ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΟΧΙ στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις αντίστασης αύριο σε δεκάδες πόλεις. Στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η κεντρική συγκέντρωση

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν τη θεμελιώδη κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης και να την «κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας», διαδηλώνουν αύριο Τρίτη οι συνταξιούχοι της χώρας. Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου για μαζική συμμετοχή στις πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε μια σειρά περιοχές και πόλεις.

Στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη. Στην Καβάλα 10π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συνταξιούχων από όλη την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, ενώ στη Λάρισα, την ίδια ώρα επίσης στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση. Επίσης συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στη Λιβαδειά, στη Χαλκίδα, στον Πύργο....

Τα σχέδια διάλυσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μετά τις εκλογές, η καταλήστευση, για άλλη μια φορά, των αποθεματικών των Ταμείων και το παίξιμό τους στο χρηματιστήριο, η πολιτική λιτότητας, βρίσκουν αντίθετους τους συνταξιούχους, που φέρονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την απόκρουσή τους. Αυτό το μήνυμα έρχεται από τις συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, στα πλαίσια προετοιμασίας της κινητοποίησης.

Ο Β. Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μάς δήλωσε σχετικά: «Οι συνταξιούχοι ξαναβγαίνουμε στους δρόμους αύριο, για να διατρανώσουμε την απόφασή μας και αυτό να γίνει κατανοητό από τα κόμματα της εξουσίας και όσα είναι υπέρ του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, ότι δε θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση. Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, έχει γίνει με πολλούς αγώνες, με πολλές θυσίες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, έχει χυθεί αίμα γι' αυτό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας πάρουν πίσω τις κατακτήσεις μας και τους δηλώνουμε πως η κοινωνική ασφάλιση θα μείνει κληρονομιά στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε Επιτροπή, για να πάρουν τα αποθεματικά των Ταμείων και να τα ρίξουν στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Με ποιο δικαίωμα παίρνουν τα χρήματα τα δικά μας; Για όλα αυτά καλούμε τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, όλο τον ελληνικό λαό να αγωνιστούμε, για να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους. Τους καλούμε, επίσης, στις εκλογές στις 9 Απρίλη να καταψηφίσουν τα κόμματα εξουσίας και όσους στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ και να ενισχύσουν αυτούς που μας στηρίζουν».

Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους του αγώνα και οι συνταξιούχοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η αυριανή συγκέντρωση, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης, Απόστολος Κυπραίος, δεν είναι μια απλή διαμαρτυρία, αλλά «μαχητική διεκδίκηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης που κερδίσαμε με θυσίες και αίμα στον αιώνα που έφυγε».

Ο Απόστολος Κυπραίος, καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των συνταξιούχων, τόνισε ότι «ο κ. Σημίτης έδειξε ξανά όλο το ύφος και το ήθος της εξουσίας του στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 13 Γενάρη, αρνούμενος να δώσει οποιαδήποτε λύση στα προβλήματά μας και να δεσμευτεί για την ικανοποίηση, έστω και κάποιων από τα βασικά μας αιτήματα».

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ επισήμανε ακόμα ότι οι επιπτώσεις της ΟΝΕ θα είναι δυσβάσταχτες για το λαό «και γι' αυτό εμείς θα επιμένουμε με τον αγώνα μας να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν σε πείσμα των Βρυξελλών και της κυβέρνησης». Κάλεσε δε όλους τους συνταξιούχους της περιοχής να δώσουν μαζικά το «παρών» στην αυριανή κινητοποίηση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Καλή αρχή στις κάλπες

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται την Παρασκευή, οι εκλογές για νέα διοίκηση στο Συνδικάτο

Με καλή ανταπόκριση από τους εργαζόμενους, σε σχέση με την προσέλευση στις προηγούμενες εκλογές, άρχισε χτες η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», Με δεδομένα τα οξυμένα προβλήματα στον κλάδο, οι μεταλλεργάτες καλούνται να αναδείξουν μια διοίκηση ταξική, ικανή να οργανώσει τον αγώνα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες, ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ κλπ. Οπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του Συνδικάτου: «Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η ενότητα και η συσπείρωση στα ταξικά σωματεία. Ο αγώνας είναι ο δικός μας μονόδρομος».

Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Οι μεταλλεργάτες μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καθημερινά από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Οι μεταλλεργάτες ξεκίνησαν την προετοιμασία για τις εκλογές αρκετά νωρίς. Από βιοτεχνία σε βιοτεχνία και από εργαστήριο σε εργαστήριο, τα μέλη του Συνδικάτου, με την ανακοίνωση - κάλεσμα στο χέρι, ενημέρωναν μήνες τώρα τους εργαζόμενους στο μέταλλο για τις εκλογές. «Για να γίνει πιο μαζικό, πιο γερό το σωματείο», ήταν τα λόγια τους και συμπλήρωναν: «Για να έχουμε ασφάλεια σήμερα και σύνταξη αύριο. Για να δουλεύουμε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Να παίρνουμε αυτά που δικαιούμαστε», έλεγαν τα μέλη του σωματείου και οι καινούριες εγγραφές έρχονταν. Νέοι και μεγαλύτεροι - που είχαν αμελήσει να γραφτούν στο σωματείο - μέσα στη μουτζούρα της δουλιάς, διάβαζαν την ανακοίνωση που μιλούσε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για αγώνες και συμπλήρωναν τα στοιχεία τους στην πίσω σελίδα.

Οι συνθήκες που γίνονταν οι περιοδείες ήταν δύσκολες και πολλές φορές επικίνδυνες, αφού ακόμα και σκυλιά έριχναν εναντίον του σωματείου οι εργοδότες, για να μην πλησιάσουν τους εργαζόμενους. Από το Βοτανικό μέχρι τα Μεσόγεια και τα Ανω Λιόσια και το Καματερό, τα μέλη του Συνδικάτου «αλώνισαν» τα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες, που πολλές φορές «στεγάζονταν» σε ένα άθλιο υπόστεγο, που γινόταν μούσκεμα από τα νερά της βροχής. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν όμως, η «συγκομιδή» ήταν καλή και τα αποτελέσματα φάνηκαν στην εκλογοαπολογιστική, που μάζεψε πάνω από 1.000 μεταλλεργάτες.

Αλλά είναι και τα προβλήματα μεγάλα. Μείωση της παραγωγής και απολύσεις, ειδικά στον τομέα των κατασκευών, ενώ δεν είναι λίγες οι βιοτεχνίες που κλείνουν. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταπατούνται, οι συνθήκες δουλιάς είναι δύσκολες έως άθλιες, καθώς οι απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανύπαρκτες, ενώ απουσιάζουν οι χώροι υγιεινής.

ΕΣΑΚ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ»
Φωνή αντίστασης και πάλης

Διεκδικεί την ψήφο των εργαζομένων στις εκλογές του Συλλόγου, στις 22 Μάρτη

Κάλεσμα, για ψήφο αντίστασης στα σχέδια της διοίκησης των Τραπεζών Ομίλου Πειραιώς και καταδίκης της τακτικής της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, απευθύνει η ΕΣΑΚ Μακεδονίας - Θράκης, μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου Τραπεζοϋπαλλήλων της τράπεζας, που θα γίνουν στις 22 Μάρτη. Οι εκλογές γίνονται σε κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους της τράπεζας, καθώς στις αρχές του Ιούνη, θα προχωρήσει η συγχώνευσή της με τις υπόλοιπες του Ομίλου (Πειραιώς και Χίος).

Η παράταξη καλεί σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της, επισημαίνοντας, στην ανακοίνωσή της, ότι οι υπόλοιπες τέσσερις παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΣ και η παράταξη του Κ. Πουλαρίκα), που εδώ και δέκα χρόνια «έχουν κοινή ευθύνη για την πορεία απουσίας του Συλλόγου» με τις ομόφωνες αποφάσεις τους στο ΔΣ, κατεβαίνουν τώρα με κοινό ψηφοδέλτιο, με στόχο τον αποκλεισμό κάθε άλλης φωνής.

Οπως καταγγέλλει, το κοινό ψηφοδέλτιο των τεσσάρων παρατάξεων «στήθηκε», από την ηγεσία της ΟΤΟΕ «σε διαβουλεύσεις πίσω από την πλάτη των εργαζομένων». «Μην συμβάλλεις με την ψήφο σου σε ένα μονοφωνικό ανεξέλεγκτο Σύλλογο, εξαρτημένο της ηγεσίας της ΟΤΟΕ. Κατοχύρωσε το δικαίωμά σου στην ενημέρωση για ό,τι σε αφορά», σημειώνει η ΕΣΑΚ.

Σχετικά με τη συγχώνευση, η ΕΣΑΚ καταγγέλλει την ηγεσία της ΟΤΟΕ, ότι, μαζί με τη διοίκηση του Ομίλου, ασκούν πιέσεις, ώστε να δεχτούν οι εργαζόμενοι σιωπηρά παραβιάσεις στον Οργανισμό και να υπογραφτεί νέος, πολύ χειρότερος. Επισημαίνει ακόμα ότι δε γίνεται να προχωρήσει η συγχώνευση, αν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το πρόβλημα των Εσωτερικών Οργανισμών και των Ασφαλιστικών Ταμείων των τριών Τραπεζών. «Για να λυθούν αυτά, απαραίτητη η "τελική λύση" του συνδικαλιστικού προβλήματος. Συγχώνευση κατά τα πρότυπα της διοίκησης, δεν μπορεί να γίνει με το συνδικαλιστικό κίνημα να ανθίσταται. Είναι αδύνατο. Και αυτό είναι η μεγάλη μας δύναμη», καταλήγει.

ΟΔΔΥ
Διήμερες κινητοποιήσεις

Δυο πεντάωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ, σήμερα Δευτέρα 20 του μήνα και αύριο Τρίτη , από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, μετά από την πολύμηνη αναμονή και κοροϊδία από την κυβέρνηση. Διεκδικούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΔΔΥ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Την άμεση κατοχύρωση της εργασιακής τους σχέσης δημοσίου δικαίου με νομοθετική ρύθμιση.

Συνέλευση συνταξιούχων

Σε συνέλευση καλεί τα μέλη της, την Τετάρτη 22 Μάρτη, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και θα έχει ως θέματα τον απολογισμό δράσης και τον οικονομικό απολογισμό και ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ