ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
Η λαϊκή καταδίκη συνοδεύει την κυβέρνηση

Ο Ε. Γιαννόπουλος δεν είναι πλέον υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν παραιτήθηκε, βέβαια, ως όφειλε, για να επιδοθεί απερίσπαστος στις αντιδικίες με τους αντιπάλους του, ούτε βέβαια ικανοποίησε το σχετικό λαϊκό αίτημα που διατυπώθηκε αμέσως μόλις ασκήθηκε η δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη». Αφησε αναγκαστικά τον υπουργικό θώκο, αλλά διαμήνυσε με νόημα ότι μετά τις εκλογές θα επιστρέψει!

Οπως και να 'χει το πράγμα, ο Ε. Γιαννόπουλος δεν ξεφεύγει από τη λαϊκή καταδίκη, αυτή θα συνοδεύει και αυτόν και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στήριξε και κάλυψε τη δίωξη εναντίον του «Ρ». Μια δίωξη έκφραση του κυβερνητικού αυταρχισμού, μια δίωξη αποκαλυπτική των βαθύτερων επιδιώξεων που στρέφονται κατά της ίδιας της ελευθεροτυπίας, που βάζουν στόχο την «καρδιά» των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Τα όσα επικίνδυνα προοιωνίζονται για τον ελληνικό λαό, είναι αυτά ακριβώς που προκάλεσαν και συντηρούν μια θύελλα αντιδράσεων, που πυροδότησαν τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, που έκαναν τον ελληνικό λαό και τις μαζικές του οργανώσεις να ταχθεί στο πλευρό του «Ρ» και να διαδηλώσει την απόφασή του να υπερασπίσει και την εφημερίδα και τα δικαιώματά του και το αίτημά του να σταματήσει τώρα η δίωξη.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Νέο κεφάλαιο στη μαύρη βίβλο των διώξεων

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι εννέα φοιτητικοί σύλλογοι από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας καταγγέλλουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο και την επιχειρούμενη φίμωση του «Ριζοσπάστη».

Πρόκειται για τους Συλλόγους Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πολιτικών μηχανικών, Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Μηχανολόγων μηχανικών, Η/Υ και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, το οποίο διαθέτει και απόφαση της γενικής του συνέλευσης.

Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν: «Εδώ και καιρό εξελίσσεται μια αυταρχική ενέργεια κατά της ελευθερίας του Τύπου. Η δίωξη του "Ρ" από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με κύριο εκφραστή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, αποτελεί καθαρά πολιτική δίωξη. Συνεχίζοντας τον αυταρχικό της κατήφορο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να σβήσει κάθε φωνή αντίστασης στη σημερινή κατάσταση. Μετά τα "αγροτοδικεία", τα "ιδιώνυμα" στους μαθητές, μετά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σε κάθε κινητοποίηση, έρχεται να προστεθεί ένα νέο κεφάλαιο στη μαύρη βίβλο των διώξεων της κυβέρνησης».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν πως η δίωξη του «Ρ», τον οποίο χαρακτηρίζουν «κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου», «μας αφορά όλους, καθώς αποτελεί επίθεση ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, αποτελεί φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής, προμηνύει τα χειρότερα αύριο, στη μετά ΟΝΕ εποχή».

ΠΕΑΕΑ ΛΑΥΡΙΟΥ
Πολύ μικρός να τα βάλει με το «Ρ»

Την αγανάκτησή του για την «επιλογή του Ε. Γιαννόπουλου να μηνύσει το "Ρ" και να απαιτήσει μάλιστα και 500.000.000 δραχμές αποζημίωση» εκφράζει το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Πιστεύουμε ότι το ανάστημα του Ε. Γιαννόπουλου είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να φιμώσει τον Τύπο. Πολύ μικρότερο είναι το ανάστημά του για να φιμώσει το "Ρ". Είναι γνωστή η πορεία της εφημερίδας από το 1918 ως τα σήμερα, όπως γνωστή είναι και η πορεία του κ. Γιαννόπουλου και η αντιστασιακή του πορεία, βγαίνει από τα επίσημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

ΠΕΑΕΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Η καλύτερη απάντηση, η υπερψήφιση του ΚΚΕ

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη δίωξη του «Ρ» εκφράζει με ανακοίνωσή του και το παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ, τονίζοντας πως η εφημερίδα αυτή «στην 80χρονη πορεία της έχει να επιδείξει αγώνες και θυσίες για το λαό και τη χώρα».

Τέλος, το Pαράρτημα καλεί τους αντιστασιακούς να δώσουν απάντηση στον υπουργό και την κυβέρνησή τους, υπερψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ που «στάθηκε οργανωτής, καθοδηγητής και αιμοδότης των αγώνων του ελληνικού λαού».

ΠΕΑΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στα πεδία του αγώνα κατακτιούνται τα παράσημα

Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και Πολιτικών Προσφύγων Ν. Ιωαννίνων στέκονται στο πλευρό του «Ριζοσπάστη» και καταδικάζουν την ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου που στόχο έχει «να φιμώσει την εφημερίδα που ενημερώνει σωστά, αλλά είναι και μπροστάρης στην προβολή των αιτημάτων μας και υπερασπιστής των κατακτήσεών μας».

«Πιστεύουμε - σημειώνεται - ότι τα πρωτόκολλα και τα παράσημα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης αποκτιούνται στα πεδία του αγώνα και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Καλούμε τους αγωνιστές να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο "Ρ", με αύξηση της κυκλοφορίας του και τη συνέχιση των αγώνων τους».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη

Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας «Η Ενσωμάτωση» αποδοκιμάζει τις αντιδημοκρατικές επιθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, που «θυμίζουν άλλες καταδικασμένες από το λαό εποχές και ιδιαίτερα ενάντια στον "Ρ", που μια ολόκληρη ζωή στάθηκε συμπαραστάτης μας στους συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, δημοκρατικούς αγώνες μας για ένα καλύτερο αύριο και την αντιμετώπιση της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας».

«Τα εξοντωτικά ποσά - συνεχίζει - που απαιτεί ο κ. Γιαννόπουλος για ηθική βλάβη κρύβουν τις προθέσεις κυβερνητικών και άλλων κύκλων ενάντια στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση του λαού. Πολλοί από εμάς διακινούσαν την εφημερίδα στα χρόνια του Ιδιώνυμου της δικτατορίας του Μεταξά, στην Εθνική Αντίσταση και γενικά στα χρόνια της παράνομης έκδοσής του, γιατί εξέφραζε τα συμφέροντα των εργαζομένων και της πατρίδας μας, όπως κάνει και σήμερα».

Τέλος, το σωματείο ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τη δικαστική δίωξη του «Ρ» και εκφράζει τη συμπαράστασή του και τη βεβαιότητα ότι η εφημερίδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Να αποσυρθούν οι μηνύσεις

Την αγανάκτησή για τη δίωξη του «Ρ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. «Παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες - σημειώνεται στην ανακοίνωση - από διάφορους συνδικαλιστικούς, πνευματικούς, πολιτιστικούς φορείς, από εκπροσώπους της ΤΑ, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει στη δίωξη αυτής της ιστορικής και πολιτικής εφημερίδας. Για ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, ανεξάρτητα της πολιτικής και ιδεολογικής του τοποθέτησης, ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί σύμβολο αγώνων και θυσιών. Η αστική και ποινική δίωξη του "Ριζοσπάστη" από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης αποτελεί πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας, που είναι αναγκαίο συστατικό λειτουργίας της δημοκρατίας. Η ΕΓ του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου πιστεύει ότι οι πολιτικές διαφορές δεν πρέπει να επιλύονται με μηνύσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά να συζητιούνται στην κοινωνία, όπου ο λαός είναι ο τελικός κριτής. Καλεί τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης στο όνομα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου να αποσύρει τις σχετικές μηνύσεις».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Σοβαρό ολίσθημα

Την κατηγορηματική του αντίθεση με τις ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου εκφράζει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Αλ. Δελμούζος».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η μήνυση που κατατέθηκε από τον υπουργό είναι σοβαρό ολίσθημα και πλήγμα σε βάρος της ελευθεροτυπίας. Τη μήνυση μάλιστα αυτή είχε προαναγγείλει από καιρό εναντίον και άλλων εφημερίδων, για να μη γράφουν όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την αντιστασιακή του δράση».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει: «Σαν εκπαιδευτικοί που μορφώνουμε και διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά του ελληνικού λαού στο πνεύμα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θεωρούμε ότι οι πολιτικές διαφορές δε λύνονται στα δικαστήρια. Με τέτοιες διώξεις πλήττεται ανεπανόρθωτα η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου που έχουν κατακτηθεί μετά από πολλούς επίμονους αγώνες και θυσίες».

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει, όσο είναι καιρός, τις ευθύνες της και να βάλει τέλος σ' αυτές τις απαράδεκτες αντιδημοκρατικές ενέργειες του υπουργού της.

ΠΕΕΠΠ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Απαράδεκτες οι κυβερνητικές ενέργειες

Τη διαμαρτυρία του για την επίθεση εναντίον του «Ρ» από τον Ε. Γιαννόπουλο εκφράζει και το παράρτημα της ΠΕΕΠΠ στο Νομό Μαγνησίας, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας. Στόχο που χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται δημοκρατική».

«Αν ο κ. Γιαννόπουλος - σημειώνεται - θέλει να επικαλείται, όπως συχνά πυκνά κάνει, την αντιστασιακή του ιδιότητα, το μίσος της επίθεσης κατά του "Ρ" και του ΚΚΕ επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο. Ας το αντιληφθεί αυτό και ο κ. Γιαννόπουλος και η κυβέρνηση που τον καλύπτει».

Τέλος, εκφράζεται συμπαράσταση στην εφημερίδα και ζητείται η άμεση παύση της δίωξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ