Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Π. ΨΥΧΙΚΟ
«Απαγορευτικό» του ΣτΕ για φροντιστήριο

«Οχι» λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στη λειτουργία ιδιωτικού φροντιστηρίου στο Παλαιό Ψυχικό και επικαλείται Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται μόνο η αμιγής κατοικία.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε προσφύγει εταιρία, η οποία λειτουργούσε το φροντιστήριο στο Παλ. Ψυχικό. Με την προσφυγή της η εταιρία ζητούσε την ακύρωση αποφάσεων, με τις οποίες σφραγίστηκε το φροντιστήριο, επειδή επήλθε αλλαγή χρήσης του ακινήτου.

Στην απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται ότι στο Παλ. Ψυχικό επιτρέπεται μόνο αμιγής κατοικία και κατ' εξαίρεση μπορούν να γίνουν άλλες χρήσεις, όπως προβλέπεται με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς των υπεύθυνων του φροντιστηρίου για παραβίαση του προστατευόμενου δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, το ΣτΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να ασκείται χάριν της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, το ΣτΕ επισημαίνει ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει τις χρήσεις γης είναι σύμφωνο με το άρθρο 24 του συντάγματος που προστατεύει του όρους διαβίωσης και την ποιότητα ζωής, χωρίς να αντιστρατεύεται άλλες συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 5) για την επαγγελματική ελευθερία.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι προχτές μια άλλη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, και πάλι με βάση Προεδρικό Διάταγμα για αμιγή κατοικία στην περιοχή της Φιλοθέης, επικύρωσε απόφαση σφραγίσματος της Ιονίου Σχολής, εξαιτίας πολεοδομικών παραβάσεων. (Καθορισμός χρήσης γης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ