Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Πετσοκόβουν» τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Νέα κυβερνητική επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Ψαλιδίζουν κατά 430 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού

Στην περικοπή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ προχωρά η κυβέρνηση με πρόσχημα τη διατηρησιμότητα των ελλειμμάτων σε χαμηλά επίπεδα και τη διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς του υπερβολικού ελλείμματος. Τις σχετικές ανακοινώσεις, πίσω από τις οποίες στην ουσία κρύβεται ένα ακόμα αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μόλις μία μέρα μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομίας στο Βερολίνο. Οι περικοπές των 430 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, αντιστοιχούν στο 1% των τρεχουσών δαπανών του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε στην ΕΕ να επισπευστούν τα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας, ώστε ο στόχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών να επιτευχθεί το 2010, αντί της αρχικής πρόβλεψης για το 2012, καλείται τώρα να προχωρήσει και σε νέες περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, με ό,τι συνέπειες και επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο για τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι, για τους εργαζόμενους, που καλούνται να πληρώσουν τις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, αποκαλύπτεται πόσο μακριά από τα δικά τους συμφέροντα ήταν οι πανηγυρισμοί για την υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο 2,6% του ΑΕΠ, επίδοση με βάση την οποία θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της «δημοσιονομικής επιτήρησης». Καθεστώς που είχε επιβληθεί μετά τη «δημοσιονομική απογραφή» της ΝΔ, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος. Ετσι, μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί το 2005 για την αύξηση των εσόδων, με αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 1 μονάδα, τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα στο σκέλος των δαπανών.

Κατά τις χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, με διάφορους ελιγμούς, προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια, ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στην ΕΕ γι' αυτές τις περικοπές. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση στοχεύει να διατηρήσει σε επίπεδα κάτω του 3% όχι μόνο το ...δημοσιονομικό αλλά και το «διαρθρωτικό έλλειμμα». Αυτό προκύπτει μετά την αφαίρεση της οικονομικής συγκυρίας και υπολογίζεται επί υποθετικής βάσης, με δεδομένο πόσο θα διαμορφωνόταν αν η οικονομία δε βρισκόταν σε ανοδική φάση, αλλά σε ύφεση... Ιστορίες για αγρίους δηλαδή. Στις πολλές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, αρνήθηκε να απαντήσει ποιες δαπάνες θα περικοπούν, δηλώνοντας αόριστα ότι από τις περικοπές δε θα υπάρξουν κοινωνικές παρενέργειες...

Σε ό,τι αφορά στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, αυτή αργεί... Θα πρέπει στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2007 να επιβεβαιωθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, να υπάρξει στη συνέχεια εισήγηση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία με τη σειρά της να επικυρωθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας...

Τέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «κάρφωσε» χτες την κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ότι τα μελλοντικά έσοδα του νέου Ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που αφορούν στην επόμενη δεκαετία, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εγγράφηκαν στον Προϋπολογισμό του 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ