ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
«Περίεργη» όξυνση στις, ήδη, τεταμένες σχέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ιρανούς πράκτορες «βλέπει» πίσω από την επίθεση με όλμους που έγινε σε κατοικημένη περιοχή της Βαγδάτης, η ιρακινή ηγεσία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων. Οπως υποστηρίζει η Βαγδάτη, Ιρανοί πράκτορες που παρεισέφρησαν στο έδαφός της έβαλαν κατά κατοικημένης περιοχής, την Τρίτη το βράδυ, με αποτέλεσμα 4 άνθρωποι να σκοτωθούν και 38 να τραυματιστούν, εκ των οποίων αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Επιθετική ενέργεια κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράν» χαρακτηρίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της Βαγδάτης το πλήγμα και τονίζεται ότι «το Ιράκ έχει, πλέον, το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάλογες απαντήσεις». Από την πλευρά της Τεχεράνης δεν είχε γίνει κανένα σχετικό σχόλιο μέχρι χθες το βράδυ.

Οι δύο χώρες ουδέποτε υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας, παρά τον τερματισμό της μεταξύ τους, 8ετούς σύρραξης το 1988. Εκτοτε, οι σχέσεις τους παραμένουν τεταμένες και έχουν οξυνθεί ιδιαιτέρως τους τελευταίους μήνες. Και οι δύο στα εδάφη τους φιλοξενούν στρατόπεδα οργανώσεων που αντιτίθενται στα καθεστώτα των χωρών τους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Τεχεράνη είχε κατηγορήσει την ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Κχαλκ», που εδράζει στο Ιράκ, για την πραγματοποίηση επίθεσης με ρουκέτες στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας. Μετά από λίγα 24ωρα, η Βαγδάτη υποστήριξε ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο ιρανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις

Μέλη του ΚΚ Ινδίας(Μαρξιστικό)παίζουν ένα σκετς στο δρόμο στα πλαίσια των αντιαμερικανικών εκδηλώσεων. Αριστερά, διαδηλωτές προσπαθούν να περάσουν τα οδοφράγματα που έχει στήσει η αστυνομία

Associated Press

Μέλη του ΚΚ Ινδίας(Μαρξιστικό)παίζουν ένα σκετς στο δρόμο στα πλαίσια των αντιαμερικανικών εκδηλώσεων. Αριστερά, διαδηλωτές προσπαθούν να περάσουν τα οδοφράγματα που έχει στήσει η αστυνομία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Να «αναθεωρήσει» την πυρηνική πολιτική της και να ξαναρχίσει το διάλογο με το Πακιστάν κάλεσε και πάλι χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον την ινδική ηγεσία, στη συνέχεια της περιοδείας του στη χώρα. Μιλώντας στη Βουλή της, ο Κλίντον με το... καταπληκτικό επιχείρημα ότι «το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου κινείται προς την κατάργηση των πυρηνικών όπλων (...) και ο στόχος αυτός δεν προωθείται αν σε μια χώρα ή σε μια περιοχή η κατεύθυνση είναι αντίστροφη», κάλεσε την κυβέρνησή της να υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) - την ίδια που οι ΗΠΑ αρνούνται να κυρώσουν. Αφού ολοκληρώσει την περιοδεία του με επισκέψεις σε τουριστικά θέρετρα της Ινδίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος και η συνοδεία του θα μεταβούν στο Πακιστάν, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον στρατηγό - διοικητή της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ.

Για μια ακόμη ημέρα, στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χτες οι διαδηλώσεις από την Αριστερά, τα κόμματα της οποίας δεν παρέστησαν στην ομιλία του Αμερικανού Προέδρου. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού), μιλώντας στους διαδηλωτές δήλωσε ότι η κυβέρνηση Βάτζπαϊ προσκαλεί τις ΗΠΑ να επέμβουν, ενώ καταδίκασε την «πολιτική της παγκόσμιας τρομοκρατίας» που ασκεί η Ουάσιγκτον.

Associated Press

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι άστεγοι, ενώ από τους 300 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του πολικού ψύχους που έπληξε πέρσι τη χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άστεγοι.

Αυτό είναι το τραγικό συμπέρασμα που σκιαγραφείται από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία περισυνέλεξαν για το απελθόν έτος οι κοινωνικές υπηρεσίες και τις έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κοινωνικός λειτουργός Τάμας Γκιουρίς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ο αριθμός των αστέγων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η κατηγορία τους πιθανά διογκώνεται, αφού μπορεί να συμπεριλάβει ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα ακόμη να διανυκτερεύουν, κατά τα διαστήματα, σε συγγενείς και φίλους και δεν αφήνονται παντελώς στο έλεος των στοιχείων της φύσης». Ωστόσο, αυτοί που είναι αφημένοι και μόνοι δεν έχουν ουδεμία ελπίδα και ουδείς μιλά για κάποιου είδους, έστω και υποτυπώδους, φροντίδας, με αποτέλεσμα «πάνω από το 10% των αστέγων να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, εξαιτίας της παγωνιάς και του χειμώνα», θα συμπληρώσει ο Γκιουρίς.

Παράλληλα, τόσο ο αριθμός των αστέγων όσο και ο αριθμός αυτών που παθαίνουν από το κρύο και τις κακουχίες, εξαιτίας της διαβίωσής τους στο δρόμο, καθώς ο αριθμός μόνο των νεκρών το λιγότερο διπλασιάστηκε, αφού το 1998 είχαν χάσει τη ζωή τους 126 άνθρωποι ενώ τώρα υπολογίζεται ότι κατέχουν τη μερίδα του λέοντος από τους 300 του περσινού χειμώνα. Εξάλλου, περίπου οι μισοί από τους αστέγους βρίσκονται στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη, και οι υπόλοιποι 25.000 μοιράζονται σε όλη την ουγγρική επικράτεια, τη στιγμή που σε όλη η χώρα τα καταφύγια αστέγων διαθέτουν λιγότερες από 8.000 κλίνες!

Απόλυτη εξαθλίωση. Τραγικό το παρόν και δυσοίωνο το μέλλον... Ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 1990, αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, εκατοντάδες βρέθηκαν στο δρόμο, καθώς έκλεισαν πολλές ψυχιατρικές μονάδες, όπου νοσηλεύονταν 6.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν εν μιά νυκτί στο δρόμο, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Εκτός αυτών, πολλές βιομηχανίες και εργοστάσια έκλεισαν και σφραγίστηκαν, ταυτοχρόνως και οι εργατικές κατοικίες που τους φιλοξενούσαν και χιλιάδες εργάτες βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς δουλιά και στέγη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της ανεργίας

Απο την χτεσινή διαδήλωση

Associated Press

Απο την χτεσινή διαδήλωση
ΣΟΦΙΑ .-

Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την («κεντροδεξιά») Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, πριν από δύο χρόνια, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βουλγαρίας ΚΝΣΒ διοργάνωσε χτες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με αιτήματα την πάταξη της ανεργίας και την αύξηση των μισθών.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στη Σόφια, όπου περίπου δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα ζήτησαν αύξηση μισθών και διαμαρτυρήθηκαν για τη ραγδαία άνοδο της ανεργίας - 700 χιλιάδες άτομα ή σε ποσοστό 18,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ενώ το συνδικάτο κάνει λόγο για ένα εκατομ. άτομα.

Οι ομιλητές στο συλλαλητήριο χαρακτήρισαν εισόδημα πείνας το σημερινό μέσο μισθό των περίπου 200 λέβα (γύρω στις 30 χιλ. δρχ.), ποσό, όπως είπαν, που δεν εξασφαλίζει ούτε τα προς το ζην ενός ατόμου. Η εκστρατεία της ανεξάρτητης Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Βουλγαρίας (ΚΝΣΒ) δεν είναι αντικυβερνητική, ούτε στοχεύει σε αποσταθεροποίηση της χώρας, διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΝΣΒ Ζελιάζκο Χριστόφ, σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τη Σόφια.

Ωστόσο, ακόμη και τα πολιτικά «συγγενή» με την κυβέρνηση συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί μπροστά στην πολιτική ξεπουλήματος των κρατικών επιχειρήσεων, των μαζικών απολύσεων ελέω «δεσμεύσεων» προς το ΔΝΤ...

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου

ΣΤΕΠΑΝΑΚΕΡΤ.-

Σοβαρά τραυματίστηκε, αλλά δε διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του, ο Πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ Αρκάντι Γκουκασιάν, σε απόπειρα δολοφονίας του την Τρίτη το βράδυ στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του αρμενικού θύλακα μέσα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Ως ύποπτος για τη συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας έχει συλληφθεί ο πρώην υπουργός Αμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ Σαμβέλ Μπαμπαγιάν. Σημειώνεται ότι πέρσι το φθινόπωρο στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας δολοφονήθηκαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και μια σειρά ανώτατοι αξιωματούχοι. Ο πρωθυπουργός ήταν επίσης από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΡΩΣΙΑ
Δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

ΜΟΣΧΑ.-

Δώδεκα μέλη σωστικού συνεργείου βρήκαν χτες το θάνατο έπειτα από έκρηξη αερίων μέσα σε στοά ανθρακωρυχείου κοντά στην πόλη Λενίνσκ - Κουζνέτσκι στην περιοχή του Κεμέροβο (Σιβηρία), μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Στο ορυχείο είχε σημειωθεί μία μικρής έκτασης πυρκαγιά και οι άνδρες του συνεργείου διάσωσης έφθασαν λίγο μετά το σήμα και βοήθησαν στην επιχείρηση για να εκκενωθούν οι στοές. Τη στιγμή της έκρηξης προσπαθούσαν να φτάσουν στην εστία της πυρκαγιάς και να τη θέσουν υπό έλεγχο. Τα άψυχα κορμιά των δώδεκα θυμάτων βρέθηκαν και μεταφέρθηκαν έξω από τις στοές τρεις ώρες αργότερα. Τα θανατηφόρα ατυχήματα μέσα στα ανθρακωρυχεία της Ρωσίας είναι συχνό φαινόμενο, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκατοντάδες συλλήψεις για το Νεβρόζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε πάνω από 147 συλλήψεις ανθρώπων που απλώς γιόρταζαν το (κουρδικό) νέο έτος, το Νεβρόζ, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές χτες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», η κατηγορία σε βάρος τους είναι πως συμμετείχαν στον «παράνομο» γιορτασμό -που ωστόσο επί πολλά χρόνια επιτρεπόταν τη δεκαετία του '90.

Οι εκδηλώσεις για το Νεβρόζ, μια γιορτή για την αρχή της άνοιξης που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου, αλλά και εθνική γιορτή των Κούρδων, είχαν απαγορευτεί στην Κωνσταντινούπολη και στην πόλη Σανλιουρφά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με το πρόσχημα ότι στη διάρκειά της ανάβονται μεγάλες φωτιές.

Στο παρελθόν η γιορτή αυτή κατέληγε σε αιματηρές συγκρούσεις, καθώς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) οργάνωνε παράλληλες διαδηλώσεις, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Φέτος, οι εκδηλώσεις, όπου επιτράπηκαν, ολοκληρώθηκαν με σχετική ηρεμία αλλά υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

ΜΕΞΙΚΟ
Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου

ΤΟΛΟΥΚΑ.-

Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν και ανήκε στη Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας Μέχικο του Μεξικού συνετρίβη χτες στην πόλη Τολούκα, 80 χλμ δυτικά της Πόλης του Μεξικού. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο αστυνομικός διευθυντής της Πολιτείας, Ούγκο Πίνα Λούνα. Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα, το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και κατέπεσε, ενώ μετά την πτώση του τυλίχτηκε στις φλόγες. Πάντως τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά οι αρχές πιθανολογούν ότι οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

MITSUBISHI - DAIMLER CHRYSLER
Προς εμπορική συμφωνία

ΤΟΚΙΟ.-

Με εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου μετοχών της ιαπωνικής εταιρίας «Mitsubishi Motors» (MMC) από το γερμανοαμερικανικό κολοσσό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας «Daimler Chrysler» - θα αποκτήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας 33,4% - όπως πιθανολογείται, θα γίνει εφικτή μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος της MMC Κατσουχίκο Καβασόε εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ της εταιρίας να διαπραγματευτεί τους όρους μιας εμπορικής συμφωνίας με μία κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στη «Δύση» και η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα, καθώς τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να συνενώσουν τις δυνάμεις τους η MMC και η «Daimler Chrysler» σε μία συμμαχία, η οποία θα γεννήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, πίσω από τις «General Motors Corp» και «Ford Motor Co». Παράλληλα, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της έγκριτης ιαπωνικής οικονομικής ημερησίας εφημερίδας «Nihon Keizai Shimbun», η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το Μάη και η «Daimler Chrysler» θα αποκτήσει μερίδιο 50% στην κοινοπραξία «Nedcar», που έχει η MMC με τη «Volvo» στην Ολλανδία.

Από την άλλη πλευρά, η γερμανοαμερικανική εταιρία είχε συχνά εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία της να ενισχύσει την παρουσία της στην Ασία και να αναζητήσει εταίρο στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων, καθώς στόχος της είναι να αναλογεί στην Ασία το 25% των εσόδων της εταιρίας έναντι του 3,2% σήμερα. Εάν, πάντως, ολοκληρωθεί η συμφωνία, μόνον η ηγέτιδα της ιαπωνικής αγοράς «Toyota» και η «Honda» θα απομείνουν χωρίς ξένο εταίρο.

ΗΠΑ - ΛΙΒΥΗ
Σκέπτεται αλλαγή στάσης ο Λευκός Οίκος;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στην άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας που απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν τη Λιβύη προσανατολίζεται η αμερικανική ηγεσία, όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μια ειδική επιτροπή Αμερικανών αξιωματούχων θα μεταβεί στην Τρίπολη για να εξετάσει τις επικρατούσες συνθήκες και το κατά πόσο «δεν είναι πλέον επικίνδυνο για τους Αμερικανούς πολίτες να επισκέπτονται τη βορειοαφρικανική χώρα».

Οπως διευκρίνισε ο Ρούμπιν, η αλλαγή στάσης στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η Ουάσιγκτον δε σχετίζεται με την έναρξη, σε δύο μήνες, της δίκης των δύο Λιβύων υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρίας «Παναμέρικαν» το 1988, το οποίο είχε εκραγεί πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, παρασέρνοντας στο θάνατο 270 ανθρώπους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον, απλώς, εκτιμά ότι, πλέον, η λιβυκή ηγεσία «δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος παράτασης της ταξιδιωτικής οδηγίας». Η είδηση δε σχολιάστηκε καθόλου, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, από την Τρίπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ