Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΟΧΙ στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις αντίστασης αύριο σε δεκάδες πόλεις. Στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η κεντρική συγκέντρωση

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν τη θεμελιώδη κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης και να την «κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας», διαδηλώνουν αύριο Τρίτη οι συνταξιούχοι της χώρας. Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου για μαζική συμμετοχή στις πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε μια σειρά περιοχές και πόλεις.

Στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη. Στην Καβάλα 10π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συνταξιούχων από όλη την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, ενώ στη Λάρισα, την ίδια ώρα επίσης στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση. Επίσης συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στη Λιβαδειά, στη Χαλκίδα, στον Πύργο....

Τα σχέδια διάλυσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μετά τις εκλογές, η καταλήστευση, για άλλη μια φορά, των αποθεματικών των Ταμείων και το παίξιμό τους στο χρηματιστήριο, η πολιτική λιτότητας, βρίσκουν αντίθετους τους συνταξιούχους, που φέρονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την απόκρουσή τους. Αυτό το μήνυμα έρχεται από τις συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, στα πλαίσια προετοιμασίας της κινητοποίησης.

Ο Β. Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μάς δήλωσε σχετικά: «Οι συνταξιούχοι ξαναβγαίνουμε στους δρόμους αύριο, για να διατρανώσουμε την απόφασή μας και αυτό να γίνει κατανοητό από τα κόμματα της εξουσίας και όσα είναι υπέρ του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, ότι δε θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση. Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, έχει γίνει με πολλούς αγώνες, με πολλές θυσίες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, έχει χυθεί αίμα γι' αυτό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας πάρουν πίσω τις κατακτήσεις μας και τους δηλώνουμε πως η κοινωνική ασφάλιση θα μείνει κληρονομιά στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε Επιτροπή, για να πάρουν τα αποθεματικά των Ταμείων και να τα ρίξουν στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Με ποιο δικαίωμα παίρνουν τα χρήματα τα δικά μας; Για όλα αυτά καλούμε τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, όλο τον ελληνικό λαό να αγωνιστούμε, για να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους. Τους καλούμε, επίσης, στις εκλογές στις 9 Απρίλη να καταψηφίσουν τα κόμματα εξουσίας και όσους στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ και να ενισχύσουν αυτούς που μας στηρίζουν».

Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους του αγώνα και οι συνταξιούχοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η αυριανή συγκέντρωση, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης, Απόστολος Κυπραίος, δεν είναι μια απλή διαμαρτυρία, αλλά «μαχητική διεκδίκηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης που κερδίσαμε με θυσίες και αίμα στον αιώνα που έφυγε».

Ο Απόστολος Κυπραίος, καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των συνταξιούχων, τόνισε ότι «ο κ. Σημίτης έδειξε ξανά όλο το ύφος και το ήθος της εξουσίας του στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 13 Γενάρη, αρνούμενος να δώσει οποιαδήποτε λύση στα προβλήματά μας και να δεσμευτεί για την ικανοποίηση, έστω και κάποιων από τα βασικά μας αιτήματα».

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ επισήμανε ακόμα ότι οι επιπτώσεις της ΟΝΕ θα είναι δυσβάσταχτες για το λαό «και γι' αυτό εμείς θα επιμένουμε με τον αγώνα μας να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν σε πείσμα των Βρυξελλών και της κυβέρνησης». Κάλεσε δε όλους τους συνταξιούχους της περιοχής να δώσουν μαζικά το «παρών» στην αυριανή κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ