Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μονοπωλιακά υπερκέρδη

«Τα 9,28 δισεκατομμύρια δολάρια έφθασε η κερδοφορία του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil στο πρώτο τρίμηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς».

Η παραπάνω είδηση, που έκανε προχτές το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων, στην Ελλάδα πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων μέχρι και ...απαρατήρητη. Την «αλιεύσαμε» από την οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και την αναδημοσιεύουμε αυτούσια, γιατί θεωρούμε ότι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον, της παραπάνω είδησης των 37 λέξεων, βρίσκεται - μεταξύ άλλων - στο γεγονός ότι: Πρώτον, τα 9,28 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη, που μοιράστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2007 οι μεγαλομέτοχοι της «Exxon Mobil», ξεπερνούν κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό πολλών αναπτυσσόμενων χωρών. Δεύτερον, οι πολυεθνικές εταιρείες ανά τον κόσμο θησαυρίζουν σε βάρος των λαών του κόσμου, αξιοποιώντας δεόντως το καθεστώς των «απελευθερωμένων» αγορών και τιμών που έχουν θεσπίσει για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών.

Χάρη σ' αυτό το καθεστώς - που επιτρέπει στους κάθε είδους βαρόνους της αγοράς να φουσκώνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές - οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια εξασφαλίζουν όλο και μεγαλύτερα μονοπωλιακά υπερκέρδη. Κέρδη και υπερκέρδη, που προέρχονται από ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την όλο και μεγαλύτερη καταλήστευση των λαϊκών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ