ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2007
Σελ. /32
Τι έχουν να μοιράσουν τα κοκόρια;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
«Τούτοι εδώ εφέρανε τουφέκια γεμάτα μπαρούτι / τούτοι εδώ διατάξανε τη στυγερή εξόντωση / τούτοι εδώ συναντήσανε το λαό να τραγουδάει ενωμένος / (...) και το λιγνό κορίτσι έπεσε με τη σημαία του / και το αγόρι κύλησε χαμογελώντας λαβωμένο / λαβωμένο στο πλευρό της / (...) εκείνου που 'δωσε το σύνθημα του θάνατου ζητώ την τιμωρία / εκείνων που προστατέψανε το έγκλημα ζητώ την τιμωρία / θέλω να τους δω να δικάζονται σε τούτη την πλατεία, σε τούτο δω το μέρος» (Πάμπλο Νερούντα, Ξυλούρης, Λεοντής, Παραστάσεις)

Ακουσες, άραγε, γιατί διαδήλωναν οι εργάτες στην πλατεία Ταξίμ; Οχι. Εδώ δεν άκουσες ούτε γιατί διαδήλωναν οι εργάτες στο Σύνταγμα... Ακούς, όμως και διαβάζεις τον κάθε παπαγάλο της ενημέρωσης να σου αναλύει το βάθος της κρίσης που δήθεν έχει μοιράσει στα δυο την αστική τάξη. Λες και τα γκλομπ στα σπασμένα κεφάλια είναι διαφορετικά σήμερα που τα κρατά ο Ερντογάν απ' όταν τα κρατούσε ο Εβρέν. Λες και το σφίξιμο της ζώνης είναι διαφορετικό επί ΝΔ απ' ό,τι ήταν επί ΠΑΣΟΚ.

Νεβζάτ Σους, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και ηθοποιός. Αντί να παριστάνει την κοκότα της αστικής τάξης στα διάφορα μέγαρά της, κατέβηκε στο δρόμο να διαδηλώσει με τους εργάτες. Είναι στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα αστυνομικών.

Σου λένε οι αστοί: τέτοιο μυαλό καλύτερα να μη δουλεύει.

Δύσκολοι καιροί, αλλά ποιος επαναστάτης αλλάζει την περηφάνια του αγώνα με τη χαμοζωή του σκυφτού;

Αντε πάλι πίσω στα δικά μας:

Με μοντέλο τα 77 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο που προβλέπει η γαλαζοπράσινη συλλογική σύμβαση, ο Παπανδρέου υπόσχεται δραστική αναδιανομή εισοδήματος. Γι' αυτό κρέμασαν ήδη μαύρες πλερέζες στο ΣΕΒ.

Ακόμα καλύτερη η απάντηση της ΝΔ, επικαλείται τον... Γκαργκάνα! Για να πείσει ότι αν δεν ευημερούμε, σίγουρα πάμε προς τα εκεί.

Την ίδια ώρα: Τα κέρδη μιας και μόνο από τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού συστήματος βγάζουν μάτι.

Το ωραίο είναι πως έρχονται οι τράπεζες, που σε τσακίζουν, να κάνουν και μελέτες για το μεγάλωμα της ανισότητας. Σιγά το συμπέρασμα, δηλαδή, ότι με μισθό 1.000 ευρώ και νοίκι 600 ευρώ θέλεις 60% για κατοικία, ενώ με μισθό 2.000 ευρώ και 600 νοίκι θέλεις 30%. Αυτό λέει η μελέτη. Συν ότι με 2.800 ευρώ οικογενειακό εισόδημα είσαι πλούσιος. Δηλαδή, μια οικογένεια με 30 χρόνια δουλιάς (άντρα και γυναίκας) που ξεπερνά τα 3.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα είναι προνομιούχοι! Κάτσε εσύ και δείχνε τα κέρδη των μονοπωλίων. Εδώ σου δείχνουν τη νέα ταξική διαφορά.

Προαγγελία μιας ακόμα εκστρατείας για ισοτιμία προς τα κάτω, είναι.

Ποιον απ' τους δυο; Κανέναν απ' τους δυο και στη χώρα του φωτός και στη γειτονιά του σκότους. Η μάχη αφορά τους όρους που θα συνεχιστεί η ποδηγέτηση εκατομμυρίων ανθρώπων ώστε να συνεχίσουν να παράγουν κέρδη χωρίς να έχει κλυδωνισμούς το σύστημα. Μέχρι που στον ορίζοντα να εμφανιστεί με αξιώσεις εξουσίας ο νεκροθάφτης...

Μέχρι τότε, θα ακούς διάφορους στις TV να απορούν δήθεν για την κατάντια των δύο μονομάχων στη χτεσινή Βουλή. Σιγά την κατάντια. Ο,τι τρώνε αυτό ξερνάνε.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΣΟ «ΕΙΔΗΣΗ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ...

ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΑ 70 ΛΕΠΤΑ... «Την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με δραστική αναδιανομή του εισοδήματος και σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις, υποσχέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (...) ο Γ. Παπανδρέου προειδοποίησε πως "η ελληνική οικογένεια σήμερα βιώνει το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας, δηλαδή την αδυναμία κάλυψης των μηνιαίων υποχρεώσεών της σε κάρτες, δάνεια, τιμολόγια, δίδακτρα, δαπάνες υγείας και διατροφής"» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΜΟΥ Ο ΨΕΥΤΗΣ: «Ο Γ. Παπανδρέου είπε ανακρίβειες (...) Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπρωξε τα ελληνικά νοικοκυριά σε υπερδανεισμό (...) Η αλήθεια είναι εκείνη που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος (...) Δηλαδή σημειώθηκε επιβράδυνση (σ.σ. του δανεισμού) (...) Ο κ. Παπανδρέου εγγυήθηκε προσωπικά την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης (...) Η αλήθεια είναι πάλι εκείνη που διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, "το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης υστερούσε έναντι της ΕΕ-15 κατά 21,5% το 2006 έναντι 35,7% το 1997"» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ: «Σε ποσοστό 70% και σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο φέτος τα κέρδη της MasterCard (...) Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο φέτος στα 214,9 εκατομμύρια δολάρια έναντι 126,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2006» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: «Οξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων εις βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων έφερε το ευρώ στη χώρα μας (...) Τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, δηλαδή τα φτωχά νοικοκυριά (σ.σ. εισόδημα μικρότερο από 1.192 ευρώ) ξοδεύουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για είδη διατροφής και για στέγαση. Στην αντίπερα όχθη τα ανώτερα κλιμάκια (σ.σ. εισόδημα μεγαλύτερο από 2.781 ευρώ) ξοδεύουν συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στις μεταφορές, για αναψυχή, σε ξενοδοχεία και στην εκπαίδευση» (η μελέτη της Eurobank στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νυχτώνει στην Τουρκία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στους Τούρκους στρατηγούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ με θέα τα... τανκς

ΤΑ ΝΕΑ: Εκλογές τώρα ζητούν ΠΑΣΟΚ και ...ΝΔ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ» αρχηγών με φόντο τα ομόλογα

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ψάχνει για τις μίζες

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση ζητάει τα ρέστα από τα συνδικάτα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο παραλήρημα του ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΓΣΕΕ

ΑΥΡΙΑΝΗ: 360 ΔΙΣ. ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ από δομημένο ομόλογο του Σημίτη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σχέδιο Σουφλιά τα αλλάζει όλα στον Τουρισμό

Η ΧΩΡΑ: Γ. Σουφλιάς: Εγώ θα λύσω το πρόβλημα με τα αυθαίρετα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέος τουριστικός χάρτης, κίνητρα για πρότυπους οικισμούς

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εθνικό σχέδιο προστασίας των παιδιών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Καλύπτουν και την εξωσωματική τα Ταμεία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στη χώρα του Φωτός

«Τι νόημα έχει άραγε να μιλάει κανείς για τον Σαρκοζί και τη Σεγκολέν ως υποψηφίους της Δεξιάς και της Αριστεράς; Ναι, έχουν πολιτικές διαφορές. Ομως αυτό δε σημαίνει ότι πράγματι προσφέρουν στους ψηφοφόρους "επιλογή". Οπως συμβαίνει σήμερα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η υποτιθέμενη διάκριση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά αφορά πιο πολύ στην εικόνα και την προσωπικότητα: ο "αλαζονικός και επιθετικός" Σαρκοζί εναντίον της "στοργικής" Ρουαγιάλ. Ενας διαγωνισμός πολιτικής ομορφιάς στον οποίο κανείς από τους διαγωνιζόμενους δεν κρατάει ιδεολογικές αποσκευές. Σαν να έχουν συνάψει μια μυστική συμφωνία σιωπής για τα ουσιώδη, ο Σαρκοζί και η Σεγκολέν μοιάζουν απομονωμένοι από τον πραγματικό κόσμο, όπως άλλωστε και οι ομόλογοί τους σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ημέρες της Αριστεράς και της Δεξιάς έχουν πια τελειώσει και στη Γαλλία. Δεν υπάρχουν πλέον οι επαναστάτες που κάποτε κάθονταν στα αριστερά έδρανα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υποστηρίζοντας τη δημοκρατία του Διαφωτισμού. Μια εκδοχή αυτού του γεγονότος στον 21ο αιώνα θα ήταν πράγματι κάτι αξιοζήλευτο. Ομως, τουλάχιστον προς το παρόν, κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται στον ορίζοντα» (ο Ρούσσος Βρανάς στα «ΝΕΑ»)

Και στη γειτονιά του Σκότους

«Οι δυνάμεις της προόδου, των μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού βρίσκονται στους κόλπους του πολιτικού Ισλάμ (...) οι δυνάμεις της αδράνειας και της αντίδρασης είναι τα καθεστώτα και τα κόμματα που ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους ως ριζοσπαστικοί εκσυγχρονιστές» (ο Γ. Καπόπουλος στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ