ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρόταση το ... σύνηθες μείγμα λιτότητας

Χωρίς εκπλήξεις η Εκθεση Γκαργκάνα, που προτείνει ευελιξία στην αγορά εργασίας, αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Ο ελληνικός καπιταλισμός τα τελευταία 14 χρόνια έχει επιτύχει υψηλές επιδόσεις, που μόνο με τις δεκαετίες του 1950 και 1960 μπορούν να συγκριθούν. Ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,1%, οι αναπτυξιακές επιδόσεις ήταν από τις καλύτερες στην ευρωζώνη, η παραγωγικότητα κατά μέσο όρο σημείωσε αύξηση 2,5%, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης των μακροοικονομικών ανισορροπιών και του δημοσιονομικού προβλήματος. Στόχος η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ετσι, στα πλαίσια αντιμετώπισης των μελλοντικών προκλήσεων, θα πρέπει να επιλυθούν προβλήματα, όπως το Ασφαλιστικό (όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να περικοπούν όλες οι πρόωρες συντάξεις) και οι ...υψηλές δαπάνες υγείας, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, οι ...στρεβλώσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, ενώ στην κατεύθυνση της μείωσης του πληθωρισμού, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυξήσεις μισθών οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη της παραγωγικότητας, το επίπεδο της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα ως προς το επίπεδο των τιμών... Εν ολίγοις θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ευρύ φάσμα της οικονομίας...

Αυτό το ...σύνηθες μείγμα λιτότητας προτείνει και πάλι, με την ετήσια έκθεσή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, ως απάντηση στο ερώτημα πώς ο ελληνικός καπιταλισμός θα μπορέσει να επιτύχει διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη. «Διατηρήσιμη ανάπτυξη», η οποία περνάει μέσα από την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της εργασίας, ώστε να επιτευχθεί εσαεί η διατηρήσιμη κερδοφορία του κεφαλαίου. Για μια ακόμη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος, παραθέτοντας μια σειρά στατιστικά στοιχεία τα οποία περιστρέφονται γύρω από την εξέλιξη του λεγόμενου «κόστους εργασίας» - τα καπιταλιστικά κέρδη βρίσκονται σταθερά στο περιθώριο των ερευνών της - διαπιστώνει «χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας ως προς τις τιμές», την οποία δικαιολογεί από τα υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών και του εμπορικού ισοζυγίου.

Σε άλλο δε σημείο η έκθεση κάνει λόγο για «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας». Ελλειμμα, το οποίο αποδίδει στις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών, σε ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό, την ευελιξία των αγορών εργασίας και προϊόντων, στο υψηλό κόστος της επιχειρηματικότητας, στη σχετικά υψηλή φορολογική επιβάρυνση... Ζητά δηλαδή γενικό σάρωμα και νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, παράλληλα με την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων (σκληρότερη λιτότητα), ζητά «την έγκαιρη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης», στο όνομα πάντα της αντιμετώπισης του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού. Ως ...συμβολή στο διάλογο για την Κοινωνική Ασφάλιση, η Τράπεζα «προτείνει» μέτρα «που θα αφορούν περαιτέρω παραμετρικές και οργανωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και την ανάπτυξη κεφαλαιοποιητικών στοιχείων», αλλά και «ο εξορθολογισμός των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Με άλλα λόγια, «προτείνει» περικοπές στις πρόωρες και τις αναπηρικές συντάξεις, την επανεξέταση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων κλπ.

Επενέρχεται επίσης στο θέμα του τραπεζικού δανεισμού με... συστάσεις προς τα νοικοκυριά, τα οποία «θα πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά τις δυνατότητές τους για εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις οικονομικές τους προοπτικές, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων».

Προτείνει επίσης μέτρα αύξησης της απασχόλησης (όπου αναπαράγει τις γνωστές κοινοτικές συνταγές), τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την «αναβάθμιση της εκπαίδευσης» κλπ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κατασχέσεις για χρέη

Στο στόχαστρο οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Εντείνονται οι φοροέλεγχοι

Εντολές για την ένταση των φοροελέγχων και τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των φοροεσόδων από διάφορες πηγές έδωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξόδου από το καθεστώς επιτήρησης που έχει βάλει τη χώρα η ΕΕ. Τη νύφη θα την πληρώσουν και πάλι οι ασθενέστεροι κρίκοι, δηλαδή οι μικρότερες επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες.

Με Υπουργική Εγκύκλιο, που μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Μάη, οι Εφορίες δε θα χορηγούν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας σε όσους δεν έχουν υποβάλει περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φόρου εισοδήματος για το προηγούμενο έτος. Η ίδια εγκύκλιος προβλέπει και κατασχέσεις σε χέρια τρίτων και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Εφορίες πήραν εντολές για τα παρακάτω:

  • Να αρνούνται τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων, εφόσον κρίνουν ότι από τη μεταβίβαση δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου. Είναι φανερό ότι έτσι επιχειρούν να διασφαλίσουν την κατάσχεση σε περίπτωση οφειλών.
  • Να ζητούν από την τράπεζα να κατακρατά τις οφειλές του πωλητή ακινήτου κατά την περίπτωση που έχει συναφθεί δάνειο από την πλευρά του αγοραστή.

Στο επόμενο διάστημα στις πρώτες προτεραιότητες του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες είχε υποδείξει το ΔΝΤ με τον υφυπουργό Οικονομίας να ζητά από τους εφόρους να έχουν τις υποθέσεις αυτές «πάνω στο γραφείο τους». Σύμφωνα με προφορικές εντολές που δόθηκαν στους επικεφαλής ΔΟΥ από την Αττική, στο στόχαστρο μπαίνουν οι εκκρεμότητες με το ΦΠΑ, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ΦΠΑ και άλλων φόρων, ενώ ζητείται η άμεση έκδοση επιβολής των προστίμων που προκύπτουν από εκθέσεις της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και ο άμεσος έλεγχος επιχειρήσεων που είναι εκδότες ή λήπτες πλαστών και εικονικών στοιχείων.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ
Αποκαλύφθηκαν 337 τόνοι

Στην κατάσχεση 337,3 τόνων αλλοιωμένων καταψυγμένων κοτόπουλων που για λογαριασμό της Εκκλησίας βρίσκονταν στα ψυγεία ΑΛΑΣΚΑ (Κηφισού 28, στο Ρέντη), προχώρησαν χτες, μετά από επανέλεγχο, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά. Τα αλλοιωμένα κοτόπουλα είχε αγοράσει από διάφορα πτηνοσφαγεία η εταιρεία ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗΣ Κ. - Ε. ΦΙΛΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ (Λ. Σουνίου 51, Μαρκόπουλο Αττικής) για λογαριασμό της οργάνωσης της Εκκλησίας «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

Από το μακροσκοπικό και μόνο έλεγχο που διενήργησαν οι κτηνίατροι της Νομαρχίας, διαπίστωσαν ότι τα κοτόπουλα παρουσίαζαν αλλαγές στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες ως προς το χρώμα και τη σύσταση, καθώς και αιμορραγικές εκχυμώσεις. Από ελέγχους σε ειδικά εργαστήρια για ανίχνευση σαλμονέλας και τάγγισης δύο δείγματα βρέθηκαν θετικά σε τάγγιση, δηλαδή οξείδωση του λίπους από τον ατμοσφαιρικό αέρα παρουσία υγρασίας, που είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πουλερικά έφεραν επί των συσκευασιών τους ημερομηνία σφαγής από Γενάρη 2006 έως Οκτώβρη 2006 και ημερομηνία λήξης από Μάη 2007 έως Δεκέμβρη 2007 και είχαν αγοραστεί από τα πτηνοσφαγεία:

  • Ρ 22 ΑΦΟΙ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ
  • Ρ 16 ΜΑΖΑΡΑΚΗ
  • Ρ 23 ΝΗΤΣΙΑΚΟΣ
  • Ρ 06 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • Ρ 16 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προώθηση συμφωνιών με Σλοβενία

Τη σύναψη δύο διακρατικών συμφωνιών, στους τομείς της ενέργειας και της έρευνας και τεχνολογίας, πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στον υπουργό Οικονομίας της Σλοβενίας Α. Βίζιακ, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το πρωί, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας της Σλοβενίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι «τα δύο υπουργεία θα συνεργαστούν συστηματικά για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερη, καλύτερη και στενότερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών». Ο Σλοβένος υπουργός δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενος» για τη θετική αντιμετώπιση από την ελληνική πλευρά της ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Μέρα ενημέρωσης του κοινού

«Ανοιχτή ημέρα» για το κοινό διοργανώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ασχολείται με την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων), αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του στο Μαρούσι, όπου θα γίνεται ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντληθεί τεχνολογική πληροφόρηση από τις βάσεις δεδομένων του.

Εκδηλώσεις θα γίνουν σήμερα και αύριο και στον Πολυχώρο «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ