ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλύπτει τη βάρβαρη επίθεση στην πλατεία Ταξίμ

Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θέλησαν να αποτρέψουν τη διαμαρτυρία των ταξικών συνδικάτων στην τουρκική πρεσβεία

Η εντολή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν καθαρή χτες: Να αποτραπεί η διαμαρτυρία για το αιματοκύλισμα στην Τουρκία. Δεν τους πέρασε!
Η εντολή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν καθαρή χτες: Να αποτραπεί η διαμαρτυρία για το αιματοκύλισμα στην Τουρκία. Δεν τους πέρασε!
Ανοιχτή υποστήριξη στη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι από τις τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Ταξίμ πρόσφερε ουσιαστικά χτες η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της ένοχης σιωπής που κρατά εδώ και τρία εικοσιτετράωρα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Χτες το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν μετατρέψει όλη την περιοχή γύρω από την Πρεσβεία της Τουρκίας σε «απαγορευμένη ζώνη» δεν άφησαν αντιπροσωπεία ταξικών συνδικάτων της Αθήνας να φτάσει στην πρεσβεία προκειμένου να καταθέσει ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στην κτηνώδη επίθεση της περασμένης Τρίτης! Αστυνομικοί, περιπολικά, ακόμα και άνδρες των ΜΑΤ «έζωσαν» στην κυριολεξία το οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται το κτίριο της πρεσβείας, επειδή, όπως εξήγησε ο επικεφαλής τους, υπήρχε εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης «να μην περάσει κανένας».

«Εχετε εντολή να απαγορεύσετε να διαμαρτυρηθούμε μετά το μακελειό που σημειώθηκε στην Τουρκία;», διαμαρτυρήθηκαν οι συνδικαλιστές. «Δηλαδή είμαστε εχθροί;..». «Είναι απαράδεκτο αυτό! Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό αυτών που σπάνε κεφάλια;..».

Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Η απάντηση ακούστηκε καθαρή και μέσα από τα συνθήματα των Ελλήνων εργαζομένων: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει»! «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών»!

«Η στάση της Αστυνομίας με δεκάδες διμοιρίες και εκατοντάδες αστυνομικούς, για να αντιμετωπίσουν 15-20 εκπροσώπους συνδικάτων, έρχεται να ταυτιστεί με τη φασιστική επίθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέναντι στον τούρκικο εργαζόμενο λαό, ο οποίος διαδήλωσε ημέρα Πρωτομαγιάς και δέχτηκε την ανελέητη επίθεση της αστικής τάξης και των φορέων της στην Τουρκία» τόνισε σε δήλωσή του ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας. «Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από τους εργαζόμενους και πολύ πιο αποφασιστικά να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε λαό που αγωνίζεται να αποτινάξει από τις πλάτες του το ζυγό της αστικής τάξης της χώρας του. Ο τούρκικος λαός θα μας έχει στο πλευρό του, συμπαραστάτες, αλληλέγγυους»!

Καταγγέλλοντας την προσπάθεια τρομοκρατίας, αλλά και τον εμπαιγμό - το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απάντησε ότι θα δοθεί άδεια για να περάσουν 2-3 άτομα για να δώσουν το ψήφισμα... - οι συνδικαλιστές αποχώρησαν, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση πότε τα συνδικάτα θα κάνουν μια διαδήλωση, για το πού θα πάνε τη διαδήλωση, πότε θα κάνουν απεργία κλπ.». Και καταγγέλλοντας την τεράστια υποκρισία τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΕΕ, γιατί περί άλλα τυρβάζουν όταν μιλάνε για «δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες λαϊκές», οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι στην τούρκικη εργατική τάξη θα δυναμώσει.

Τηλεφωνική παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Νέα μηνύματα καταδίκης της επίθεσης που δέχτηκε η τουρκική εργατική τάξη έστειλαν χτες τα ΕΚ Ζακύνθου, Λευκάδας και Κεφαλονιάς, Σάμου, όπως και το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας.

Την αλληλεγγύη του στους Τούρκους αγωνιστές εξέφρασε ομόφωνα χτες και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, μετά από σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), καταγγέλλοντας την κτηνώδη επίθεση των τουρκικών κατασταλτικών μηχανισμών.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Νομάρχης και κυβέρνηση υπεύθυνοι για την καταστολή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το νομάρχη Μουαμέρ Γκιουλέρ και την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης θεωρεί υπεύθυνους για το όργιο καταστολής την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη ο Σουλεϊμάν Τσελεμπί, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργατών (DISK), ο οποίος διακήρυξε επιπλέον ότι η πλατεία Τάξιμ «θα είναι ο χώρος όπου θα γίνονται οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά από εδώ και πέρα». Η κυβέρνηση είναι «δημοκρατική μόνο σε ό,τι αφορά την ίδια», επισήμανε. «Υπερασπίζεται τη δημοκρατία για ιδιοτελείς λόγους, αλλά εμπόδισε τους εργαζόμενους να διακηρύξουν το αίτημά τους για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ειρήνη, ελευθερία και ανθρώπινη ζωή». Η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να παραχωρεί την πλατεία Τάξιμ για πανηγύρια της αυτοκινητοβιομηχανίας την Πρωτοχρονιά, αλλά στην επέτειο της σφαγής του 1977 απαγόρευσε τις εκδηλώσεις των εργαζομένων, των συνδικάτων και των οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς στο ιστορικό αυτό σημείο, τόνισε ακόμη, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της «Sol», εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι συλληφθέντες από τις μαζικές συλλήψεις της Τρίτης.

Καυτό καλοκαίρι

Στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις: Η Βουλή ενέκρινε χτες τη διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 22 του Ιούλη, ενώ η Βουλή θα ξαναρχίσει την (απέλπιδα) προσπάθεια εκλογής Προέδρου με μοναδικό υποψήφιο τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, μεθαύριο, Κυριακή 6 του Μάη. Ο δεύτερος γύρος προγραμματίζεται για τις 9 και ο τρίτος για τις 12 του Μάη. Ο Γκιουλ είπε ότι εάν δεν παραστούν 367 βουλευτές στον πρώτο γύρο, οι υπόλοιποι δε θα διεξαχθούν.

Συνεχίζεται στο μεταξύ η φιλολογία για το εάν μπορεί ή όχι να γίνει δημοψήφισμα για να κριθεί η εκλογή Προέδρου απευθείας από το εκλογικό σώμα για δύο 5ετείς θητείες, με τους ειδικούς να δίνουν αλληλοαντικρουόμενες εκδοχές για το εάν η διοργάνωσή του προβλέπεται από το Σύνταγμα. Με δεδομένη όμως τη στάση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τα σχέδια των «ισλαμοδημοκρατών» μοιάζουν καταδικασμένα.

Δικαστών σοφιστείες

Στο μεταξύ, ο πρώην εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σαμπίχ Κανάντογλου, που «ανακάλυψε» πως για να θεωρηθεί ότι υπάρχει απαρτία στην τουρκική Βουλή πρέπει να είναι παρόντες 367 βουλευτές, τα 2/3 του συνόλου, υποστήριξε ότι η Εθνοσυνέλευση «δεν μπορεί» να ασκήσει νομοθετική εξουσία! Σύμφωνα με τον δικαστικό, η Εθνοσυνέλευση δεν μπορεί να νομοθετεί διότι... έχει αρχίσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου, δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές - αρμόδιο είναι το ανώτατο δικαστήριο, λέει - και ο Πρόεδρος Σεζέρ πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο ίδιος λέει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Η παρέμβασή του συνιστά νέα απόπειρα επιβολής τετελεσμένων στα τουρκικά πολιτικά πράγματα, καθώς το δικαστικό προσωπικό μετατρέπεται στην εμπροσθοφυλακή των «κοσμικών».


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Δωρητές» με ανταλλάγματα και πιέσεις

Αρχισε, χτες, στο Σαρμ ελ Σέικ, η διεθνής σύνοδος για το «μέλλον του Ιράκ»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ.--

Με έκκληση του Ιρακινού «πρωθυπουργού» Νούρι αλ Μάλικι για οικονομική και πολιτική βοήθεια άρχισε χτες στην Αίγυπτο η διεθνής σύνοδος για το «μέλλον του Ιράκ». Εκτός της επιπλέον οικονομικής στήριξης, ο Μάλικι, όπως και η Κοντολίζα Ράις, πίεσαν για παραγραφή του χρέους του Ιράκ σε διάφορες χώρες, το οποίο αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ηδη, έχουν παραγραφεί 100 δισεκατομμύρια από τη Λέσχη του Παρισιού. Χτες η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ολική παραγραφή του χρέους του Ιράκ που φθάνει τα 800 εκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα ανακοίνωσε την παραγραφή του 80% του χρέους του Ιράκ, ποσό που αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, οι διάφοροι «δωρητές» έχουν δεσμευτεί για τη χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Βρετανία ανακοίνωσε χτες έκτακτη βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα, από την άλλη, φέρεται να ζητά πρόσβαση σε σημαντικά ιρακινά πετρελαιοκοιτάσματα προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω παραγραφή του ιρακινού χρέους.

Τη χτεσινή πρώτη μέρα της συνόδου συζητήθηκαν, κυρίως, οικονομικά ζητήματα, ενώ σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσει το πολιτικό σκέλος, καθώς οι σουνιτικές αραβικές χώρες πιέζουν για λήψη περισσότερων μέτρων υπέρ της σουνιτικής ιρακινής κοινότητας, πριν δεσμευτούν στην οποιαδήποτε χορήγηση στήριξης. Ενδεικτικό των πιέσεων και αντιπαραθέσεων που υπάρχουν, είναι ότι ο Σαουδάραβας βασιλιάς αρνήθηκε χτες να συναντήσει τον Μάλικι.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, 3 Αμερικανοί στρατιώτες (1 γυναίκα) σκοτώνονταν στη Βαγδάτη, ενώ από ρουκέτα εντός της Πράσινης Ζώνης σκοτώθηκαν 4 Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία. Τέλος, Βρετανός πρώην διοικητής κατοχικών δυνάμεων δήλωνε σε συνέντευξή του πως θεωρεί «απολύτως φυσικό το ότι υπάρχει αντάρτικο στο Ιράκ που επιδιώκει να διώξει τις ξένες δυνάμεις», προκαλώντας αναστάτωση στο Λονδίνο.

Εμπλοκή και στην Ουάσιγκτον

Οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του Προέδρου Μπους και να ακυρώσουν το βέτο Μπους, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 222 ψήφους υπέρ, έναντι 203 κατά, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 2/3 που ήταν απαραίτητος για να ακυρωθεί το βέτο του Αμερικανού Προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ