ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλίες και ημερίδα για τον Μάνο Λοΐζο

Στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη γέννησή του, είναι αφιερωμένες οι δύο μεγάλες συναυλίες, με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο», που διοργανώνουν σε Θεσσαλονίκη (30/4, «Παλαί ντε Σπορ») και Αθήνα (7/5, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) η «Εντός ΕΠΕ», η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Στις συναυλίες θα τραγουδήσουν, εκτός από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Χρήστος Θηβαίος και η Μελίνα Κανά. Στη συναυλία της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ σ' αυτή της Αθήνας ο Λάκης Λαζόπουλος. Ενορχηστρωτής και μαέστρος: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, στις 2 του Μάη (11πμ), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ( Ακαδημίας 20 ), θα γίνει ημερίδα με τη συμμετοχή συνεργατών και φίλων του δημιουργού. Εισηγητές θα είναι οι Φώντας Λάδης και Λάμπρος Λιάβας, ενώ χαιρετισμό θ' απευθύνουν οι Ελένη Αντωνιάδου, μορφωτική ακόλουθος της κυπριακής πρεσβείας και Αχιλλέας Θεοφίλου (μουσικός παραγωγός).

Τα εισιτήρια για τη συναυλία στο «Παλαί ντε Σπορ» κοστίζουν 17 ευρώ (προπώληση) και 20 ευρώ (στα ταμεία του σταδίου). Προπώληση από: Δισκοπωλεία Πάτσης, «Metropolis», εκδοτήρια Δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Αριστοτέλους). Εισιτήρια για τη συναυλία της Αθήνας (7/5) προπωλούνται προς 15 ευρώ στα δισκοπωλεία «Metropolis», ηλεκτρονικά στο www.ticketshop.gr και τηλεφωνικά στο 210 2005050. Ανήμερα της συναυλίας, στα ταμεία του Σταδίου, προς 20 ευρώ.

30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Χιλιάδες τίτλοι, πλήθος εκδηλώσεων

Στις 3 Μάη ανοίγει τις «πύλες» της η 30ή Γιορτή Βιβλίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 14/5, στον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου, με διοργανωτή το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) και τη συμμετοχή 300 εκδοτών από Ελλάδα και Κύπρο (μεταξύ αυτών και η «Σύγχρονη Εποχή») που θα παρουσιάσουν την παραγωγή τους σε 254 περίπτερα.

Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του θεσμού μέσα από την έκθεση «Τριάντα χρόνια Γιορτή Βιβλίου», θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις του αφιερώματος «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου», θα κερδίσουν βιβλία και ταξίδια με το ειδικό κουπόνι της Γιορτής, θα συναντήσουν πάνω από είκοσι συγγραφείς που θα βρίσκονται εκεί για να υπογράψουν τα βιβλία τους και θα απολαύσουν τρία θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Στα εγκαίνια ο ΣΕΒΑ θα τιμήσει δύο από του διοργανωτές της 1ης Γιορτής του 1978, τους Δημήτρη Παπαδήμα και Γιώργο Δαρδανό.

Το αφιέρωμα για τα ΜΜΕ και το βιβλίο περιλαμβάνει τις ενότητες: «Η Συμβολή του Τύπου στο Χώρο του Βιβλίου», «Κριτική, κριτικοί και Βιβλίο», «Το Βιβλίο στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση», «Το Βιβλίο στον ξένο Τύπο», «O ρόλος του Internet στο χώρο του Βιβλίου - Η περίπτωση των blogs: μια διαφορετική συνάντηση», «Ηλεκτρονικά Περιοδικά: οπτικές και προοπτικές».

Στις ξεχωριστές εκδηλώσεις για τα παιδιά περιλαμβάνονται οι παραστάσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη στα σκαλάκια περιμένει» (αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών 4/5 7 μ.μ., 6/5 11.30 π.μ., 12/5 7 μ.μ., 13/5 11.30 π.μ.), «Μια ΣυνΝΕΦΟπεριπέτεια από τους ΗχόΜΥΘΟΥΣ» (13/5, 1 μ.μ.), «Ο Μικρός Πρίγκιπας στο δρόμο των Βιβλίων» (11/5, 7 μ.μ.).

Ωρες λειτουργίας, καθημερινά: 6 μ.μ. - 10.30 μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο: 6 μ.μ. - 11 μ.μ., Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 10.30 μ.μ.

Η ιστορία της «Γκερνίκα»

Την ιστορία του συγκλονιστικού πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Γκερνίκα» παρουσιάζει η έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα (7.30 μ.μ.), στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5). Διοργανώνεται από το Ινστιτούτο «Θερβάντες» με αφορμή τα 70 χρόνια από το βομβαρδισμό της ομώνυμης πόλης από τους Γερμανούς ναζιστές ομοϊδεάτες του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο. Το γεγονός αυτό είχε εμπνεύσει τον Πάμπλο Πικάσο να ζωγραφίσει το θρυλικό πίνακα. Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία του έργου από την πραγματοποίησή του (όταν η Δημοκρατική Κυβέρνηση, το 1937, τον «παράγγειλε» στο ζωγράφο) έως την επιστροφή του, από τις ΗΠΑ, το 1981 στην Ισπανία, όπως χρόνια διεκδικούσε ο δημιουργός του.

Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που πραγματοποιείται σε επιμέλεια Γκονθάλο Αρμέρο, περιλαμβάνει μια αναπαραγωγή του πίνακα (3,40Χ1,60) και μια επιλογή λεπτομερειών που συνοδεύονται από κείμενα των: Θέσαρ Βαγιέχο, Μπλας ντε Οτέρο, Πολ Ελιάρ, Χοσέ Ανχελ Βαλέντε, Χοσέ Μπεργκαμίν, Χουάν Λαρέα, Ραφαέλ Αλμπέρτι κ.ά. Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως 4/5, συνοδεύει εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΣΥΝ ΚΑΤΙ»
«Η σχέση σας ... προωθείται»

Το θεατρικό σχήμα «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» θα παρουσιάσει από τις 10 Μάη και για 30 παραστάσεις στο Θέατρο «Μέλι», το έργο του Ζαφείρη Βάλβη «Η σχέση σας ...προωθείται», σε σκηνοθεσία - διασκευή Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Ενα έργο που καταπιάνεται με την περιπέτεια των ανθρώπινων σχέσεων. Γραμμένο σε άμεση και καθημερινή γλώσσα φέρνει στην επιφάνεια τα ψέματα και τις αλήθειες των ερωτικών και φιλικών σχέσεων, σχολιάζοντας το φαίνεσθαι και το είναι της ανθρώπινης ύπαρξης. Ενα «σκηνικό παιχνίδι» με γνώμονα το λόγο και την εικόνα.

Επτά νέοι ηθοποιοί και ένας πρωτοεμφανιζόμενος, νέος συγγραφέας με το δάσκαλό τους Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο ενώνουν τις δυνάμεις τους και συναντιούνται θεατρικά, προκειμένου να «προωθήσουν» και να υπηρετήσουν το νέο ελληνικό θεατρικό έργο. Ετσι, δημιουργήθηκε το θεατρικό σχήμα ΣΥΝ ΚΑΤΙ, που με όχημα το έργο του Ζαφείρη Βάλβη, κάνει το θεατρικό του ξεκίνημα.

Σκηνικά - κοστούμια Κούλα Γαλιώνη, μουσική Αλέξανδρος Ραγκούσης. Παίζουν: Πάνης Καλοφωλιάς, Νίκη Γαβριηλίδου, Μαρία Καψή, Μαρία Μαγγίνα, Τίνα Πετμεζά, Κωστής Σαββιδάκης, Κική Σαρηγιαννίδη.

Αφιερωμένη στον Θ. Αγγελόπουλο

Αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο είναι η αποψινή βραδιά, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270628). Με αφορμή τα γενέθλια του σκηνοθέτη, θα γίνουν προβολές αφιερωμένες στο έργο του. Θα προβληθούν: Tο ντοκιμαντέρ «Το τέλος μιας αιωνιότητας» του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, αποσπάσματα από την κινηματογράφηση παράστασης αφιερωμένης στο Θ. Αγγελόπουλο, που σκηνοθέτησε ο Αλ. Λαμπρίδης, αποσπάσματα καταγραφών που πραγματοποίησε ο Αλ. Λαμπρίδης στη διάρκεια της προετοιμασίας και των γυρισμάτων της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει» και αγαπημένες σκηνές από ταινίες του. Οι προβολές θα συνοδευτούν από ακρόαση μουσικών των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου.

Ζωγραφική στη Νίκαια

Εργα ζωγραφικής του Σωτήρη Γρηγοριάδη φιλοξενεί ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) του Δήμου Νίκαιας. Η έκθεση περιλαμβάνει ελαιογραφίες σε μουσαμά και ζωγραφικές εφαρμογές σε παλιά ξύλα. Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα από τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του. Η θεματολογία του δημιουργού εστιάζεται στα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης τα οποία λειτουργούν ως ταυτότητα στα έργα του. Ο Σ. Γρηγοριάδης έχει ενεργή δράση στα κοινά. Εργα του βρίσκονται σε διάφορους χώρους, όπως στο κτίριο της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 5/5 και λειτουργεί: 10π.μ.-12μ. και 6μ.μ.-9μ.μ.

Μ. Πασχαλίδης στη Θεσσαλονίκη

Επιστροφή και πάλι για τον Μίλτο Πασχαλίδη στο «Cafe Americain», στη Θεσσαλονίκη, σήμερα και αύριο. Και σε αυτές τις εμφανίσεις, παρέα με τους συνεργάτες του μουσικούς θα παρουσιάσει τραγούδια από τη δεκαπεντάχρονη πορεία του, από την εποχή των «Χαΐνηδων» μέχρι σήμερα, τους δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές Συνήθειες», «Βυθισμένες Αγκυρες», «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο Χρόνος», καθώς και διασκευές από το έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι (Cafe Americain: Λ. Βασ. Ολγας 156, τηλ. 2310.410.124).

Μνημόνιο συνεργασίας για το Πολιτιστικό Ετος της Ελλάδας στην Κίνα, υπέγραψαν χτες στο Πεκίνο ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης και ο Κινέζος ομόλογός του, Σουν Τζιάτζενγκ. Το εν λόγω Ετος θα διαρκέσει από τον Οκτώβρη του 2007 και μέχρι την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, το 2008.

Τρεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις αρχιτεκτονικής εγκαινιάζονται σήμερα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Πρόκειται για τις εκθέσεις: «Το αόρατο νήμα. Αναδρομή στο έργο του Αλέξανδρου Τομπάζη», «Atelier 66. Η αρχιτεκτονική του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη» και «Αρχιτεκτονικά Θέματα, 40 χρόνια». Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την αναγόρευση των τεσσάρων διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, σε επίτιμους διδάκτορες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ