Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες

Τα προβλήματα των γηροκομείων είναι κυρίως υπόθεση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης με την πολιτική της απέναντι στην Τρίτη Ηλικία, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Και το 1997 το υπουργείο Υγείας είχε διαπιστώσει την άσχημη κατάσταση στα γηροκομεία, αλλά έκτοτε ουδέν...
Το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Και το 1997 το υπουργείο Υγείας είχε διαπιστώσει την άσχημη κατάσταση στα γηροκομεία, αλλά έκτοτε ουδέν...
Την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και τα αποτελέσματα της πολιτικής της, που αφήνει την πρόνοια στις κάθε λογής φιλανθρωπίες, αποδεικνύουν οι πρόσφατες καταγγελίες στο γηροκομείο του Πειραιά. Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας μάλιστα, λίγες μέρες πριν δουν το φως της δημοσιότητας οι συγκεκριμένες καταγγελίες, είχε λάβει τέσσερις έγγραφες καταγγελίες για ισάριθμα γηροκομεία της εκκλησίας από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.

Το Σωματείο έφτασε στο υπουργείο Υγείας μετά από υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας της αντίστοιχης Νομαρχίας Αθηνών, στην οποία απευθύνθηκε το Σωματείο.

Ακολουθήθηκε, δηλαδή, ακριβώς η αντίστροφη διαδρομή από εκείνη που ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας -Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, με αφορμή τις καταγγελίες για τον Πειραιά.

Ο υφυπουργός, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή του, έδωσε εντολή να διενεργηθεί επιθεώρηση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας για την εν γένει λειτουργία του ιδρύματος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ζήτησε από τη Νομαρχία Πειραιά - Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας «που είναι θεσμικά αρμόδια για την άμεση εποπτεία του ιδρύματος, να αναθέσει σε κοινωνικό σύμβουλο τον έλεγχο για την τήρηση των σχετικών προδιαγραφών λειτουργίας που έχει καθορίσει το υπουργείο για αντίστοιχες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου δίνει εντολές για ελέγχους, το σωματείο των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές είχε άλλη αντιμετώπιση: Πήρε την απάντηση ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και στο άμεσο μέλλον να μην περιμένει να γίνει τίποτα.

Οι καταγγελίες για τον Πειραιά

Οι καταγγελίες έγιναν από εργαζόμενη στο Γηροκομείο Πειραιά -ανήκει στη Μητρόπολη - στον εισαγγελέα και αφορούν πολλές πλευρές της λειτουργίας του Ιδρύματος, που φιλοξενεί 140 ηλικιωμένους και απασχολεί 28 εργαζόμενους.

Το σωματείο των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί «οποιοδήποτε αρμόδιο ή εισαγγελέα να προβεί σε ελέγχους δειγματοληπτικά σε γηροκομεία με τις βασικές αυτές ελλείψεις και να διαπιστώσει τη ροή των θανάτων στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2000 και με την έξαρση της γρίπης και μόνο θα βγουν ανατριχιαστικά συμπεράσματα». Τα προβλήματα της λειτουργίας των γηροκομείων, επισημαίνει, δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιου εισαγγελέα, είναι κύρια του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης με την πολιτική της συνολικά, που ακολουθεί στα ζητήματα της Τρίτης Ηλικίας.

Αλήθεια, με τις μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού ιατρικής και ψυχοκοινωνικής παρακολούθησης, τι άλλο θα προέκυπτε από μέσα καταστολής και πιστοποιητικά θανάτου - μαϊμούδες; θέτει το ερώτημα το σωματείο και υπογραμμίζει: «Κοινή πεποίθηση όσων, έτσι ή αλλιώς, συναλλάσσονται και κινούνται στα πάσης φύσεως και ιδιοκτησίας γηροκομεία και κέντρα περίθαλψης ηλικιωμένων, είναι το ανεξέλεγκτο της λειτουργίας τους. Εχουν εκδοθεί Υπουργικές Αποφάσεις Π4β/οικ4620/96 (ΦΕΚ 833Β`) για τα κοινωνικοπρονοιακά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και για τα ιδιωτικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η Π4β/οικ. 3176/96 (ΦΕΚ 455Β`), όπου προσδιορίζονται επ' ακριβώς οι όροι λειτουργίας των γηροκομείων, η σύνθεση, ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού και η εξειδίκευσή του. Οι Υπουργικές Αποφάσεις αυτές, αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου, οι οποίες δεν είναι άσχημες, δυστυχώς σε μεγάλη έκταση δεν εφαρμόζονται, με κύρια ευθύνη του ίδιου του κράτους και των οργάνων του. Τα αποτελέσματα σίγουρα είναι τραγικά για τους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα στα κερδοσκοπικά λειτουργούντα γηροκομεία».

Τέλος, το σωματείο θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Σε πόσα, αλήθεια, απ' αυτά, καταλήγει η ανακοίνωση, απασχολείται καθημερινά ένα δίωρο τουλάχιστο γιατρός, όπως ορίζουν οι Υπουργικές Αποφάσεις;
  • Σε πόσα από αυτά υπάρχει εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό;
  • Σε πόσα από αυτά περνά έστω περιστασιακά κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, φυσιοθεραπευτής κλπ.; Σε πόσα από αυτά έχουν υπάρξει έλεγχοι και με τι αποτελέσματα;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ