ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΑΣΟΚική προεκλογική αγυρτεία

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Μια πρωτόγνωρη «εργολαβία» προεκλογικής εξαπάτησης των αγροτών του Νομού Ηρακλείου ανέλαβε η ΠΑΣΟΚική διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ).

Η «πράσινη» διοίκηση της ΟΑΣΝΗ έστησε ένα προεκλογικό «σόου», καλώντας τους αγρότες του νομού, και ιδιαίτερα τους αμπελουργούς, να παραδώσουν τα εκλογικά βιβλιάριά τους, με την πρόφαση ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει εντάξει στην ψευτο-ρύθμιση για τα πανωτόκια. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα εξαιρέσεων από την ψευτο-ρύθμιση για τα πανωτόκια, αλλά θέμα πραγματικής ρύθμισης όλων των αγροτικών χρεών.

Το τελευταίο, όμως, τα «τζίνια» της ΟΑΣΝΗ φρόντισαν να το κάνουν «γαργάρα» και με κουτοπόνηρο τρόπο αξίωσαν όψιμα να ενταχθούν οι αμπελουργοί σε μια κατάπτυστη ρύθμιση, στην οποία μάλιστα η κυβέρνηση τους είχε ήδη εντάξει. Παράλληλα, έδωσαν την ευκαιρία χτες στον υπουργό Γεωργίας να δείξει ότι... νοιάζεται ιδιαίτερα για τους αμπελουργούς του Ν. Ηρακλείου και να ανακοινώσει ότι η ΑΤΕ δεν κάνει καμία εξαίρεση στους πελάτες της. Μετά από αυτό δε μένει τίποτα άλλο για τους διοικούντες της ΟΑΣΝΗ, παρά να δηλώσουν πομπωδώς ότι με την παρέμβασή τους η κυβέρνηση τακτοποίησε το πρόβλημα!

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως κυβέρνηση και ΟΑΣΝΗ αξιοποιούν τα προβλήματα των αγροτών για να τους κοροϊδέψουν και να υφαρπάσουν την ψήφο τους: «Η τακτική της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ - σημειώνει χαρακτηριστικά - αποτελούσε και αποτελεί το "Δούρειο Ιππο" έναντι των διεκδικήσεων των αγροτών».

Και αποκαλύπτοντας τα βρώμικα παιχνίδια που στήνει η ηγεσία της ΟΑΣΝΗ στις πλάτες των αγροτών, καλώντας τους να απέχουν από τις εκλογές στις 9 του Απρίλη, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ θέτει τα εξής ξεκάθαρα ερωτήματα: «Γιατί δεν καλεί τους αγρότες να καταψηφίσουν τις πολιτικές εκείνες που αποφασίζει η κυβέρνηση και συμφωνεί η ΝΔ και τα άλλα κόμματα; Γιατί δεν τους καλεί να αγωνιστούν και μετά τις 9 του Απρίλη; Γιατί δε λέει ότι και αυτή ουσιαστικά συμφωνεί με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης;».

«Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες να μη χάσουν την ευκαιρία σ' αυτές τις εκλογές, να τους πληρώσουν σύμφωνα με τα έργα τους και τα προγράμματά τους. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να δυναμώσουν τον αγώνα τους υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ».

«ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ» ΙΔΡΥΜΑ
Η διοίκηση ποινικοποιεί τους αγώνες

Στην ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων του «Σικιαρίδειου» Ιδρύματος για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) προχώρησε η διοίκηση του Ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και ζητούν την ορθή εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου Ν. 2470/97 σε όλους τους εργαζόμενους με την καταβολή του κινήτρου απόδοσης και του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας που δίνεται στους εργαζόμενους όλων των ιδρυμάτων από το 1992. Παράλληλα, ζητούν την ισότιμη ένταξη των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων στο Ιδρυμα στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία παραπέμπει σε αμοιβές του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, την επιστημονική αναβάθμιση του προσωπικού με συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η διοίκηση του «Σικιαρίδειου» όχι μόνο αρνήθηκε τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εργαζομένων του Ιδρύματος να προσέλθει σε διάλογο για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του συλλόγου των εργαζομένων, με την οποία ζητά να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι τρίωρες συνεχόμενες στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει από τη Δευτέρα 20 του Μάρτη. Μάλιστα, από την έναρξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων - είχαν πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία στις 6 Μάρτη 2000 και τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 7 - 10 του μήνα - η διοίκηση του Ιδρύματος εξαπέλυσε κύμα τρομοκρατίας, αποστέλλοντας έγγραφα, με τα οποία στην ουσία ακύρωνε κάθε προσπάθεια συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Η αίτηση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

«Δηλώνουμε ότι μπροστά στην αδιαλλαξία, την αυθαιρεσία και την τρομοκρατία της διοίκησης του "Σικιαρίδειου" θα προτάξουμε την ενότητά μας που στηρίζεται στα δίκαια αιτήματά μας», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, και καταγγέλλουν παράλληλα το υπουργείο Υγείας το οποίο «συνεχίζει υποκριτικά να αποποιείται των ευθυνών του».

Ευνοϊκή απόφαση για θερινό κινηματογράφο

Προβάδισμα αποκτά ο θερινός κινηματογράφος «Ελενα» έναντι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στη διαμάχη για το ποιος θα «επικρατήσει» στο χώρο που στεγάζεται σήμερα ο θερινός κινηματογράφος.

Με προσωρινή χτεσινή διαταγή του προέδρου του Δ' Τμήματος του ΣτΕ Μ. Βροντάκη, αναστέλλεται η επίταξη του χώρου που στεγάζεται ο κινηματογράφος «Ελενα» επί της οδού Αντιφύλλου 47 στην περιοχή Ζωγράφου, προκειμένου να ανεγερθεί νηπιαγωγείο από τον ΟΣΚ.

Για την έκδοση της απόφασης (προσωρινή διαταγή) του προέδρου του Δ' Τμήματος του ΣτΕ «βάρυνε» η ανάγκη να διατηρηθούν οι θερινοί κινηματογράφοι, που αποτελούν μοναδικά κοσμήματα για την πόλη της Αθήνας. Απ' ό,τι φαίνεται, το δικαστήριο αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς τους ΟΣΚ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλος χώρος για την ανέγερση νηπιαγωγείου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο ιδιοκτήτης του χώρου και ο επιχειρηματίας του θερινού κινηματογράφου «Ελενα», υποστηρίζοντας ότι η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για επίταξη είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αυθαίρετη, αναιτιολόγητη και οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.

Αντίθετα, το δημόσιο ισχυρίζεται ότι είναι αναγκαία η επίταξη του χώρου, προκειμένου να μεταστεγαστούν νηπιαγωγεία της περιοχής, των οποίων τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι ελεύθεροι χώροι στην περιοχή για να κτιστεί το νέο νηπιαγωγείο.

Οι προσφεύγοντες, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου και ο επιχειρηματίας του κινηματογράφου, ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με κρατικές βεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων τα υπάρχοντα κτίρια στου Ζωγράφου, δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον τελευταίο σεισμό. Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο επίμαχος χώρος κρίθηκε ακατάλληλος στην αρχή από την αρμόδια επιτροπή για την ψυχοσύνθεση των νηπίων, αλλά στη συνέχεια η διοίκηση άλλαξε τη σύνθεση της επιτροπής, με συνέπεια ο χώρος να κριθεί κατάλληλος.

ΔΗΜΟΙ ΚΑΛΛΙΘΈΑΣ - ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Δυναμικά αντιδρούν και οι υπάλληλοι του Δήμου Α. Λιοσίων στην «απαράδεκτη στάση» του δημάρχου Ν. Παπαδήμα όσον αφορά στο «ζήτημα του πριμ παραγωγικότητας».

Χτες πραγματοποίησαν τετράωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και δυναμική συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, ενώ τη Δευτέρα συνεχίζουν πιο δυναμικά, με καταλήψεις τμημάτων και υπηρεσιών του δήμου. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Α. Λιοσίων διαμαρτύρονται, εκτός για τη μη καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, για μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η καθυστέρηση στις τακτικές τους πληρωμές, τα γάλατα που δε δίνονται, τα απορριμματοφόρα του δήμου που είναι σε κακή κατάσταση. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννης Παπαναής, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ακόμα δυναμικότερες μορφές κινητοποιήσεων αν δεν υπάρξει άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στην Καλλιθέα

«Καμία σημασία δε δίνουν στα προβλήματα των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας, Π. Τραντέλας, αναφερόμενος στη στάση του δημάρχου Κ. Ασκούνη απέναντι στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων του δήμου.

Οι 800 εργαζόμενοι απεργούν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, απαιτώντας την καταβολή των αναδρομικών επιδομάτων απόδοσης, που έπρεπε να είχαν πάρει κατά την περίοδο 1993-1996, και την παραμονή των 100 περίπου συμβασιούχων στο δήμο, από τους οποίους οι 15 ήδη έχουν απολυθεί εδώ και ένα χρόνο, παρά τη δικαστική εντολή να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Ακόμα διεκδικούν τα είδη ρουχισμού για το έτος 1999. Επίσης, απαιτούν τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (μάσκες, κλίβανοι για τον καθαρισμό των ρούχων κ.ά.), ιδιαίτερα για τους εργαζομένους στην καθαριότητα, οι οποίοι το 70-80% έχουν προσβληθεί κατά καιρούς από ηπατίτιδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν φροντίσει, παρά την απεργιακή τους κινητοποίηση, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, το νεκροταφείο και η υπηρεσία καθαριότητας για τα έκτακτα περιστατικά (όπως η λήψη σκουπιδιών από τα νοσοκομεία), δείχνοντας ότι γνωρίζουν και ξέρουν να σέβονται τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Χτες αργά το βράδυ είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι θα προγραμματίσουν την πορεία των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων στη γενική τους συνέλευση τη Δευτέρα.

Παράταση για επιδοτήσεις ενοκίου

Παρατείνεται μέχρι τις 14 Απρίλη (ακριβώς πέντε μέρες μετά τις εκλογές...) η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους σεισμόπληκτους της Αττικής ή της Βοιωτίας, οι οποίοι παρέλαβαν τα Δελτία Αυτοψίας μέχρι και τη 14η Γενάρη του 2000. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία είχε λήξει στο τέλος Φλεβάρη, αλλά τώρα η κυβέρνηση την παρατείνει εν είδει προεκλογικής παροχής κι ας είναι δικαιολογημένη η καθυστέρηση λόγω της γραφειοκρατίας που έχει επιβληθεί και της έλλειψης διαμερισμάτων για νοίκιασμα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι. Ο εμπαιγμός, δηλαδή, και τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων δεν έχουν τέλος...

Επίσης, για τους σεισμόπληκτους που παρέλαβαν ή θα παραλάβουν τα Δελτία Αυτοψίας μετά τις 15 Γενάρη 2000, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται σε ένα τρίμηνο από την ημερομηνία παραλαβής των Δελτίων.

Π. ΨΥΧΙΚΟ
«Απαγορευτικό» του ΣτΕ για φροντιστήριο

«Οχι» λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στη λειτουργία ιδιωτικού φροντιστηρίου στο Παλαιό Ψυχικό και επικαλείται Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται μόνο η αμιγής κατοικία.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε προσφύγει εταιρία, η οποία λειτουργούσε το φροντιστήριο στο Παλ. Ψυχικό. Με την προσφυγή της η εταιρία ζητούσε την ακύρωση αποφάσεων, με τις οποίες σφραγίστηκε το φροντιστήριο, επειδή επήλθε αλλαγή χρήσης του ακινήτου.

Στην απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται ότι στο Παλ. Ψυχικό επιτρέπεται μόνο αμιγής κατοικία και κατ' εξαίρεση μπορούν να γίνουν άλλες χρήσεις, όπως προβλέπεται με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς των υπεύθυνων του φροντιστηρίου για παραβίαση του προστατευόμενου δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, το ΣτΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να ασκείται χάριν της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, το ΣτΕ επισημαίνει ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει τις χρήσεις γης είναι σύμφωνο με το άρθρο 24 του συντάγματος που προστατεύει του όρους διαβίωσης και την ποιότητα ζωής, χωρίς να αντιστρατεύεται άλλες συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 5) για την επαγγελματική ελευθερία.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι προχτές μια άλλη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, και πάλι με βάση Προεδρικό Διάταγμα για αμιγή κατοικία στην περιοχή της Φιλοθέης, επικύρωσε απόφαση σφραγίσματος της Ιονίου Σχολής, εξαιτίας πολεοδομικών παραβάσεων. (Καθορισμός χρήσης γης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ