Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κατασχέσεις για χρέη

Στο στόχαστρο οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Εντείνονται οι φοροέλεγχοι

Εντολές για την ένταση των φοροελέγχων και τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των φοροεσόδων από διάφορες πηγές έδωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξόδου από το καθεστώς επιτήρησης που έχει βάλει τη χώρα η ΕΕ. Τη νύφη θα την πληρώσουν και πάλι οι ασθενέστεροι κρίκοι, δηλαδή οι μικρότερες επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες.

Με Υπουργική Εγκύκλιο, που μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Μάη, οι Εφορίες δε θα χορηγούν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας σε όσους δεν έχουν υποβάλει περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φόρου εισοδήματος για το προηγούμενο έτος. Η ίδια εγκύκλιος προβλέπει και κατασχέσεις σε χέρια τρίτων και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Εφορίες πήραν εντολές για τα παρακάτω:

  • Να αρνούνται τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων, εφόσον κρίνουν ότι από τη μεταβίβαση δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου. Είναι φανερό ότι έτσι επιχειρούν να διασφαλίσουν την κατάσχεση σε περίπτωση οφειλών.
  • Να ζητούν από την τράπεζα να κατακρατά τις οφειλές του πωλητή ακινήτου κατά την περίπτωση που έχει συναφθεί δάνειο από την πλευρά του αγοραστή.

Στο επόμενο διάστημα στις πρώτες προτεραιότητες του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες είχε υποδείξει το ΔΝΤ με τον υφυπουργό Οικονομίας να ζητά από τους εφόρους να έχουν τις υποθέσεις αυτές «πάνω στο γραφείο τους». Σύμφωνα με προφορικές εντολές που δόθηκαν στους επικεφαλής ΔΟΥ από την Αττική, στο στόχαστρο μπαίνουν οι εκκρεμότητες με το ΦΠΑ, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ΦΠΑ και άλλων φόρων, ενώ ζητείται η άμεση έκδοση επιβολής των προστίμων που προκύπτουν από εκθέσεις της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και ο άμεσος έλεγχος επιχειρήσεων που είναι εκδότες ή λήπτες πλαστών και εικονικών στοιχείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ