ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις «κουκουλοφόρων»

Από την επίθεση με μολότοφ προχτές το βράδυ στα Εξάρχεια

Eurokinissi

Από την επίθεση με μολότοφ προχτές το βράδυ στα Εξάρχεια
Συνεχίστηκαν, για τέταρτη μέρα, οι επιθέσεις από ομάδες «κουκουλοφόρων», σε αστυνομικά τμήματα, με βόμβες μολότοφ. Χτες, ήταν η σειρά του ΑΤ Ζωγράφου, όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 3.55 τα ξημερώματα της Παρασκευής δύο ομάδες των 15-20 ατόμων πλησίασαν την περίφραξη του ΑΤ Ζωγράφου και πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά του κτιρίου και της διμοιρίας που ήταν έξω απ' αυτό. Ακολούθησε «απάντηση» από τις αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χειροβομβίδων «κρότου-λάμψης», ενώ οι ομάδες «κουκουλοφόρων» απομακρύνθηκαν προς το εσωτερικό της Πολυτεχνειούπολης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΓΑΔΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν υλικές ζημιές σε δύο ΙΧ και μια μοτοσικλέτα.

Το μπαράζ των επιθέσεων εγείρει εύλογα ερωτήματα όχι μόνο για τη σκοπιμότητά τους, αλλά και για το ποιους τελικά ωφελούν. Να υπενθυμίσουμε ότι το περιστατικό αυτό έρχεται μια μέρα μετά την επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων και τις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, μέσα στη βδομάδα, έγιναν κι άλλες αντίστοιχες επιθέσεις, καθώς και σε πολιτικά γραφεία πολιτικών.

Ολα αυτά, φυσικά, ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου», για μια σειρά από κατασταλτικά μέτρα, που θα ληφθούν με πρόσχημα και αφορμή τέτοιες επιθέσεις. Είναι βούτυρο στο ψωμί όσων απεργάζονται κι άλλη καταστολή σε βάρος του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προχτεσινό του σχόλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες «χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται από τις δυνάμεις του συστήματος που επιδιώκουν να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα για να επιβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική».

Ο Β. Πολύδωρας

Την απομόνωση της «πολιτικής βίας», όπως τη χαρακτήρισε, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ζήτησε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια με τις επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά των αστυνομικών.

Εκανε λόγο για «άβατο των Εξαρχείων», που δε δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά «υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι για το «άβατο» αυτό «φταίνε όσοι εξέθρεψαν αντί να απομονώσουν αυτή την πολιτική βία εδώ και τριάντα χρόνια».

Το ΠΑΣΟΚ

Για «ένταξη» των «κουκουλοφόρων σε ένα γενικότερο σχεδιασμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου. Ο ίδιος ...ξέχασε προφανώς ότι τις ίδιες πρακτικές που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ χρησιμοποίησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τον στημένο κλεφτοπόλεμο «Αστυνομίας - κουκουλοφόρων» για να καταστείλουν λαϊκές κινητοποιήσεις και να χτυπήσουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ο Π. Ευθυμίου έκανε λόγο για «επιχειρησιακή ανικανότητα ορισμένης ηγεσίας της Αστυνομίας» και «επιχειρησιακή ανεπάρκεια του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα», απέδωσε προσωπικές ευθύνες στο πρωθυπουργό και έσπευσε να ζητήσει την ένταση της αστυνομοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την «άμεση λήψη μέτρων» και ισχυρίστηκε: «Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είχαμε φροντίσει ώστε να υπάρχει ο αρτιότερος δυνατός εξοπλισμός, η διαρκής παρουσία της Αστυνομίας στους χώρους ευθύνης της»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλείνει» το σκάνδαλο των ομολόγων!

Κινήσεις τακτικής με στόχο να «απεγκλωβιστεί» η ίδια από τη φθορά της υπόθεσης, αλλά και να παραμείνουν «εγκλωβισμένα» τα ασφαλιστικά ταμεία στον τζόγο της χρηματαγοράς

«Λήξαν» επιχειρεί να κηρύξει η κυβέρνηση το σκάνδαλο των ομολόγων, επιδιώκοντας αφ' ενός να «απεγκλωβιστεί» από την παρατεταμένη παραμονή του θέματος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά και επειδή θέλει να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Οι κινήσεις τακτικής και οι ελιγμοί που έκανε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση έχουν φανερό στόχο το κουκούλωμα της υπόθεσης, αλλά και να μείνουν «εγκλωβισμένα» τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο της χρηματαγοράς.

Η κυβερνητική θέση για την τακτική που θα ακολουθηθεί στο εξής συνοψίζεται στις φράσεις που είπε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Σε όλα τα θέματα έχουν δοθεί απαντήσεις» και «η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να γίνει»... Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σ. Τσιτουρίδης υπέδειξε στους δημοσιογράφους πως «πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι έχουμε δώσει πλήρεις εξηγήσεις για τα ομόλογα»...

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η σκόπιμα θολή και αποπροσανατολιστική θέση, που εξέφρασε προχτές στη Βουλή ο Γ. Αλογοσκούφης, πως «αν χρειαστεί κάποιο ταμείο να ρευστοποιήσει νωρίτερα θα αντικαταστήσουμε αυτό το ομόλογο από άλλο ομόλογο», αποτελεί τη βάση για την πολυπόθητη «έξοδο από την κρίση» και μετά από αυτή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να συζητηθεί, αφού παρέχεται τάχα «κρατική εγγύηση για τις τυχόν απώλειες που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τα δομημένα ομόλογα».

Παράλληλα, η προεξοφλούμενη ως βέβαιη θετική έκβαση της πρότασης της «JP Morgan» για επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, θεωρούν ότι θα δώσει πειστική απάντηση στο καθολικό αίτημα των εργαζομένων «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Η απάντηση στην πρόταση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού μεταφέρθηκε για την ερχόμενη βδομάδα...

Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να αναγνωρίσει ζημιές σε άλλα Ταμεία πέρα από το ΤΕΑΔΥ από τις επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα ούτε έχει πρόθεση να τα αντικαταστήσει παντού, εκτός των άλλων γιατί συνεχίζει να τα διαφημίζει ως «επικερδή και αποδοτική επένδυση». Διόλου τυχαία ο Ευ. Αντώναρος μίλησε χτες για «ένα και μοναδικό θέμα όπου υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς», εννοώντας προφανώς τις προμήθειες για το ομόλογο που αγόρασε το ΤΕΑΔΥ και άλλα τρία Ταμεία. Για όλα τα υπόλοιπα απλά «γίνεται διαχειριστικός έλεγχος»...

Παράλληλα, επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση με αιχμή την ταχύτερη προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ερμηνεύουν το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ως στήριξη των λαϊκών στρωμάτων στις ...αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται. «Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στηρίζει το έργο της σημερινής κυβέρνησης. Οπως στηρίζει, βεβαίως, και το μεταρρυθμιστικό έργο, τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προχωρούν και γίνονται απτές και χειροπιαστές από όλους τους Ελληνες πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος. Βέβαια, δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα πώς η κυβέρνηση θα απαντήσει στο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της «κοινής γνώμης», που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, για επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία. Ούτε, βέβαια, είχε κάποια εξήγηση στο γιατί το 65% πιστεύει ότι δε θα επιστραφούν ποτέ...

Την ίδια στιγμή, μάλλον αποκλείεται η διεξαγωγή των εκλογών πριν το φθινόπωρο, καθώς το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε χτες την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Βιετνάμ από 18 έως 27 του Μάη.

ΠΑΣΟΚ
Συμφωνεί με την Ντόρα ο Θ. Πάγκαλος

Τη «σύμπλευση» του δικομματισμού στην πολιτική του «ευρωμονόδρομου» και στην προώθηση των νεοταξικών σχεδιασμών μέσα από την εξωτερική πολιτική, παραδέχτηκε με προχτεσινή του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος.

«Στην εξωτερική πολιτική το μεγάλο ντοσιέ της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να συμπλεύσουμε σε σειρά θεμάτων. Πώς εγώ θα αρχίσω να βρίζω την Ντόρα διότι κάνει πολιτική με την οποία επί της ουσίας συμφωνώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος. Στην ίδια συνέντευξη και αναφερόμενος στην παράδοση Οτσαλάν από την ελληνική κυβέρνηση στους Τούρκους καθ' υπόδειξη των Αμερικάνων ανέφερε ότι «ο χειρισμός της υπόθεσης έγινε με τη συμμετοχή και έγκριση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη».

Ο Θ. Πάγκαλος, επιχειρώντας να στηρίξει την επιχείρηση παραπλάνησης της «Χαριλάου Τρικούπη» ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε «νέα πορεία» μετά την κυβερνητική του θητεία, δήλωσε ότι «τη δεύτερη τετραετία Σημίτη διαλύθηκε η χώρα», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι αυτό οφείλεται στο ότι «δεν προωθήθηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»... Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, αναφέροντας ότι «επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις».

Εξάλλου, χτες ο Γ. Παπανδρέου παρέθεσε γεύμα στον Κ. Σημίτη. Αναφερόμενος στη συνάντηση ο Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι «έγινε με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου και αφορούσε κυρίως σε ευρωπαϊκά θέματα, καθώς οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι κλειδί για την πορεία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως ανέφεραν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, διαπιστώθηκε ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, «η Ελλάδα είναι απούσα από τις εξελίξεις, κινούμενη σε κλίμα εσωστρέφειας με ευθύνη της κυβέρνησης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι το κόμμα θα μελετήσει την επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, για διάλογο σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν το Φλεβάρη του 2008.

Αν και το ΔΗΚΟ θεωρεί πρόωρη την προεδρολογία, η επιστολή Αναστασιάδη θα μελετηθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ανέφερε ο κ. Καρογιάν. Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν επιδίωξη του ΔΗΚΟ είναι να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η συνεργασία με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, την οποία χαρακτήρισε δημιουργική. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα πρέπει υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις στο Κυπριακό και σε κύρια θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, ο γραμματέας του κόμματος Αντώνης Κουταλιανός, δήλωσε ότι απορρίπτεται εκ προοιμίου η αναζήτηση συγκλίσεων και κοινού υποψηφίου με τον ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές. Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Κουταλιανός, επιδιώκει συνεργασίες στις προεδρικές εκλογές στη βάση μιας προοδευτικής κατεύθυνσης με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει πολιτική και ιδεολογική σύγκλιση.

Επισήμανε επίσης ότι μέγιστο κριτήριο για την ΕΔΕΚ «είναι μια διεκδικητική και πατριωτική διαχείριση του εθνικού θέματος και μια εσωτερική διακυβέρνηση αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής».

Στηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση ο Αγ. Μαρίνος

Ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου, Φιορένζο Στόλφι, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Ο κύριος Στόλφι επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή, ειρηνική επανένωση της Κύπρου, χωρίς ξένες στρατιωτικές παρουσίες και ξένες επεμβάσεις.

Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Στόλφι αντάλλαξε απόψεις για το ρόλο των μικρών κρατών και την ανάγκη συντονισμού τους.

Τον συνεχάρη επίσης, γιατί ο Αγιος Μαρίνος έχει αποδείξει, τώρα που ασκεί την προεδρία των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι και τα μικρά κράτη μπορούν να υπηρετήσουν σε διεθνείς οργανισμούς με την ίδια, εάν όχι και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι τα μεγάλα κράτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου υπέγραψε με τον Κύπριο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, υπουργό Γεωργίας συμφωνία συνεργασίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

ΑΕΔΑΚ ΙΚΑ
Τζογάρισε σε δομημένα ομόλογα

Σε δομημένα ομόλογα είχαν τοποθετήσει τις εισφορές των εργαζομένων όχι μόνο μεμονωμένα ταμεία μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών, αλλά και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ) που έχουν δημιουργήσει το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οι τρεις δηλαδή μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας. Το ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά των δομημένων ανέρχεται στα 30,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις της διοίκησης του ΙΚΑ, στο ερώτημα του Θωμά Κακκαβά, στελέχους του ΠΑΜΕ και εκπροσώπου των εργαζομένων στη διοίκηση του Ταμείου, για το πού ακριβώς και πώς επενδύει η ΑΕΔΑΚ στην οποία συμμετέχει το Ταμείο. Στη συζήτηση μάλιστα, που έγινε στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ, προέκυψε όχι μόνο τοποθέτηση χρημάτων στα υψηλού ρίσκου δομημένα ομόλογα, αλλά και πως ουσιαστικά η διοίκηση δεν έχει κανένα λόγο στο πώς θα επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων, αφού κουμάντο κάνουν οι διαχειριστές.

Ετσι η δήθεν αξιόπιστη τοποθέτηση των εισφορών μέσω της ΑΕΔΑΚ, την οποία μάλιστα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει χαρακτηρίσει «υπόδειγμα» επενδυτικής συμπεριφοράς, αποδεικνύεται πως και αυτή ενέχεται σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Μέργος στη συνεδρίαση ομολόγησε ότι «στις επιλογές των διαχειριστών το 2005 και 2006 υπήρχαν και μερικά από τα ειδικής έκδοσης ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. δηλαδή τα δομημένα ομόλογα) και όπως μας διαβεβαίωσαν οι διαχειριστές, οι επιλογές αυτές υπαγορεύτηκαν αποκλειστικά και μόνο από την ανάγκη καλύτερης διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου»!

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι τουλάχιστον αφελείς, αν δεν είναι προκλητικοί. Αραγε υπήρχε περίπτωση οι διαχειριστές να πρότειναν την τοποθέτηση σε δομημένα ομόλογα και να μην το δικαιολογούσαν ότι έτσι θα είναι καλύτερα για το Ταμείο; Μήπως όλοι οι διαχειριστές με τέτοιες δικαιολογίες δεν έσπρωξαν τα δομημένα ομόλογα στην αγορά; Μπορεί η διοίκηση του ΙΚΑ να οχυρώνεται πίσω από τέτοιους έωλους ισχυρισμούς;

Ούτε βέβαια «πιάνει τόπο» το επιχείρημα ότι μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις αυτές δεν είναι ζημιογόνες και πως αποφέρουν κάποια οφέλη. Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση του ΙΚΑ θεωρεί ότι οι αποδόσεις «πρέπει να κρίνονται από απόψεως αποτελέσματος στο τέλος κάθε περιόδου διαχείρισης...». Ομως το ζητούμενο και στην περίπτωση της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, όπως και των άλλων ταμείων, δεν είναι τελικά οι αποδόσεις, αλλά εάν οι διοικήσεις των ταμείων, όπως και η κυβέρνηση, νομιμοποιούνται να τζογάρουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, στο χρηματιστήριο και αλλού, όπως κατά κόρον κάνουν μέχρι σήμερα.

Μια τέτοια εξουσιοδότηση δεν την έχουν από τους εργαζόμενους οι οποίοι απαιτούν να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα και να σταματήσει ο τζόγος κάθε μορφής.

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Οι τράπεζες σε πρώτο ρόλο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με τις εκδόσεις δομημένων ομολόγων διεκδικούν οι τράπεζες και όχι μόνο για την τουλάχιστον ύποπτη ή και κραυγαλέα, σε ορισμένες περιπτώσεις, «κακοδιαχείριση» της περιουσίας των «πελατών» τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα δομημένα ομόλογα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα Ταμεία φτάνουν σε 1,26 δισ. ευρώ. Από αυτά το κράτος (υπουργείο Οικονομίας) εξέδωσε τα 774,4 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 485,5 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν από τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια επίσης τα φόρτωσαν στα Ταμεία, εξασφαλίζοντας οι ίδιες υπέρογκα κέρδη.

Ενα τέτοιο τραπεζικό ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ με εκδότη την Εμπορική Τράπεζα φορτώθηκε στο Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στις 15 Μάρτη 2007, όταν ήδη είχε ξεσπάσει ο θόρυβος γύρω από το «δομημένο» τζόγο. Για το συγκεκριμένο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας Αντ. Κροντηράς δήλωσε χτες πως η τράπεζά τους, όπως και όλες οι άλλες τράπεζες, έχουν εκδώσει τέτοια ομόλογα. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την πώλησή του.

Δυστοκία παρουσιάζεται και για την επιστροφή πίσω στο Δημόσιο του ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ που κατέληξε στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Σχετική πρωτοβουλία εμφανίστηκε να έχει αναλάβει ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας, η «JP Morgan», η οποία κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Τα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί πως το αργότερο μέχρι χτες θα είχε τελεσφορήσει, κάτι που όμως δεν είχε συμβεί. Με σχετική βεβαιότητα η όλη δυστοκία φανερώνει πως στην αλυσίδα των επιτηδείων («Morgan» - «Asset Management» - «Hyperbank» - «Ακρόπολις») ψάχνονται ακόμη για τις μίζες της διαδρομής και για το ποιος και αν θα τις επιστέψει...

ΚΟΑ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 3 του Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι λαϊκοί αγώνες στην Τουρκία και η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΤ.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Δεσκάτης Γρεβενών του ΚΚΕ θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου Δεσκάτης.

-- Σε εκδήλωση της ΚΟ Σερβίων του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο Σερβίων.

Προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη

-- Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ν. Μπελογιάννη διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο».

-- Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει και η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στο «πάρκο Ματσόπουλου».

ΠΑΣΟΚ
Εκτός κριτικής η πολιτική τζογαρίσματος

Για «οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης» με το σκάνδαλο των ομολόγων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου.

Επιλέγοντας να αφήσει έξω από την κριτική του την πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, την οποία εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Ευθυμίου χρησιμοποίησε τις τελευταίες εξελίξεις σαν εφαλτήριο για την όξυνση του δικομματικού καυγά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «γραμμή της συγκάλυψης» θα «προκαλέσει φθορά και αποσύνθεση στην κυβέρνηση» που, όπως προέβλεψε, «θα την οδηγήσει σε κατάρρευση».

Ο Π. Ευθυμίου επιτέθηκε στον πρωθυπουργό δηλώνοντας ότι κρύβεται και τον κάλεσε «να απαντήσει στους ασφαλισμένους για το θέμα των Ταμείων, να αποδεχτεί τις πολιτικές του ευθύνες και να επιστρέψει τα χρήματα στα Ταμεία πριν τις εκλογές». Μια επιστροφή των χρημάτων που το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, περιορίζει στην κλοπή της τελευταίας τριετίας και όχι στην τεράστια χασούρα που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την αγορά μετοχών στο Χρηματιστήριο, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ