Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Γκιουλ υποψήφιος Πρόεδρος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κάνοντας έναν πολιτικό ελιγμό της ύστατης ώρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χτες ότι υποψήφιος Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) δε θα είναι ο ίδιος, αλλά ο έως σήμερα υπουργός Εξωτερικών - και θεωρούμενος ως ο «εγκέφαλος» του ισλαμοδημοκρατικού στερεώματος - Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μόνη «κοσμική» δύναμη η οποία εκφράστηκε ανοιχτά υπέρ της επιλογής αυτής, που σημαίνει πάντως πως το αξίωμα του αρχηγού του κράτους καταλαμβάνει ένας ισλαμιστής, ήταν ο σύνδεσμος των Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών TUSIAD. Εάν το τρικ του Ερντογάν λειτουργήσει - αυτό είναι ένα μεγάλο «εάν» - ο ίδιος θα μπορέσει να συνεχίσει στο ίδιο πόστο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια να στεριώσει ο έλεγχος των ισλαμιστών σε θέσεις-κλειδιά του τουρκικού κράτους.

Ο στρατός δε μοιάζει, πάντως, ιδιαίτερα ικανοποιημένος. «Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι δεσμευμένος στις βασικές αρχές της τουρκικής δημοκρατίας που ορίστηκαν στο Σύνταγμα - το κοσμικό καθεστώς, το κοινωνικό κράτος και η δημοκρατία», δήλωσε ο στρατηγός Εργκούν Σαϊγκούν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την ψηφοφορία και ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο εάν δε συγκεντρωθούν οι 267 ψήφοι, που προβλέπονται από το Σύνταγμα, στη Βουλή. Η διαδικασία αρχίζει με τον πρώτο γύρο την Παρασκευή, 27 του Απρίλη.

Οι «αγορές» πάντως δέχτηκαν θετικά το άγγελμα της είδησης της υποψηφιότητας Γκιουλ, κερδίζοντας λίγο χαμένο έδαφος, ενώ η νέα λίρα (με τα κομμένα μηδενικά) κέρδισε λίγο έδαφος έναντι του δολαρίου. Ο Σερχάν Τζεβίκ, αναλυτής της «Μόργκαν Στάνλεϊ», έκανε λόγο για «καλή επιλογή».

Ο Μπαϊκάλ πάντως επανέφερε θέμα μαντίλας - αναφερόμενος στη σύζυγο του Γκιουλ - και υποστήριξε πως το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε υποψηφιότητα αποτελεί «νίκη της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Συγκρατημένα θετική ήταν η αντίδραση του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, που έχει μια άτυπη κοινοβουλευτική ομάδα (αποτελείται από αποσκιρτήσαντα στελέχη άλλων κομμάτων) στην τουρκική Βουλή. Ο πρόεδρος του ΑΝΑΡ, Ερκάν Μουμτζού, περιορίστηκε να πει: «Ελπίζω ότι η υποψηφιότητα θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τη χώρα».

Κατά τα λοιπά: Χτες δικαστήριο της Αγκυρας καταδίκασε 28 φοιτητές σε συνολικά πάνω από 60 χρόνια κάθειρξης για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις (!) με τις οποίες ζητούσαν την κατάργηση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης - που αποτελεί κατάλοιπο της χούντας του 1980.

Στο παρελθόν, 33 φοιτητές είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 3 ετών έκαστος για «καταστροφές δημόσιας περιουσίας», μετά από ζημιές που σημειώθηκαν σε φοιτητικό φεστιβάλ σε πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ