανται οι κομμουνιστές στη Λετονία και τις προσπάθειες αναβίωσης των χιτλερικών φαντασμάτων στη χώρα αυτή, κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στη Βουλή ανάμεσα σε Ελληνες βουλευτές και την ομάδα φιλίας Λετονίας - Ελλάδας της Βουλής της Λετονίας.

Η Β. Νικολαΐδου κατήγγειλε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Λετονίας είναι παράνομο από το 1991 με απόφαση της Βουλής και όσοι παραμένουν μέλη του δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας που έχει τέσσερις βουλευτές δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Επίσης, η βουλευτής ανέφερε ότι το 20 με 25% των Λετονών δεν έχουν ιθαγένεια και υπηκοότητα, ενώ με έμφαση στηλίτευσε τις φιλοναζιστικές και φιλοφασιστικές πρακτικές που αναπτύσσονται στη Λετονία. Κατήγγειλε ότι προωθείται η καταστροφή μνημείων του Κόκκινου Στρατού, διαφημίζονται βιβλία που υμνούν τα S-S, ενώ γίνονται και παρελάσεις των νοσταλγών του Χίτλερ.

Ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα αυτά, είπε η Β. Νικολαΐδου γιατί ως ΚΚΕ έχουμε αρκετή εμπειρία από τότε που το Κόμμα μας ήταν παράνομο και τα μέλη ή οι φίλοι του οδηγούνταν στις φυλακές, τις εξορίες και στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Προκλητικά, μέλη της αντιπροσωπείας από τη Λετονία υπερασπίστηκαν την απόφαση για την παρανομία του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας, με τον ανατριχιαστικό ισχυρισμό ότι «χρειάζονται οι περιορισμοί». Μάλιστα ένας από αυτούς είπε ότι «υπέφερε από τους κομμουνιστές», ενώ όλοι ισχυρίστηκαν ότι όποιος πολίτης θέλει παίρνει τη λετονική ιθαγένεια.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νέος ελιγμός της ολιγαρχίας

ΚΙΤΟ.--

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης ήταν συντριπτικά: Πάνω από 80%! Η απάντηση των κομμάτων της ολιγαρχίας στο λαϊκό αυτό ράπισμα; Διαιώνιση της θεσμικής, συνταγματικής και πολιτικής κρίσης...

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε το Συνταγματικό Δικαστήριο που με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά δικαίωσε την προσφυγή των 51 εκ των 57 βουλευτών, οι οποίοι προσέφυγαν ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου που τους είχε αφαιρέσει τη βουλευτική ιδιότητα για ένα χρόνο. Ετσι ουσιαστικά τους αποκαθιστά, γεγονός που θα σημάνει νέο κύκλο κρίσης, καθώς παρά τις κωλυσιεργίες το Κογκρέσο συνεχίζει τη λειτουργία με τους αντικαταστάτες των 57... Οσο για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που τους αφαιρούσε τη βουλευτική ιδιότητα, αφορούσε μια κίνησή τους στο Κογκρέσο να κηρυχτεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα. Μία κίνηση αντισυνταγματική... «Ξεδιάντροπη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση του σίριαλ της κρίσης προκειμένου να ανακοπούν οι ριζικές αλλαγές, ένα σίριαλ που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Ραφαέλ Κορέα, στις 15 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ