ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Το βραβείο του πιο έντιμου κλέφτη διεκδίκησαν χτες στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε υψηλούς τόνους αλληλοκατηγορήθηκαν για πολιτικές λεηλασίας των αποθεματικών χωρίς όμως να αμφισβητηθούν οι βασικές πολιτικές που εμπλέκουν τα αποθεματικά στο χρηματιστηριακό τζόγο.

«Η τύχη των αποθεματικών καθορίζεται από τη συνολική πολιτική για την Κοινωνική Ασφάλιση», σημείωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που «έχει καταγγείλει την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού αποδοτικού συστήματος». Η Αλέκα Παπαρήγα απαίτησε να καταγραφεί το σύνολο του ποσού που οφείλεται στα Ταμεία από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δεσμευτούν για την επιστροφή τους.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να ανατρέψει το κλίμα των ημερών καταγγέλλοντας σχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» και τονίζοντας ότι μόνον η ΝΔ θέλησε να παραπέμψει τη συγκεκριμένη εταιρεία στη δικαιοσύνη. Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατήγγειλε προσπάθειες συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης μιλώντας για συνολικό κυβερνητικό σχέδιο έκδοσης ομολόγων, που αφορά όχι 4 αλλά 24 ταμεία. Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο κεφαλαιοποιητικό ανταποδοτικό σύστημα η ρίζα των σκανδάλων

Η αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα σκάνδαλα με τα αποθεματικά των Ταμείων στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Η τύχη των αποθεματικών των Ταμείων καθορίζεται από τη συνολική πολιτική που ακολουθείται στην Κοινωνική Ασφάλιση και η αποσύνδεση του προβλήματος των αποθεματικών από το συνολικό ζήτημα είναι επιζήμια και ύποπτη.

Με την επισήμανση αυτή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, άρχισε την αναφορά της στο θέμα με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

«Εδώ και χρόνια, τόνισε, μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - και θα το πούμε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε και το "μόνο" - έχει καταγγείλει την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού ανταποδοτικού συστήματος, που είναι και επιλογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε.

Το σύστημα αυτό μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων ασφαλισμένων τα βάρη, ενώ μειώνει δραματικά και ελαχιστοποιεί στην πορεία την ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Γιατί πρέπει να δούμε και πού πάμε, όχι μόνο πού ήμασταν χτες και σήμερα. Από εδώ ξεκίνησε η επιλογή να αξιοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, για να χρηματοδοτηθεί η επενδυτική δράση των μονοπωλιακών ομίλων! Αυτό ήταν το σκεπτικό και όχι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων».

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι στο κεφαλαιοποιητικό αναδιανεμητικό σύστημα δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που να διασφαλίζει το μέρος των αποθεματικών των Ταμείων που έχει τοποθετηθεί σε πάσης φύσεως χρεόγραφα. «Ποιος μηχανισμός μπορεί να διασφαλίσει τα Ταμεία για τις διακυμάνσεις της τρέχουσας τιμής τους; Εδώ πρόκειται για καζίνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποπροσανατολίζει η αποσπασματική συζήτηση

Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση που γίνεται τελευταία για τα αποθεματικά των Ταμείων είπε: «Η συζήτηση που γίνεται για το ότι μόνο τα δομημένα ομόλογα θα είναι επιζήμια, είναι παραπλανητική, είναι μια συζήτηση που είναι δημοφιλής και στην κυβέρνηση, που κάνει την άσχετη και την ανίδεη για τα ομόλογα, αλλά δημοφιλής δυστυχώς και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ».

Τη συζήτηση αυτή, είπε η Αλ. Παπαρήγα, την αξιοποιεί η κυβέρνηση «για να φέρει νόμους με τους οποίους θα συγκροτήσει κάποιες ολιγάριθμες ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Θα διαχειρίζονται, τάχα, την περιουσία των Ταμείων άνθρωποι που ξέρουν και όχι οι αδαείς που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Αλλωστε, απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν ούτε μόνο την περίοδο 2004-2007, ούτε μόνο την περίοδο 1999-2002, που αρέσκεται να λέει η ΝΔ.

Το σύνθημα, τόνισε, "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" από τα πρόσφατα δομημένα ομόλογα, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι καθόλου ρηξικέλευθο. Τα εκατομμύρια που χάθηκαν από τα δομημένα ομόλογα είναι ένα μικρό μέρος από τις απώλειες των δεκαετιών.

Η αφετηρία της διεκδίκησης, λοιπόν, "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" από τα δομημένα ομόλογα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά δεν προσφέρει καμία θωράκιση προς τα εμπρός.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η αγροτιά, οι πάντες πρέπει να καταγράψουν τουλάχιστον τις συνολικές απώλειες. Δεν μπορούν να παραιτηθούν, όπως έχει παραιτηθεί και η ΚΕΔΚΕ, από τις συνολικές απώλειες που είχαν από τη διαχρονική παρακράτηση φόρων εισπραχθέντων από το κράτος και μη αποδιδόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τώρα έχουν αρχίσει και παραγράφουν τις οφειλές και συνδικάτα. Με ποιο δικαίωμα και από πού και ως πού;».

Από το 1950 ληστεύονται τα Ταμεία

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι ο υπολογισμός των απωλειών πρέπει να γίνει με αφετηρία την εφαρμογή του αναγκαστικού νόμου 1611/1950, όταν δηλαδή δεσμεύτηκαν τα αποθεματικά με ασήμαντο επιτόκιο καταθέσεων. Είπε χαρακτηριστικά ότι το 1981 το επιτόκιο καταθέσεων για τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν 11,5% όταν το τραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων ξεπερνούσε το 24%. Με την ψήφιση του νόμου 2076/1992 επί Νέας Δημοκρατίας και με το νόμο 2355/1995 επί ΠΑΣΟΚ κατοχυρώθηκε η δυνατότητα τζογαρίσματος μέρους του αποθεματικού των Ταμείων στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες.

«Τα τελευταία χρόνια, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, πρωταγωνίστησαν με αίτημα να αγοράσουν μετοχές τα ασφαλιστικά ταμεία και να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά της γνωστής τουρκικής τράπεζας και την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων. Ενώ την άλλη ώρα γινόταν φασαρία γι' αυτή την εξαγορά που έκανε η Εθνική Τράπεζα, τα ασφαλιστικά ταμεία με τις μετοχές θα έβαζαν φρένο στην πολιτική των εξαγορών και των συγχωνεύσεων;

Η διαχείριση και το τζογάρισμα των αποθεματικών, της περιουσίας γενικότερα, δεν είναι βεβαίως ελληνικό φαινόμενο. Αυτό δεν αθωώνει τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά έχει σημασία να δούμε τι γίνεται πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σουηδίας έφτασαν στο σημείο να μη θέτουν πλέον κανένα όριο στις επενδύσεις των Ταμείων. Στην Ελλάδα άρχισε σταδιακά ενώ στην Ολλανδία για να καλυφθούν τα ελλείμματα των επαγγελματικών ταμείων το διάστημα 2002-'05 τριπλασιάστηκαν οι εισφορές των εργαζομένων».

Δε συμβιβαζόμαστε με κανένα σκάνδαλο

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «όταν εμείς λέμε "όχι" δε λέμε το "όχι" για το σήμερα μόνο. Λέμε το "όχι" για το πού μπορεί να πάει αύριο και ξέρουμε ότι με ποσοστά προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική. Η στρατηγική, όμως, είναι μία».

«Δε συμβιβαζόμαστε, είπε, με κανένα σκάνδαλο και σκανδαλάκι, ούτε με μίζες, ούτε με "κουμπαριές", έστω και αν αυτά είναι συνέπειες αντιλαϊκότερης πολιτικής.

Αλλά δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε σε μια αποπροσανατολιστική εκστρατεία των λεγόμενων καθαρών χεριών που την έχουμε δοκιμάσει και στην Ιταλία και στη Γαλλία και παντού. Σε αυτή την εκστρατεία έχουμε βγάλει διδάγματα και συμπεράσματα και από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Με τέτοια αποσπασματική εκστρατεία συγκαλύπτει αντιλαϊκές πολιτικές. Καθαρά πράγματα αφού κάποιοι υποχρεώνονται σε παραίτηση, κάποιοι πάνε στη φυλακή και δεν τρέχει τίποτα».

Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα έκανε αναφορά στα όσα γίνονται στην ΕΕ και υπογράμμισε: «Οι Βαλτικές χώρες έγιναν κράτη-μέλη της ΕΕ. Ψάξτε να βρείτε Πρόεδρο, πρωθυπουργό και υπουργό που δεν ανήκει σε γόνους οικογενειών που την περίοδο του μεγάλου πατριωτικού πολέμου είχαν συνεργαστεί με τη γερμανική κατοχή. Οι "νεοσσοί" πήγαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά και μετά τους έστειλαν "ταχυδρομικά" για να βοηθήσουν στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

Αυτό δεν είναι σκάνδαλο; Το πού ήσουν δηλαδή και τι έκανες όλα τα χρόνια; Κανένα σκάνδαλο! Η κυρία Γιούλια Τιμοσένκο ήταν στη φυλακή και από εκεί έγινε πρωθυπουργός. Αποπέμφθηκε γιατί ξαναθυμήθηκαν τα σκάνδαλα και τώρα πάλι ηγείται της αντιπολιτευτικής εκστρατείας. Τι να πάρουμε και τι να αφήσουμε; Και δε μιλάμε για σκάνδαλα μίζας μόνο».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ είναι ασυμφιλίωτο με τα σκάνδαλα - μικρά, μεγάλα, μικρομεσαία - και από τη στιγμή που αυτά τα σκάνδαλα καλλιεργούνται σε ένα έδαφος και σε μια συγκεκριμένη στρατηγική, δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε τη γενική στρατηγική με την πολιτική των σκανδάλων. Δε μιλάμε για σκανδαλολογία, γιατί τα περισσότερα είναι υπαρκτά».

Αναφερόμενη στα όσα είπε ο πρωθυπουργός ότι η ίδια η κυβέρνηση αποκάλυψε το σκάνδαλο των αποθεματικών, υπενθύμισε πως το σκάνδαλο το έβγαλαν οι τράπεζες γιατί είχαν μείνει απέξω στο γιουρούσι που έκαναν οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες για τη ληστεία των αποθεματικών. Εγινε διαμάχη, είπε, και τώρα παλεύει ο κύριος Γκαργκάνας και οι τράπεζες να τα πάρουν οι ίδιοι. «Γιατί εμείς να έχουμε εμπιστοσύνη στον Γκαργκάνα;» αναρωτήθηκε διευκρινίζοντας ότι η αναφορά δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο αλλά με αυτά που αυτός εκφράζει.

Επεξηγώντας την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι πρέπει να καταγραφεί όλο το ποσό που χρωστιέται στα Ταμεία και να πάρουν θέση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το τι θα κάνουν για να επιστραφούν όλα. Μπορεί να επιστραφούν με δόσεις αλλά πρέπει να επιστραφούν, για να μη μετράτε εάν πεθαίνουμε στα 75 ή στα 80 και να έχουμε κόμπλεξ γιατί αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής και γιατί ζητάμε σύνταξη στα 55 και τα 60.

Το θέμα είναι η πολιτική που γεννά τα σκάνδαλα

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα ομόλογα

Στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των αποθεματικών των ταμείων αναφέρθηκε στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας: «Και τα δυο κόμματα, γνωρίζοντας το ένα τι έχει κάνει το άλλο, προτίμησαν αρχικά - με συγχωρείτε για την έκφραση - να "κάνουν την πάπια". Τώρα που πιάστηκαν στα πράσα άρχισε ο ένας να βγάζει στη φόρα αυτά που ξέρει για τον άλλον. Δεν πρόκειται να βγει τίποτα απ' αυτή την ιστορία». Τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι θα μαθευτεί για την υπόθεση αλλά το «πώς μπορεί να μπει ένα τέλος σ' αυτή την κατάσταση. Δε θα έλεγα ένα τέλος στα σκάνδαλα - που βεβαίως έχει πολύ μεγάλη σημασία - ένα τέλος ο ένας να κρατάει τον άλλον».

Το ένα κόμμα εκβιάζει το άλλο, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα. Τόνισε ότι «πίσω από την υπόθεση των σκανδάλων και κυρίως πίσω από τις αποκαλύψεις πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν είμαι βέβαιη ούτε ο κ. Καραμανλής ότι θα τους πει, ούτε ο κ. Παπανδρέου ότι θα τους πει. Διότι τα σκάνδαλα χρησιμοποιούνται και από άλλους για άσκηση πίεσης, για εκβιασμούς, για διαπραγματεύσεις με πολιτικούς στόχους. Τα σκάνδαλα δε βγήκαν ούτε από το λαϊκό έλεγχο, ούτε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτε καν από τον υπουργικό έλεγχο και από τα δυο κόμματα». Τα σκάνδαλα, είπε, αποκαλύφθηκαν από τους απ' έξω, μέσω δημοσιογραφικών συγκροτημάτων και τόνισε: «Ας σκεφθούμε και αυτή την πλευρά. Ας σκεφθούμε, δηλαδή, τι σημαίνει "είμαι κόμμα εξουσίας με τη συγκεκριμένη πολιτική". Ολα όσα ακούστηκαν εδώ, τα δομημένα, τα αδόμητα, τα σύνθετα, τα παρασύνθετα κλπ. έχουν και τη νομιμοποιημένη πλευρά, δυστυχώς - εμείς γι' αυτό δεν αναγνωρίζουμε το δίκιο του κεφαλαιοκράτη - αλλά έχουν και φυσιολογικά παρεπόμενα. Και τις μίζες και τη ζύμωση και την προπαγάνδα και τη διαφήμιση και του ενός και του άλλου ομολόγου. Από το 1998 υπάρχει το δομημένο ομόλογο. Το καθόρισε η Τράπεζα της Ελλάδος. Και αυτό το δομημένο ομόλογο βγαίνει στην αγορά, έχει πωλητές, έχει μεσάζοντες, έχει και μίζες». Αυτό, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα δεν το λέμε για να συμφιλιωθούμε με τη μίζα, αλλά γιατί μας απασχολεί και μία άλλη πλευρά: «Το ψάρι δε βρωμάει μόνο από το κεφάλι. Πάει και στην ουρά. Και μία τέτοια αντιλαϊκή πολιτική, ακόμα κι όταν ασκείται από έντιμους πολιτικούς, έχει ανάγκη και τη διαφθορά της βάσης. Διότι η διαφθορά της βάσης είναι ένας τρόπος εγκλωβισμού και εξαγοράς. Κι αυτά τα φαινόμενα - σε πολύ μικρότερο μέγεθος - έχουν φτάσει μέχρι κάτω. Και ξέρετε, συνοδεύουν και μέχρι την κάλπη».

«Και την αγιαστούρα να βγάλετε, δεν πρόκειται να γλιτώσετε από τη διαφθορά»

Επομένως, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εμείς για άλλη μία φορά θα υπογραμμίσουμε ότι είναι αδύνατον να πέσουμε μονόπλευρα στο κυνήγι των σκανδάλων. Εμείς να πούμε ότι και ο Κ. Καραμανλής είναι έντιμος και ο Γ. Παπανδρέου και όλοι μας, αλλά «το ζήτημα είναι η πολιτική, που ακολουθεί ο καθένας. Και την αγιαστούρα να βγάλετε, δεν πρόκειται να γλιτώσετε από τη διαφθορά»...

Με την ευκαιρία η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε και το εξής: «Βγαίνουν διάφορα για τα γάλατα, για τους κουμπάρους, για τους παρακουμπάρους, για το ένα, για το άλλο. Για τις μίζες των στρατιωτικών εξοπλισμών δε βγαίνει τίποτα. Εγώ να πω ότι θέλετε και να τα βγάλετε. Ο ένας εναντίον του άλλου. Πρέπει να πάρετε άδεια από το Πεντάγωνο. Τα άλλα είναι εύκολα να τα βγάλετε. Μπορείτε να τσακωθείτε και με τον Φιλίππου και με τον Δασκαλόπουλο. Και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Να τσακωθείτε και με τον Κοντομηνά, να τσακωθείτε και με τον Χ, Ψ και ωμέγα. Μπορείτε να πείτε για τους εκβιασμούς που δέχεστε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τη Γερμανία και από τους άλλους; Αυτά δε βγαίνουν. Και όχι γιατί δεν υπάρχουν μίζες. Εγώ να πω ότι δεν τις θέλετε τις μίζες και να δεχτώ πως θέλετε και τη διαφοροποίηση των εξοπλισμών. Το προσπάθησε και ο Κ. Σημίτης, το προσπαθεί και τώρα ο Κ. Καραμανλής. Αποκαλύψεις, όμως, πάνω σε αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να γίνουν. Επομένως και οι αποκαλύψεις έχουν όρια. Στο μεταξύ μας, στις σχέσεις κομμάτων και κάποιων επιχειρηματιών, στις σχέσεις των επιχειρηματιών μεταξύ τους. Τα ιερά και τα όσια δεν πρόκειται να βγουν στη δημοσιότητα».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δικομματικές αλληλοκατηγορίες

Η συνειδητή εμπλοκή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους κύκλους που μέσω των τραπεζικών ομολογιακών προϊόντων απομυζούν τα αποθεματικά των ταμείων, αναδείχτηκε χτες από την αντιπαράθεση του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή. Αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν τόσο για σχέσεις με τη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις», όσο και για πρακτικές έκδοσης δομημένων ομολόγων που δημιούργησαν ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία. Παρ' όλα αυτά στην αντιπαράθεσή τους ουδέποτε αμφισβητήθηκε η θεσμοθετημένη πολιτική που θέλει τα ταμεία να πραγματοποιούν τέτοιου είδους «επενδύσεις».

Ο Κ. Καραμανλής

Τις εκτεταμένες αναφορές στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επέλεξε ως «γραμμή άμυνας» ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αν και αποδέχτηκε ότι «το ζήτημα είναι όντως σοβαρό και συνέβησαν απαράδεκτες ενέργειες», κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολυετή χρήση δομημένων ομολόγων, για σχέσεις της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» με τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχε ως αποτέλεσμα την κερδοσκοπία της εταιρείας σε βάρος τους, ενώ υποστήριξε ότι επί ΝΔ δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί η περιουσία των ταμείων. Μάλιστα, κατέθεσε στη Βουλή κατάλογο του συνόλου των συναλλαγών της «Ακρόπολις» και των ασφαλιστικών ταμείων από το 2002 έως και το 2005 και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να επιστραφούν αυτά τα χρήματα. Πάντως ξεκαθάρισε ότι - παρά τη «θεσμική μεταρρύθμιση» που προωθείται - θα συνεχιστούν οι πρακτικές των δομημένων ομολόγων, παραδεχόμενος όμως ότι «τα ομόλογα έχουν κινδύνους, αλλά και εγγυημένο κεφάλαιο». Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αντιμετώπισε από την αρχή το ζήτημα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. Επισήμανε η ίδια τις ανεπάρκειες που εντοπίστηκαν στην αξιοποίηση σύνθετων επενδυτικών προϊόντων και υποδεικνύουν την ανάγκη κατάλληλης προσαρμογής των θεσμών. Ανάγκη που συνιστά, πλέον, διαρκές ζητούμενο, απέναντι στο οποίο δεν εφησυχάζουμε».

Ο Γ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι με την έκδοση των ομολόγων συντελέστηκε «μια συναλλαγή μεταξύ ενός μέρους του Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών, και με ένα άλλο μέρος του Δημοσίου, τα Ταμεία, που όμως οργανώθηκε από την κυβέρνησή σας, με τρόπο ώστε να πάρουν συγκεκριμένοι ευνοούμενοι προμήθειες. Προμήθειες τέτοιου ύψους, που χρειάστηκαν βαλίτσες για να διασφαλιστούν τα κέρδη που αποκόμισαν οι κάθε είδους μεσάζοντες». Κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως «υποστηρίζετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ομόλογο και τέσσερα Ταμεία, όταν στην πραγματικότητα έχουμε εννέα ή και παραπάνω ομόλογα και είκοσι τέσσερα Ταμεία». Παράλληλα, ξεχνώντας τις πρακτικές λεηλασίας των αποθεματικών των ταμείων που ακολουθούνται τα τελευταία 20 χρόνια ζήτησε από τη ΝΔ να «αποκαταστήσετε στο σύνολό τους τις ζημιές των συνταξιοδοτικών Ταμείων όπως ήταν πριν τη λεηλασία και να φέρετε πίσω τα χρήματα, που με τη μεθόδευση αυτή, τη δική σας και των υπουργών σας, υφάρπαξαν οι μεσάζοντες. Και μάλιστα να τα φέρετε πίσω και πριν τις εκλογές». Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε πολλές φορές το αίτημα για την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

  • Στο θέμα των ομολόγων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει άμεσα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα και ταυτόχρονα να εξεταστεί σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής το οποίο είναι μια μεγάλη διαρροή για τα ταμεία».
Ελεγχος χρηματιστηριακών πράξεων της Ιλένας Πανούρη

Η κόρη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ιλένα Πανούρη, φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», να είναι μεταξύ των ατόμων που ζητούν οι εφέτες ανακριτές που διερευνούν το θέμα χρηματιστηριακών πράξεων της περιόδου 1999 -2001, το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Η ίδια σε δήλωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Υπήρξα επενδυτής όπως και εκατομμύρια άλλοι Ελληνες την περίοδο 1999 έως 2000 με καθ' όλα νόμιμο τρόπο. Ουδεμία χρηματιστηριακή μου πράξη υπήρξε καθ' οιονδήποτε τρόπο επιλήψιμη». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Παναγιώτης Πανούρης δήλωσε πως έχει απολύτως ήρεμη τη συνείδησή του, ενώ από δικαστικές πηγές επισημαίνεται ότι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη ενοχής.

  • Ανοιχτό αφήνει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, το θέμα της αποχώρησής από το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ η ΔΑΚΕ, λόγω «της υποβάθμισης και περιφρόνησης των οργάνων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ