Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Καλή αρχή στις κάλπες

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται την Παρασκευή, οι εκλογές για νέα διοίκηση στο Συνδικάτο

Με καλή ανταπόκριση από τους εργαζόμενους, σε σχέση με την προσέλευση στις προηγούμενες εκλογές, άρχισε χτες η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», Με δεδομένα τα οξυμένα προβλήματα στον κλάδο, οι μεταλλεργάτες καλούνται να αναδείξουν μια διοίκηση ταξική, ικανή να οργανώσει τον αγώνα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες, ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ κλπ. Οπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του Συνδικάτου: «Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η ενότητα και η συσπείρωση στα ταξικά σωματεία. Ο αγώνας είναι ο δικός μας μονόδρομος».

Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Οι μεταλλεργάτες μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καθημερινά από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Οι μεταλλεργάτες ξεκίνησαν την προετοιμασία για τις εκλογές αρκετά νωρίς. Από βιοτεχνία σε βιοτεχνία και από εργαστήριο σε εργαστήριο, τα μέλη του Συνδικάτου, με την ανακοίνωση - κάλεσμα στο χέρι, ενημέρωναν μήνες τώρα τους εργαζόμενους στο μέταλλο για τις εκλογές. «Για να γίνει πιο μαζικό, πιο γερό το σωματείο», ήταν τα λόγια τους και συμπλήρωναν: «Για να έχουμε ασφάλεια σήμερα και σύνταξη αύριο. Για να δουλεύουμε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Να παίρνουμε αυτά που δικαιούμαστε», έλεγαν τα μέλη του σωματείου και οι καινούριες εγγραφές έρχονταν. Νέοι και μεγαλύτεροι - που είχαν αμελήσει να γραφτούν στο σωματείο - μέσα στη μουτζούρα της δουλιάς, διάβαζαν την ανακοίνωση που μιλούσε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για αγώνες και συμπλήρωναν τα στοιχεία τους στην πίσω σελίδα.

Οι συνθήκες που γίνονταν οι περιοδείες ήταν δύσκολες και πολλές φορές επικίνδυνες, αφού ακόμα και σκυλιά έριχναν εναντίον του σωματείου οι εργοδότες, για να μην πλησιάσουν τους εργαζόμενους. Από το Βοτανικό μέχρι τα Μεσόγεια και τα Ανω Λιόσια και το Καματερό, τα μέλη του Συνδικάτου «αλώνισαν» τα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες, που πολλές φορές «στεγάζονταν» σε ένα άθλιο υπόστεγο, που γινόταν μούσκεμα από τα νερά της βροχής. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν όμως, η «συγκομιδή» ήταν καλή και τα αποτελέσματα φάνηκαν στην εκλογοαπολογιστική, που μάζεψε πάνω από 1.000 μεταλλεργάτες.

Αλλά είναι και τα προβλήματα μεγάλα. Μείωση της παραγωγής και απολύσεις, ειδικά στον τομέα των κατασκευών, ενώ δεν είναι λίγες οι βιοτεχνίες που κλείνουν. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταπατούνται, οι συνθήκες δουλιάς είναι δύσκολες έως άθλιες, καθώς οι απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανύπαρκτες, ενώ απουσιάζουν οι χώροι υγιεινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ