Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Αντιδράσεις υπεράσπισης του αντιφασιστικού μνημείου

Στις 22 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας συγκέντρωση για την υπεράσπιση του αντιφασιστικού μνημείου του «Μπρούτζινου Αλιόσα», το οποίο οι εσθονικές αρχές ετοιμάζονται να καταστρέψουν. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, 500 περίπου άτομα, τους οποίους οι αστυνομικές αρχές απώθησαν προς διπλανή πλατεία.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στην πρέσβειρα της Εσθονίας στη Μόσχα, Μαρίνα Καλιουράντ, νότα διαμαρτυρίας σχετικά με τις βανδαλιστικές ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Εσθονίας σε βάρος του αντιφασιστικού μνημείου και των σορών των νεκρών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, που είναι θαμμένοι κοντά στο μνημείο αυτό. Στη νότα καλούνται οι αρχές της Εσθονίας να παραιτηθούν από ενέργειες «που επί της ουσίας αναθεωρούν το ρόλο των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας στη νίκη κατά του φασισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με τις στοιχειώδεις αρχές της ανθρώπινης ηθικής και του ανθρωπισμού».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει επίσης ότι η κόρη ενός αξιωματικού, η σορός του οποίου βρίσκεται θαμμένη δίπλα στο μνημείο, έχει απευθυνθεί με επιστολή της στον Πρόεδρο της χώρας Τόομας Χέντρικ Ιλβες, ζητώντας να μην πειραχτεί η σορός του πατέρα της και των άλλων αντιφασιστών, ενώ έχει κάνει σχετική προσφυγή στα δικαστήρια της Εσθονίας, ζητώντας να μην υλοποιηθούν οι φιλοναζιστικοί βαρβαρισμοί, στους οποίους προτίθεται να προβεί η ...«δημοκρατική» Εσθονία.

Τέλος, στη νότα ζητείται από τις αρχές της Εσθονίας «να αποφύγουν ενέργειες, που μπορεί να έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Εσθονία».

Να σημειωθεί ότι απάντηση στο κλίμα της αντικομμουνιστικής κι αντισοβιετικής τρομοκρατίας, δόθηκε και στην πόλη Νάρβα της Εσθονίας, όπου εργαζόμενοι κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Λένιν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ