Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Οι τράπεζες σε πρώτο ρόλο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με τις εκδόσεις δομημένων ομολόγων διεκδικούν οι τράπεζες και όχι μόνο για την τουλάχιστον ύποπτη ή και κραυγαλέα, σε ορισμένες περιπτώσεις, «κακοδιαχείριση» της περιουσίας των «πελατών» τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα δομημένα ομόλογα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα Ταμεία φτάνουν σε 1,26 δισ. ευρώ. Από αυτά το κράτος (υπουργείο Οικονομίας) εξέδωσε τα 774,4 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 485,5 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν από τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια επίσης τα φόρτωσαν στα Ταμεία, εξασφαλίζοντας οι ίδιες υπέρογκα κέρδη.

Ενα τέτοιο τραπεζικό ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ με εκδότη την Εμπορική Τράπεζα φορτώθηκε στο Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στις 15 Μάρτη 2007, όταν ήδη είχε ξεσπάσει ο θόρυβος γύρω από το «δομημένο» τζόγο. Για το συγκεκριμένο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας Αντ. Κροντηράς δήλωσε χτες πως η τράπεζά τους, όπως και όλες οι άλλες τράπεζες, έχουν εκδώσει τέτοια ομόλογα. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την πώλησή του.

Δυστοκία παρουσιάζεται και για την επιστροφή πίσω στο Δημόσιο του ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ που κατέληξε στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Σχετική πρωτοβουλία εμφανίστηκε να έχει αναλάβει ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας, η «JP Morgan», η οποία κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Τα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί πως το αργότερο μέχρι χτες θα είχε τελεσφορήσει, κάτι που όμως δεν είχε συμβεί. Με σχετική βεβαιότητα η όλη δυστοκία φανερώνει πως στην αλυσίδα των επιτηδείων («Morgan» - «Asset Management» - «Hyperbank» - «Ακρόπολις») ψάχνονται ακόμη για τις μίζες της διαδρομής και για το ποιος και αν θα τις επιστέψει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ