Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι κατοχικές δυνάμεις (αντ)επιτίθενται

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Οι δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ και ο δοσιλογικός στρατός του Αφγανιστάν υποστήριξαν χτες ότι σκότωσαν 18 μαχητές των Ταλιμπάν σε νέες τους επιχειρήσεις και «συνέλαβαν» δεκάδες άλλους στις επαρχίες Ζαμπούλ, Κουνάρ, Φάραχ, Ουρουζγκάν και Κανταχάρ. Ακόμη, Αφγανοί της λεγόμενης κυβέρνησης άφησαν να διαρρεύσει ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες ενδέχεται να είναι ο μουλάς Νταντουλάχ, ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, πράγμα πάντως που διέψευσε εκπρόσωπός τους μιλώντας στο πρακτορείο «Pahjwok».

Κατά τα λοιπά, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αντιμετώπισαν «κριτική» για το γεγονός ότι διαφήμιση των δυνάμεων κατοχής που μεταδόθηκε από αφγανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «αφήνει να εννοηθεί» - σύμφωνα με το BBC - ότι «είναι αποδεκτό» οι αγρότες να καλλιεργούν οπιοπαπαρούνα.

Τέλος, σάλο προκάλεσαν στον Καναδά οι αποκαλύψεις ότι αιχμάλωτοι που κρατούνταν από καναδικές δυνάμεις βασανίστηκαν αγρίως - οι πληροφορίες της εφημερίδας «Γκλόουμπ εντ Μέιλ» κάνουν λόγο για ηλεκτροσόκ, καταιονισμούς, κράτηση μέσα σε ψυγεία, στέρηση τροφής, νερού και ύπνου, μαστιγώματα, ξυλοδαρμούς με διάφορα μέσα κ.ο.κ. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν θύελλα στη Βουλή του Καναδά, όπου ο πρωθυπουργός Χάρπερ υπεραμύνθηκε της πρακτικής «ανταλλαγής» κρατουμένων με τις αφγανικές αρχές και παραμέρισε την απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο υπουργός Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ