Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενα καινούριο ορυκτό με σύνθεση που θυμίζει εκείνη του «κρυπτονίτη» στις φανταστικές περιπέτειες του Σούπερμαν ανακαλύφθηκε σε ορυχείο της πολυεθνικής «Ρίο Τίντο» στη Σερβία, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις γεωλόγων του βρετανικού «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας».

ΤΟΚΙΟ.-- Εκκληση για «πλατύ εθνικό διάλογο» με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση και «εκσυγχρονισμό» του ιαπωνικού συντάγματος που είχε συντάξει η αμερικανική κατοχική αρχή μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ξαναπεύθυνε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Αμπε.

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πρωτοκαθεδρία στις διεθνείς πωλήσεις αυτοκινήτων πήρε χτες από την αμερικανική «Τζένεραλ Μότορς» η ιαπωνική «Τογιότα» που ανακοίνωσε την πώληση 2.348.000 αυτοκινήτων παγκοσμίως μέσα στο πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους. Η «Τζ. Μότορς» αντίστοιχα πώλησε 2.026.000 αυτοκίνητα...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων οργανώσεων και κογκολέζικου στρατού στη βόρεια επαρχία Κίβου της ΛΔ Κονγκό είχαν μέσα στις τελευταίες βδομάδες ως αποτέλεσμα ένα κύμα τουλάχιστον 64.000 προσφύγων, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες απόγευμα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπεσνίκ Μουσταφάι, επικαλούμενος γενικά «υπερκόπωση» κατά τη διάρκεια του τελευταίου 20μηνου. Η παραίτηση υποβλήθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του από την ΠΓΔΜ, όπου συζητούσε με ομολόγους του τις προσπάθειες ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Μουσταφάι συμμετείχε σε διάφορα λόμπι με στόχο την άσκηση πιέσεων για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Ανέλαβε υπουργός στην κυβέρνηση Μπερίσα το Σεπτέμβρη του 2005.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Συναντήσεις με τον πρόεδρο Ασαντ, τον αντιπρόεδρο αλ Σάραα και τον υπουργό Εξωτερικών Ουάλεμ επρόκειτο να έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που μετέβη χτες στη Συρία. Θέματα συζήτησης η εξασφάλιση της συριακής υποστήριξης στη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι και η προοπτική ανάπτυξης δυνάμεων του ΟΗΕ στα λιβανο-συριακά σύνορα. Η άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ συνέπεσε με την επιβολή ποινής 5ετούς κάθειρξης και χρηματικού προστίμου στο δικηγόρο Ανουάρ αλ Μπούνι, ο οποίος επέκρινε, υπογράφοντας σχετική διακήρυξη, τη συριακή πολιτική στο Λίβανο, το περασμένο καλοκαίρι.

ΜΕΝΤΕΓΙΝ.-- Η Τζούντιθ Βεργάρα, στέλεχος της Εταιρείας για την Ειρήνη και την Κοινωνική Ανάπτυξη (Corpades), που επανειλημμένα έχει καταγγείλει τη βία των παραστρατιωτικών οργανώσεων, δολοφονήθηκε μέσα στο λεωφορείο με το οποίο πήγαινε στο γραφείο στην πόλη Μεντεγίν της Βόρειας Κολομβίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ακόκη έξι ανθρώπους συνέλαβαν χτες οι βρετανικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ