ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Το πλήρες ξεπούλημα δεν είναι... ταμπού!

Αποκαλυπτικές ομολογίες του υπουργού Μεταφορών για το μέλλον του Οργανισμού

Διαπιστευτήρια στις πολυεθνικές των τηλεπικοινωνιών, στο ντόπιο κεφάλαιο και στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών προσέτρεξε να δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά στόματος του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσου Μαντέλη, ο οποίος δήλωσε χτες ότι μετά τις εκλογές είναι αποφασισμένη να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ και πέραν του 49%!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εξουσία», ο υπουργός ξεκαθαρίζει - και για όσους είχαν ακόμα αυταπάτες - ότι για την κυβέρνηση «το 51% δεν είναι πλέον ταμπού», εξαγγέλλοντας έτσι και με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση εκχωρείται στον απόλυτο έλεγχο του κεφαλαίου. Οπως μάλιστα κυνικά και απροκάλυπτα ομολογεί ο υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη Β' Αθηνών, «Σημασία δεν έχουν τα ποσοστά, αλλά η εταιρία, ο Οργανισμός με τον οποίο ο ΟΤΕ θα συνάψει στρατηγική συμμαχία. Δηλαδή αν θα είναι «η France Telecom, η British Tel., η Deutsche Telecom ή άλλος». Και πράγματι για ένα κόμμα που το 1993 έκανε «αντιπολίτευση», με δηλώσεις ότι όταν γίνει κυβέρνηση δε θα δώσει ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες. Που το 1996 υποστήριζε ότι δε θα δώσει πάνω από το 25% στο Χρηματιστήριο και το 1999 ψήφιζε νόμο για μετοχοποίηση μέχρι του 49%, η τελευταία ομολογία ήταν αναμενόμενη. Αυτό που πραγματικά «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού δεν είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά -όπως ομολογεί και ο κύριος Μαντέλης- σε ποιον θ' ανοίξει η πόρτα της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας. Θα είναι γαλλική, αγγλική, γερμανική ή αμερικάνικη η πολυεθνική που θα βάλει στο χέρι τον ΟΤΕ;

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Θύελλα μέτρων για ... τη «διατηρησιμότητα»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας  ομολογεί ότι με τους Ευρωπαίους «εταίρους» μέχρι και η αλλαγή της παραγωγικής δομής της οικονομίας, σε κατευθύνσεις που δεν ανταποκρίνονται στα  «εθνικά» συμφέροντα, τίθεται προς συζητηση

Τι κουβεντιάζουν, «εν κρυπτώ» - χωρίς, δηλαδή, να δημοσιοποιούνται κατ' ανάγκη οι όποιες αποφάσεις - οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τακτικές και έκτακτες συναντήσεις τους; Μα, για την ανάγκη μεγαλύτερης ή μικρότερης συρρίκνωσης του «κοινωνικού κράτους», «την αλλαγή της παραγωγικής δομής της οικονομίας σε κατευθύνσεις που δεν ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα» και, ακόμη, την αναγκαιότητα ή μη της λήψης πρόσθετων - αντιλαϊκών, εννοείται - μέτρων.

Η διάχυτη αυτή αντίληψη, ότι, δηλαδή, τα συμβούλια ΕΚΟΦΙΝ δεν είναι παρά μηχανισμοί θεσμοθέτησης αντιλαϊκών μέτρων, έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν, έστω και έμμεσα, ομολογείται από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο τελευταίος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού από την ΕΥΡΟΣΤΑΤ, έκανε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο πιο φερέγγυος και αξιόπιστος συνομιλητής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, απ' ό,τι μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Οπως συγκεκριμένα δήλωσε, ναι μεν έχουμε επιτύχει τα περιβόητα κριτήρια σύγκλισης και, άρα, η ένταξη είναι «κλειδωμένη», αλλά τώρα χρειάζεται να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι αυτά που πετύχαμε μπορούμε και να τα διατηρήσουμε. Υπάρχει, όπως είπε, τα κριτήριο της διατηρησιμότητας. Από τις δηλώσεις του συνάγεται ότι, το διάστημα Μάη - Ιούνη 2000, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το πρότυπο ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων. Ακόμα θα πρέπει να δικαιολογήσουν μέχρι και τα άθλια προεκλογικά «πακέτα» που έχουν ανακοινώσει, με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. θα πρέπει, επίσης, να «πείσουν» τους Ευρωπαίους ότι «δε χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις και τομές, που, είτε θα θίξουν το κοινωνικό κράτος, είτε θα αλλάξουν την παραγωγική δομή της οικονομίας σε κατευθύνσεις που δεν ανταποκρίνονται στο δικό μας εθνικό συμφέρον (;;;)». «Απείλησε», τέλος, ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, οι Ευρωπαίοι ίσως απαιτήσουν «πρόσθετα μέτρα, ή ανατροπές σχεδίων κοινωνικών, τα οποία είναι σε εξέλιξη...». Αθελά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και σε μια προσπάθεια να αποδείξει πόσο φιλο-ευρωπαϊκό είναι το ΠΑΣΟΚ και πόσο «επικίνδυνη» η ΝΔ, ομολόγησε, μέσες άκρες, την ουσία των συζητήσεων στα διάφορα ευρωπαϊκά συμβούλια, τα οποία βέβαια αποκρύπτουν για ευνόητους λόγους.

Σε αμηχανία βρέθηκε ο υπουργός, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει το οξύμωρο, πώς προεξοφλεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι «ήπιες», ενώ δεν έχει αρχίσει καν ο περιβόητος «κοινωνικός διάλογος». Από την προεκλογική «προεξόφληση» του αποτελέσματος, μπορεί κάποιος να καταλάβει τι «κοινωνικό διάλογο» σκέφτεται να στήσει η κυβέρνηση.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Συναινετική πλειοψηφία με ... αγωνιστικό ψήφισμα

Ενα σοβαρό τεκμήριο που καταδεικνύει το «χάσμα» μεταξύ του εκλογικού αποτελέσματος, του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις μεθοδεύσεις και τις παρατυπίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΕΕ, αποτελεί το ψήφισμα του συνεδρίου, το οποίο παρά την υπονόμευση των πλειοψηφουσών παρατάξεων, κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, κάτω από το βάρος των δραματικών συνθηκών που δραστηριοποιούνται οι ΕΒΕ, αλλά και της αναγκαιότητας της δυναμικής που πρέπει να επιδείξει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο κλάδος, το σύνολο των αντιπροσώπων εξέδωσε ψήφισμα που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Συνεπώς, καταδεικνύεται ότι η διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι εν πολλοίς πλασματική, αφού αυτά διαμορφώθηκαν αποκλειστικά από τη νομιμοποίηση της συμμετοχής στο συνέδριο των αντιπροσώπων ορισμένων Ομοσπονδιών που δεν πληρούσαν τους όρους συμμετοχής.

Κωδικοποιημένα, το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, επικεντρώνεται στα εξής:

  • Προσέγγιση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ με το αντίστοιχο των εργαζομένων και των αγροτών με στόχο την κοινή δράση για τα κοινά προβλήματα και την από κοινού αντίσταση σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή.
  • Διεκδίκηση μέτρων περιορισμού της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, με στόχο την εξασφάλιση της εργασίας και του εισοδήματος των ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων.
  • Διεκδίκηση κλαδικών πολιτικών σε τομείς της οικονομίας που δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων.
  • Διεκδίκηση συνεταιρισμών στο επίπεδο της προμήθειας πρώτων υλών, την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων με ευνοϊκό φορολογικό και χρηματοδοτικό καθεστώς.
  • Φορολογικό καθεστώς με βάση τα λογιστικά βιβλία και κατάργηση κάθε «αντικειμενικού» συστήματος. Προοδευτική κλιμάκωση των φορολογικών βαρών με αφορολόγητο όριο στα επίπεδα φτώχειας και κατάργηση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Προστασία του δικαιώματος στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια με αποφασιστική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Ανθρώπινες συντάξεις σύμφωνα με τις προτάσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων.
  • Φιλειρηνικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις με στόχο την αντίσταση στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των Βαλκανικών λαών.
ΣΕΒ
Ολα για το μεγάλο κεφάλαιο

Την «εδώ και τώρα» δέσμευση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές στις 9 του Απρίλη να ικανοποιήσει τις προκλητικές αξιώσεις τους, ζητούν με επίσημο υπόμνημά τους, που αποστέλλουν προς όλα τα κόμματα, οι βιομήχανοι της χώρας. Αν και και οι θέσεις του ΣΕΒ είναι γνωστές, εντούτοις, ως είθισται προεκλογικά τις επαναλαμβάνουν με μεγαλύτερη ένταση.

Στο όνομα των... «αναγκών της εποχής», ο ΣΕΒ απαιτεί μεταξύ άλλων: Μείωση των δημοσίων δαπανών και ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προς όφελός τους, πολιτική «απασχόλησης» με μέτρα που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και «εκσυγχρονισμού» της αγοράς εργασίας, δημιουργία ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης με τον ποσοτικό περιορισμό της και βελτίωση της αποδοτικότητάς της και βέβαια, πλήρη απελευθέρωση όλων των αγορών με την αποχώρηση του δημοσίου από την επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή την επέκταση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Περισσότερη όμως βαρύτητα, απαιτούν στη διάλυση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Τέλος, για την κοινωνική ασφάλιση, οι βιομήχανοι απαιτούν μια «θαρραλέα πολιτική απόφαση», προκειμένου να επιτύχουν την πλήρη κατεδάφισή της.

ΟΑΕ
Στα νύχια του οφειλέτη του

«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι». Αυτή η λαϊκή παροιμία φαίνεται να ταιριάζει «γάντι» στο σκάνδαλο που εκκολάπτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια κατάργησης του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕ, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει αναθέσει το έργο της διάλυσης - εκκαθάρισης του Οργανισμού, στην ETBA FINANCE, η οποία - με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων - φέρεται να χρωστάει στον ΟΑΕ το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στα στοιχεία που παραθέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕ, ο σημερινός πρόεδρος του ΟΑΕ, Αν. Τσουδερός, κατέχει παράλληλα και τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου της ΕΤΒΑ FINANCE. Στη σκανδαλώδη ανάθεση της εκκαθάρισης του ΟΑΕ στην προαναφερθείσα εταιρία - όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι - εμπλέκεται άμεσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει υπογράψει την απόφαση ανάληψης της εκκαθάρισης του ΟΑΕ από την ΕΤΒΑ FINANCE.

Με βάση τις αναφορές των εργαζομένων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί ως εκκαθαρίστρια του ΟΑΕ την ΕΤΒΑ FINANCE, το ΔΣ του ΟΑΕ έχει προχωρήσει στην άμεση λήψη δικαστικών μέτρων κατά της ΕΤΒΑ FINANCE για την είσπραξη του ποσού των 2,3 δισεκατομμυρίων δραχμών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ