Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκάθαρο «ναι» από την ελληνική κυβέρνηση

Συμφώνησε στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων σε όλη την Ευρώπη η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Οσλο

Τα χαμόγελα της Ελληνίδας ΥΠΕΞ δεν μπορούν να κρύψουν την επικινδυνότητα της απόφασης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στην οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση

Eurokinissi

Τα χαμόγελα της Ελληνίδας ΥΠΕΞ δεν μπορούν να κρύψουν την επικινδυνότητα της απόφασης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στην οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση
«Η αντιπυραυλική ζώνη πρέπει να καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης και το σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ». Με αυτά τα λόγια η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε απόλυτα τις αμερικανικές θέσεις και στήριξε απερίφραστα τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον για ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη. Ανοιξε, επίσης, διάπλατα την πόρτα να εγκατασταθούν αυτά και στη χώρα μας, ενώ πυροδότησε την πολιτική που οδηγεί στην ένταση των εξοπλισμών.

Οι τοποθετήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Οσλο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι έγινε μια ευρύτατη συζήτηση για το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» και ότι το κλίμα «δεν ήταν και πολύ ευχάριστο», εξαιτίας των έντονων ενστάσεων για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τις οποίες διατυπώνει η Μόσχα. «Πρέπει, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, να απαντηθούν όλοι οι προβληματισμοί της Μόσχας και πρέπει να ακουστεί ότι το εν λόγω αντιπυραυλικό σύστημα είναι αμυντικό και δε στρέφεται κατά της Ρωσίας».

Μιλώντας γενικότερα για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα, αλλά «η άποψή μας είναι ότι πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης».

Αναλυτική συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας έγινε και για την προοπτική του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου, όπου η Ντ. Μπακογιάννη ανέπτυξε την ελληνική θέση, λέγοντας ότι η χώρα μας υποστηρίζει ως απολύτως απαραίτητη τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Στην ευρύτερη στόχευσή μας πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της Σερβίας. Χωρίς σταθερή Σερβία οι απαντήσεις στα προβλήματα της περιοχής θα είναι πιο δύσκολες, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης και ευχόμαστε να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου».

Ως προς το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, η θέση της Ελλάδας - εξήγησε - είναι υπέρ της ένταξης των εν λόγω χωρών, αλλά «ήμασταν ξεκάθαροι ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο το ΝΑΤΟ αν δεν έχουν επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Η συζήτηση για το Αφγανιστάν - το οποίο αποτελεί τη μεγάλη δέσμευση του ΝΑΤΟ - έδειξε, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον οικονομικό, πολιτικό και αναπτυξιακό τομέα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για την ανόρθωση του κράτους.

«Η απάντηση στα προβλήματα του αφγανικού λαού είναι να έρθουν καλύτερες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Διευκρινίσεις» Κουμουτσάκου

Αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση επιχειρώντας να διασκεδάσει τις καθ' όλα δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών. Στη δήλωσή του, με την οποία απαντά «στις επιχειρούμενες ερμηνείες ή και παρερμηνείες των σαφών δηλώσεων» της Ντ. Μπακογιάννη, ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρει: «Δεν τίθεται, ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί, θέμα εγκατάστασης στην Ελλάδα τμημάτων της αντιπυραυλικής ασπίδας». Η διευκρίνιση αυτή καθόλου δεν αλλάζει την ουσία, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση υπερασπίζεται την εγκατάσταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη και επιδιώκει να βάλει τη χώρα μας «υπό την προστασία της». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παραπέμπει στην «κοινή διαβούλευση ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Εντονη αντίδραση από Βλ. Πούτιν

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην επιμονή του ΝΑΤΟ για εφαρμογή του σχεδίου των ΗΠΑ περί εγκατάστασης στην Τσεχία και στην Πολωνία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, με το πρόσχημα της «απειλής επίθεσης με πυραύλους από το Ιράν ή τη ΛΔ Κορέας», μετά και τη διήμερη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας στο Οσλο.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλ. Πούτιν, απαντώντας στη θέση των «26» ότι η «ασπίδα» δε διαταράσσει τη στρατηγική ισορροπία στην Ευρώπη, «αυτά τα συστήματα θα ελέγχουν τη ρωσική επικράτεια έως τα Ουράλια αν δεν πάρουμε αντίμετρα, και θα το πράξουμε». Προχώρησε δε ακόμα περισσότερο τονίζοντας ότι «η απειλή των αμοιβαίων ζημιών, ακόμη και αυτή μιας αμοιβαίας καταστροφής, πολλαπλασιάζεται. Δεν είναι απλώς ένα αμυντικό σύστημα, είναι ένα μέρος του (παγκόσμιου) συστήματος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου».

Καταλήγοντας ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου «συστήματα του αμερικανικού στρατηγικού πυρηνικού συμπλέγματος εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και για μας αυτό σημαίνει πως βλέπουμε μια ανάπτυξη "Πέρσινγκ" στα σύνορά μας, είναι μια απολύτως όμοια απειλή», κάνοντας παραλληλισμό με τον αμερικανικό βαλλιστικό πύραυλο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, απαντώντας στο αίτημα του Βλ. Πούτιν να εφαρμόσει το ΝΑΤΟ τη συνθήκη του 1990 - η οποία προβλέπει τη μείωση των στρατιωτικών αεροσκαφών, τανκς και άλλων μη πυρηνικών βαρέων οπλισμών στην Ευρώπη και σημειώνει τις τοποθεσίες όπου μπορούν να αναπτυχθούν, συνδέοντάς τη με τα αμερικανικά σχέδια - σημείωσε ότι η «θέση της Συμμαχίας είναι γνωστή και δεν αλλάζει», αναφερόμενος στην απαίτηση του ΝΑΤΟ να αποσυρθεί η Ρωσία από τη Γεωργία και τη Μολδαβία, προκειμένου να γίνει αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ