Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύγχυση με την εκεχειρία από τη «Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αντιφατικά μηνύματα έστειλε, χτες, η «Χαμάς» καθώς το πολιτικό και το στρατιωτικό της σκέλος υιοθέτησαν, σχετικώς, αντίθετες θέσεις ως προς τη διατήρηση ή όχι της εκεχειρίας με το Ισραήλ, οδηγώντας αρκετούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της οργάνωσης ως προς το χειρισμό καταστάσεων. Χτες, η οργάνωση εκτόξευσε αρκετές ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους, ως απάντηση για τις φονικές ισραηλινές επιχειρήσεις του Σαββατοκύριακου σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα.

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» υποστήριξε ότι η εκεχειρία, που ισχύει από το Νοέμβρη, τερματίστηκε εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια υποστήριξε ότι «η παλαιστινιακή πλευρά έκανε μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσει την εκεχειρία, αλλά αυτό απέφερε μόνο μεγαλύτερη ισραηλινή επιθετικότητα». Απέφυγε, όμως, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τον τερματισμό της εκεχειρίας ή όχι.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που είναι στέλεχος της «Χαμάς», καθιστούσε σαφές ότι «η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητη τη διατήρηση της ηρεμίας για να διαφυλαχτούν τα παλαιστινιακά εθνικά συμφέροντα». Η ισραηλινή πλευρά αρκέστηκε να απαντήσει, χτες, με πλήγματα κατά θέσεων εκτόξευσης ρουκετών, στη νότια Γάζα, ενώ σήμερα αναμένονται κυβερνητικές συναντήσεις όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Στο μεταξύ, η παλαιστινιακή εφημερίδα «αλ Κουντς» υποστηρίζει ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνομιλούν, μυστικά, στην Ευρώπη, υπό την αιγίδα της ΕΕ και των ΗΠΑ, με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέχρι τα τέλη του 2008, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για «υλοποίηση του οράματος 2 κρατών» του Μπους μέχρι το τέλος της θητείας του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις συναντήσεις αυτές εξετάζονται όλα τα ακανθώδη ζητήματα: Πρόσφυγες, Ιερουσαλήμ και εποικισμοί. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωσε άγνοια και επιβεβαίωσε ότι γίνονται κάποιου είδους μυστικές επαφές, αλλά όχι στην Ευρώπη και όχι με αυτό το πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ