ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Τριπλό αστυνομικό μπλόκο

Αλλοθι για ένταση της αστυνομοκρατίας η δράση των «κουκουλοφόρων»

Επιχείρηση «καθαρά Εξάρχεια» βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες τα ξημερώματα. Ομάδες αστυνομικών περιπολούν στην περιοχή, δείχνοντας με την έντονη παρουσία τους το ...στιβαρό χέρι του κράτους, ελέγχοντας και προσάγοντας.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε, στο εξής η περιοχή θα αστυνομεύεται με τριπλή ζώνη ελέγχου, ενώ από αργά τη νύχτα οι ένστολοι αστυνομικοί θα πραγματοποιούν πυκνές περιπολίες στους δρόμους της περιοχής.

Σε 24ωρη βάση θα κινητοποιούνται τέσσερις 5μελείς ομάδες (ενισχυμένες με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) που θα εκτελούν πεζή περιπολία. Οι πεζές περιπολίες θα κινούνται περιφερειακά, ενώ θα συνεπικουρούνται από ομάδες μοτοσικλετιστών για άμεση επέμβαση. Συνολικά δώδεκα ομάδες θα περιπολούν ανά βάρδιες. Παράλληλα, αποφασίστηκε περιπολικά να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στην πλατεία Εξαρχείων, κάτι που δε γινόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς αποτελούσαν στόχο εμπρηστών, ενώ αυξημένη θα είναι η επαγρύπνηση των ειδικών μονάδων της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων όπου υπάγονται τα ΜΑΤ.

Τα μέτρα αυτά ήρθαν σαν «ώριμο φρούτο» μετά την εκτεταμένη προβολή από τα περισσότερα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των επιθέσεων σε πολιτικά γραφεία υπουργών, στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων, τα καμένα και σπασμένα αυτοκίνητα. Τον περασμένο μήνα κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων είχαν εκτενή ρεπορτάζ για τη δράση των κουκουλοφόρων. Σε όλα σχεδόν δινόταν έμφαση στην ανεπάρκεια της αστυνόμευσης και στην ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε οι κατασταλτικοί μηχανισμοί να κάνουν ανεμπόδιστα τη δουλιά τους. Να ενισχυθεί η καθημερινή παρουσία τους στους δρόμους και να αυξηθούν οι έλεγχοι και τα μπλόκα σε ανυποψίαστους πολίτες. Η έξαρση της δράσης των κουκουλοφόρων «ξύπνησε», λειτουργεί ως άλλοθι και ενέτεινε τη δράση των ενστόλων, που στο εξής με περιπολίες στα Εξάρχεια θα ελέγχουν περαστικούς, θαμώνες καταστημάτων της περιοχής και όποιον τους φαίνεται εν γένει ύποπτος.

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε υποκαταστήματα τραπεζών και γραφείου Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ σημειώθηκε προχτές το βράδυ. Με διαφορά μόλις 15 λεπτών περίπου, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς από γκαζάκια και έριξαν «μολότοφ» σε πέντε υποκαταστήματα τραπεζών σε Καισαριανή, Ν. Ηράκλειο, Γαλάτσι, Αλιμο και Αθήνα (Γκύζη). Από τις επιθέσεις σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Παράλληλα, άγνωστοι πέταξαν βόμβα «μολότοφ» σε γραφείο Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στο Καλαμάκι.

Από σήμερα η διημερίδα για τα ναρκωτικά

Θα χαιρετίσει η Αλ. Παπαρήγα

Αρχίζει σήμερα η διημερίδα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων Κατά των Ναρκωτικών στην αίθουσα συνεντεύξεων της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ - Ακαδημίας 20), με τίτλο: «Βασικοί άξονες για την αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας». Την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων αποτελούν οι: Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ».

Στη διημερίδα θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει, σήμερα το πρωί στις 9.30, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Τα ζητήματα που θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν είναι: «Ζητήματα Κεντρικού Σχεδιασμού Αντιναρκωτικής Πολιτικής», «Νομοθετικό Πλαίσιο», «Παροχή Υπηρεσιών Απεξάρτησης», «Τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο. Αιτίες και Παράγοντες», «Ο ρόλος του αντιναρκωτικού κινήματος», «Ναρκω-κουλτούρα και ο ρόλος των ΜΜΕ στη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά», «Οι εργαζόμενοι στις δομές απεξάρτησης», «Αντιναρκωτική Πολιτική. Ζητήματα Ρήξης ή Ενσωμάτωσης», «Ζητήματα Πρόληψης», «Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός. Δυνατότητες - Προοπτικές».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων

Μπροστά στο μόνιμο οικονομικό αδιέξοδο που η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει τους ΟΤΑ, και το Δήμο Νίκαιας, ο κοινός αγώνας δήμου και εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή εργασία με σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος είναι μονόδρομος.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της Νίκαιας η οποία, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, παίρνοντας δάνειο για τη λειτουργία του Δήμου και ουσιαστικά κάνοντας όλα τα κονδύλιά της μισθούς, προχωράει σε μέτρα που να ικανοποιούν όλα τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους ΑμΕΑ της ΔΕΤΕΟΠΑΝ, που ουσιαστικά έχουν λήξει οι διαδικασίες μονιμοποίησής τους, εντός του Μάη εξομοιώνονται οι αποδοχές τους με τις προβλέψεις της συλλογικής σύμβασης που ισχύει για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, ο Δήμος έχει κάνει όλες τις ενέργειες για την τακτοποίησή τους και αμέσως με την τυπική ολοκλήρωσή τους από το ΑΣΕΠ (στο οποίο η διοίκηση έχει επανέλθει με έγγραφο στο οποίο ζητά την επίσπευσή τους) θα προχωρήσει σε ανάλογη τακτοποίηση. Παράλληλα, έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου, (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, ασφαλιστικά μέτρα) κανονικά και σήμερα ο Δήμος είναι ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα που δεν οφείλει μισθούς. Εχουν διασφαλιστεί τα χρήματα για το επίδομα ειδικής απασχόλησης και εκκρεμεί νομική γνωμοδότηση για την εκταμίευσή τους, ενώ η δημοτική αρχή είναι έτοιμη για την καταβολή αναδρομικών ΣΣΕ ΠΟΕ - ΟΤΑ για τους μήνες του 2006.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση προέγκρισης των υπερωριών του 2007 έχει υπογραφεί, ενώ έχουν πληρωθεί όλες οι υπερωρίες του 2006, με δημοπρασία ανατέθηκε σε προμηθευτή το γάλα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και διερευνάται τρόπος για την τακτοποίηση του κενού που υπάρχει.

Βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, αλλά και των εργαζομένων όλης της πόλης. Θέση που επιβεβαιώνεται συνεχώς τα 5 τελευταία χρόνια (μονιμοποιήσεις - μισθοδοσίες - μισθολογικά αιτήματα) και θα επιβεβαιώνεται διαρκώς, παρά τις κραυγές που απλώς δείχνουν ότι αυτή η στάση δεν αρέσει σε «κάποιους» που θέλουν να στήσουν προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Η Δημοτική Αρχή καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μαζί, ώστε να λυθούν όλα τους τα προβλήματα, που γεννά η κυρίαρχη πολιτική με αιχμή το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου που θα διασφαλίσει στην ουσία τη μονιμότητα στη δουλιά τους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούν την απελευθέρωση του φοιτητή

Εκκληση προς τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την άμεση αποφυλάκιση του φοιτητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, που συνελήφθη μετά τα γεγονότα της 5ης Μάη που έγιναν έξω από τα πανεπιστήμια, απευθύνει με ομόφωνο ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Το ψήφισμα εκδόθηκε μετά από πρωτοβουλία των νομαρχιακών συμβούλων της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Θυμίζουμε ότι ο 19χρονος φοιτητής βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Αυλώνα. Συνελήφθη αρκετές ώρες μετά τα επεισόδια και σε άσχετο σημείο, ενώ και οι μαρτυρίες των συμφοιτητών του και το οπτικό υλικό που κατέθεσε ο δικηγόρος του, αποδεικνύουν ότι την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν σε πάρτι που εξελισσόταν στη σχολή του. Μάλιστα, καταγγέλλεται πως η σύλληψή του βασίστηκε σε μαρτυρία αστυνομικού, που μεταξύ άλλων στην περιγραφή του ανέφερε ότι ένας εκ των δραστών φορούσε πράσινα παπούτσια.

Τη συμπαράστασή τους στο φοιτητή έχουν εκφράσει η πανεπιστημιακή κοινότητα και άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, συμπαρατασσόμενοι κάτω από το αίτημα για άμεση αποφυλάκισή του μέχρι τη δίκη.

Ενα παράξενο «τροχαίο»

Σκόπιμο χτύπημα από αυτοκίνητο της αστυνομίας με συμβατικά νούμερα, σε βάρος του Κώστα Μουζουράκη, κατήγγειλε χτες το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Οπως αναφέρει την Πέμπτη 17 Μάη (χτες) αυτοκίνητο(ΥΕΝ 7167 Opel Astra, σκούρου γκρίζου χρώματος σύμφωνα με καταγραφή των περιοίκων) χτύπησε στη γωνία των οδών Φυλής και Πιπίνου μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο Κώστας Μουζουράκης. Οπως καταγγέλλεται από τους περίοικους, τόσο τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης όσο και τ' ανακριτικά αυτοκίνητα της τροχαίας που έφτασαν εκεί ρώτησαν τον Κ.Μ. αν είναι αναρχικός, του είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και τον παρέπεμψαν στην ασφαλιστική εταιρεία. Επιπρόσθετα, εμμέσως, απείλησαν και τους περίοικους, ώστε να μην ανακατεύονται.

«Βαποράκια» και μεσάζοντες στην ΕΛΑΣ

Αστυφύλακας που υπηρετεί στην ΟΠΚΕ Κολωνού συνελήφθη προχτές το απόγευμα με ένα κιλό κοκαΐνης και με ένα πιστόλι χωρίς αριθμό. Πιάστηκε στον Αγιο Στέφανο Αττικής, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ως μέλος κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, μαζί με έναν Αλβανό μεγαλέμπορο. Και οι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, η οποία ασχολείται με την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης παλιότερα υπηρετούσε στη φρουρά του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκη και την «Αντιτρομοκρατική», ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν στην προσωπική ασφάλεια του υπουργού Πολιτισμού. Ο Γ. Βουλγαράκης με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο αστυνομικός αντικαταστάθηκε λόγω κακής συμπεριφοράς. Κατά το Δελτίο Τύπου ήταν εριστικός, φλύαρος και σχετικά αδιάφορος.

Χτες έγινε επίσης γνωστό ότι ο διοικητής του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, όταν συνελήφθη επ' αυτοφώρω να παίρνει 30.000 ευρώ, προκειμένου να «διευκολύνει» έναν υπόδικο. Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν στη σύλληψή του μετά από καταγγελία κρατουμένου που ανέφερε ότι ο αξιωματικός του τηλεφώνησε και του ζήτησε τα χρήματα για να μεσολαβήσει για τη σύνθεση δικαστηρίου ώστε να αθωωθεί. Ο αξιωματικός φέρεται να γνώριζε τον υπόδικο από την εποχή που υπηρετούσε στο Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ